Skip to main content

Κοντραφούρης: «Δεν μπορούμε να σβήνουμε την προσφορά κάποιων ανθρώπων για να βάλουμε δικούς μας»

Θέση πάνω στα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο του αθλητισμού, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών της ΕΟΚ,  πήρε με ανακοίνωση του το μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, Γιάννης Κοντραφούρης.

Αναλυτικά:

Η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, είναι η Ένωση του Μπάσκετ στην Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο, που έχει διαγράψει ήδη μία πορεία 43 ετών (από το 1977 ως Τοπική Επιτροπή και από το 1990 ως ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ) έχοντας στο δυναμικό της 50 σωματεία. Σε αυτά τα χρόνια έχουν αναδειχθεί ομάδες, προπονητές και παίκτες, που ξεκίνησαν την δράση τους από τους τρεις νομούς μας (Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία) και συμμετείχαν στις εθνικές ομάδες, αγωνίστηκαν στο κορυφαίο επίπεδο ή ακόμα και στο εξωτερικό.

Παράλληλα έχουν γίνει πολλές σημαντικές και διεθνείς διοργανώσεις όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή μας, με στόχο την προβολή και την ανάπτυξη του μπάσκετ. Το πιστεύω όλων μας είναι πώς ο αθλητισμός πρέπει να μείνει έξω από τις πολιτικές γραμμές και να εκφράζεται από τους ανθρώπους του αθλητισμού.

Όλα αυτά όμως που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο του αθλητισμού και σε μία προεκλογική περίοδο με φόντο τις εκλογές στις Ομοσπονδίες, μας αναγκάζουν να επανέλθουμε και να ασχοληθούμε πάλι με τα όσα μας προβληματίζουν και μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Αρχικά, στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία, είδαμε το εξής περίεργο φαινόμενο, που είτε αρέσει σε κάποιους, είτε δεν αρέσει, οι εκλογές των Ομοσπονδιών να είναι αντισυνταγματικές! Να μην έχουν δικαίωμα εκλογής οι μεγαλύτεροι από 70 ετών σε ηλικία, την στιγμή όμως που θα έχουν δικαίωμα ψήφου!

Δηλαδή έχουν δικαίωμα στο «εκλέγειν», αλλά δεν έχουν δικαίωμα στο «εκλέγεσθαι». Αλήθεια γιατί δεν εφαρμόζεται κάτι τέτοιο και στην πολιτική μας ζωή; Έχει αναρωτηθεί κανείς; Τρανό παράδειγμα αυτής της αντίθεσης που έχει δημιουργηθεί, είναι οι ηλικίες των δύο Υποψηφίων Προέδρων τις ΗΠΑ. Ο ένας είναι 74 ετών και ο άλλος 78. Στον αθλητισμό της Ελλάδας του 2020, ωστόσο δεν θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής!

Δεν μπορεί να «σβήνουμε» έτσι απλά την ιστορία και την προσφορά κάποιων ανθρώπων, επειδή θέλουμε να τους αντικαταστήσουμε με κάποιους «δικούς μας». Έχουμε πλέον όλοι την πεποίθηση, πώς η σημερινή ηγεσία του Αθλητισμού έχει χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα και αυτό ήρθε να επιβεβαιωθεί άλλη μία φορά χθες, από τα όσα δήλωσε ο νυν Υφυπουργός Αθλητισμού.

Το στυλ του Υφυπουργού Αθλητισμού, που δείχνει πώς θέλει να γίνει Εισαγγελέας κατά της διαφθοράς και όχι Υφυπουργός Ανάπτυξης του Ελληνικού Αθλητισμού, αρχίζει πλέον να γίνεται κουραστικό και στα σωματεία και στους παράγοντες τους. Αλήθεια έχει καταλάβει πώς με τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα σε 15 μήνες θητείας του, έχει βάλει το μεγαλύτερο μέρος του αθλητισμού απέναντί του;

Παράγοντας είναι μία λέξη που προέρχεται από το ρήμα «παράγω» μια λέξη και μία έννοια ιερή, όταν πρόκειται για τη νεολαία, που ως επί το πλείστων ασχολείται με τον αθλητισμό. Αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει σε καμία περίπτωση, όπως δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η εθελοντική προσφορά κάποιων ανθρώπων στον ελληνικό αθλητισμό.

Η προσπάθεια του Υφυπουργού να εκμηδενίσει το έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, είτε από την Ομοσπονδία, είτε από τις Ενώσεις, είτε από τα σωματεία, είτε από τους παράγοντες που έχουν μακρόχρονη ανιδιοτελή προσφορά ξεπερνάει κάθε όριο. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, δηλώνει ότι το σύνολο των ιστορικών σωματείων είναι μη εγκεκριμένα. Δηλαδή δεν υπάρχουν ή δεν υπήρχαν ποτέ; Τότε πώς συμμετείχαν στα πρωταθλήματα; Και πώς ήρθαν όλες αυτές οι επιτυχίες;

Δηλαδή αυτός φτιάχνει τώρα τον Αθλητισμό στην Ελλάδα; Δεν υπήρχε τίποτα πριν από αυτόν; Ουσιαστικά με τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα προσβάλλει τους προκατόχους του. Ο Αθλητισμός της Ελλάδας και η Καλαθοσφαίριση από μόνοι τους έχουν κερδίσει την Παγκόσμια Αναγνώριση εδώ και πολλά χρόνια. Δεν το ψάχνουν τώρα.

Το αθλητικό σωματείο και ο ελληνικός αθλητισμός αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και αυτά τα χρόνια προβλήματα είναι συνυφασμένα με το σωματειακό μοντέλο που καλλιεργείται στην πατρίδα μας. Χρειαζόταν μία διαφορετική αντιμετώπιση και όχι αυτή η διαχείριση που έφερε τον «ξαφνικό θάνατο» σε πολλά σωματεία.

Οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα σωματεία έχουν διακοπεί από το 2006. Αυτό είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ακόμα και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποστήριξη προς τον Αθλητισμό δεν την έχει επαναφέρει.

Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για στήριξη και προστασία των σωματείων, ειδικά αυτό το διάστημα. Μέχρι σήμερα ο Υφυπουργός δεν έχει βοηθήσει καθόλου τα σωματεία. Συνεχώς τα βάζει απέναντι του, όπως και αυτούς που τα διοικούν. Πόσες φορές δεν έχουμε δηλώσει όλοι την φράση «πώς το σωματείο είναι το κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού» και αυτή είναι μία μεγάλη αλήθεια.

Οι εκλογές των Ομοσπονδιών, που δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα, η αντισυνταγματικότητα τους με τα όρια ηλικίας, οι δεσμεύσεις που δίνει ο Υφυπουργός και το κοντινό του περιβάλλον για οικονομική ενίσχυση στα σωματεία, το γενικότερο χάος που έχει δημιουργηθεί σε μία δύσκολη –από μόνη της- εποχή, είναι πράγματα που δεν έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Από τα όσα μαθαίνουμε, στις πολλές αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει δικαίωμα να εγγραφεί στο Μητρώο. Σε λίγο θα περιοριστεί τόσο πολύ ο αριθμός των σωματείων, που πλέον δεν θα συζητάμε για εκλογές των Ομοσπονδιών, αλλά της γειτονιάς…

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υφυπουργός, στην πραγματικότητα εκθέτει τους προκατόχους του και θέτει το εξής ερώτημα: «Πριν από αυτόν υπήρχε αθλητισμός ή όλες αυτές οι επιτυχίες που υπήρχαν έχουν σβηστεί και έχουν κλειστεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας;»

Όταν ένα σωματείο ιδρυόταν και υπέβαλλε το καταστατικό του στην ΓΓ Αθλητισμού, από το 1974 και έπειτα, η Νομική της Υπηρεσία της συνεδρίαζε και αποφάσιζε για την χορήγηση της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης. Μάθαμε ότι απωλέσθη το αρχείο της ΓΓΑ και αντί λοιπόν για άλλη ενέργεια την ζητάει από τα σωματεία. Δηλαδή την αδυναμία της, η ΓΓΑ την μεταφέρει στα σωματεία. Αν λοιπόν κάποιο σωματείο την έχει χάσει κάπου στο αρχείο του τι γίνεται; Ειδικά από την στιγμή που δεν υπάρχει αντίγραφο στα αρχεία της ΓΓΑ;

Τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν από τα σωματεία ήταν και πολλά και στην πραγματικότητα μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο «το τέρας της γραφειοκρατίας». Η σημερινή διαδικασία αποτυπώνει το βασίλειο της γραφειοκρατίας σε όλο της το μεγαλείο. Όλα αυτά που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται είναι εκ του πονηρού.

Φαίνεται όμως, πώς σήμερα χρειαζόμαστε τα τηλέφωνα των Προέδρων και των μελών των διοικητικών συμβουλίων, διότι ο στόχος (που είναι ολοφάνερος πλέον σε όλους) είναι οι εκλογές και στη συνέχεια ο έλεγχος των Ομοσπονδιών.

Αλήθεια ποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία και την κακή λειτουργία της ΓΓ Αθλητισμού; Ποιος έχει διαβάσει αναλυτικά όλους τους φακέλους των σωματείων; Με όλα αυτά που συμβαίνουν, προκαλούνται τεράστιες καθυστερήσεις και το πρόβλημα είναι τι πρόκειται να γίνουν τα υπόλοιπα αθλητικά σωματεία.

Αναρωτιόμαστε όλοι, διότι σε πολλές περιπτώσεις, τα σωματεία που δεν θα είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών, αλλά και δεν θα κάνουν στο μέλλον χρήση των εγκαταστάσεων της ΓΓΑ και των Δημοτικών Εγκαταστάσεων.

Με την ευχή από εδώ και πέρα να μιλήσουμε για το μπάσκετ και την ανάπτυξη του, για τον αθλητισμό και πώς θα πάμε ένα βήμα μπροστά και όχι να γινόμαστε «Αστυνομικοί Συντάκτες» που να ψάχνουν μόνο για σκάνδαλα και λασπολογία, που στην πραγματικότητα επιστρέφει πίσω σε αυτούς που τη ρίχνουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Ε.Ο.Κ.