Skip to main content

Ο Δημήτρης Ιτούδης στο SuperBasket: «Ανταγωνιστικές και οι δύο Ελληνικές ομάδες, μας προβλημάτισε όλους η φετινή σεζόν»

Χριστουγεννιάτικη συνέντευξη για το superbasket.gr, με τον κόουτς Δημήτρη Ιτούδη να αφήνει για λίγο τα plays του και να τονίζει το πως αξιολογεί την παρουσία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας την φετινή σεζόν στην Euroleague, για το τι χαρακτήρα θα επιθυμούσε να βγάζει η ομάδα του στο γήπεδο, αλλά και ποια χαρακτηριστικά διακρίνουν τους Έλληνες προπονητές.

Ο 50χρονος προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην Ρωσική ομάδα, αφού από το 2014 που κάθισε στον πάγκο της, έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα της VTB League και δύο τίτλους της EuroLeague (το 2016 και το 2019).

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παρότι αντιμετώπισε προβλήματα με κορονοιό και με τραυματισμούς την φετινή σεζόν, κατάφερε να ανταπεξέλθει και βρίσκεται αυτή την στιγμή στην πρώτη θέση της EuroLeague με ρεκόρ 13-3.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Δημήτρης Ιτούδης στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

-Έχετε αντιμετωπίσει και τις δύο Ελληνικές ομάδες την φετινή σεζόν, θα ήθελα να τις αξιολογήσετε και να μας πείτε την άποψη σας για αυτές

Η Euroleague έχει πάντα ανταγωνιστικές ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Αναμφίβολα, όλες οι ομάδες αυτήν την στιγμή που πλήττονται από τον κορονοιό είναι σε μια φάση ανασύνταξης. Είναι όμως και οι δύο ομάδες πολύ μαχητικές.

Ιτούδης: “Μίλησα με την Εθνική, αλλά ήταν αδύνατον να πάω” | Eurohoops

-Πως αξιολογείτε την παρουσία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας την φετινή σεζόν μέχρι σήμερα (4/12);

Η φετινή σεζόν μας προβλημάτισε αρκετά, γιατί είχαμε αρκετές απουσίες λόγω κορονοιού αλλά και τραυματισμούς, όμως είμαστε από τις λίγες που έχουμε παίξει όλα τα παιχνίδια που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στην Euroleague. Αυτή τη στιγμή, είμαστε εφτά ομάδες που έχουμε παίξει όλα τα παιχνίδια, αλλά ιδιαίτερα εμείς είχαμε προβλήματα με τραυματισμούς και με κορονοιό.

Αρκετοί αθλητές μας και αρκετοί από το σταφ και από τα γραφεία και από την δεύτερη ομάδα, πάνω από 50 άτομα επηρεάστηκαν από τον ιό και θεωρώ ότι είμαστε σε μια καλή εξελικτική πορεία. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι εκ των αθλητών είναι μαζί μας εκτός του Γιάνις Στρέλνιεκς που σύντομα θα επιστρέψει. Νομίζω ότι όταν είμαστε όλοι μαζί εξελιζόμεθα και αυτή την στιγμή είμαστε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Θετικός στον κορωνοϊό ο προπονητής Δημήτρης Ιτούδης - larissanet.gr

-Πολλοί ξένοι προπονητές μιλούν για Ελληνική σχολή μπάσκετ. Ως ο κύριος εκπρόσωπος της, ποια θεωρείτε ότι είναι τα χαρακτηριστικά αυτής και σε τι διαφέρει από τις αντίστοιχες π.χ. Σερβική, Λιθουανική, Ρωσική κτλ

Εγώ δεν ξέρω αν υπάρχει Ελληνική, Σερβική, Ρωσική ή οποιαδήποτε σχολή μπάσκετ, γιατί δεν το αισθάνομαι έτσι, εντούτοις αισθάνομαι το γεγονός ότι οι Έλληνες προπονητές είναι μεθοδικοί, έχουν πλήρη γνώση του αθλήματος, τους αρέσει η στρατηγική και εκτός από την μεθοδικότητα τους, έχουν μεγάλη επαγγελματικότητα, όσον αφορά την παρουσία τους και την δουλειά τους μέσα στο γήπεδο.

-Τι χαρακτήρα θα θέλατε να βγάζει η ομάδα σας στο γήπεδο; Ποια θα θέλετε να είναι η νοοτροπία της;

Του να προσεγγίζει το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να έχει το ίδιο κίνητρο και την ίδια συγκέντρωση στο κάθε ένα από αυτά.

-Ο Μιλουτίνοφ δήλωσε πρόσφατα σε μια Ιταλική σελίδα: "Ο κόουτς Ιτούδης λέει πάντα ότι κάθε δυσκολία είναι μια ευκαιρία". Θα ήθελα να μας αναλύσετε το σκεπτικό σας πάνω σε αυτό.

Είναι καλό το ότι οι αθλητές μου με ακούνε, είναι έτοιμοι να πάρουν τα μηνύματα. Στην αρχή όταν είχαμε αυτές τις δυσκολίες, για μένα στην ζωή γενικότερα, έχω αυτό το μότο, δεν έχει να κάνει μόνο με το μπάσκετ, γενικότερα, στην ζωή, σε οτιδήποτε αντιμετωπίζουμε. Θεωρώ ότι η ζωή μας γενικότερα είναι ένα mind game και έτσι εξαρτάται στο τι μετάφραση δίνουμε στο κάθε εμπόδιο το οποίο συναντούμε. Αν το θεωρούμε κατάρα, τότε προφανώς θα είναι κατάρα. Αν όμως το θεωρούμε ευκαιρία για εξέλιξη, τότε λοιπόν θα εξελιχθούμε. Προφανώς, η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα για τον οποιοδήποτε και για τα εμπόδια, τα οποία αντιμετωπίζουμε.

Εφόσον τα αντιμετωπίζουμε και είμαστε υγιείς και δίνουμε μάχες, σημαίνει ότι μπορούμε να εξελιχθούμε. Επειδή μίλησα για mind game, ευτυχώς ή δυστυχώς, το μυαλό μας είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος, αλλά και ο χειρότερος εχθρός μας, γιατί ακριβώς ξέρει εν τω βάθει, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τις αδυναμίες μας και προσπαθεί να μας κάνει να είμαστε σε μια ζώνη comfort, που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, δηλαδή να είμαστε σε μια ζώνη, η οποία μας αρέσει.

Δημήτρης Ιτούδης: «Εξαιρετική ομάδα, με εξαιρετικούς προπονητές ο  Ολυμπιακός» - Fosonline

Αλλά επειδή εμείς είμαστε οι κυρίαρχοι του μυαλού μας, μπορούμε εμείς να το ελέγξουμε και να το κάνουμε σύμμαχο αλλά όχι εχθρό. Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να ακούω ότι ο Μιλουτίνοφ, το χρησιμοποιεί αυτό για να εξελίξει το μυαλό του, έτσι ώστε κάθε εμπόδιο να είναι μια καινούργια ευκαιρία για αυτόν, προσωπικά αλλά και για την ομάδα.

-Πολλοί Έλληνες και ξένοι αθλητές μας μιλούν ότι τους έδωσε έμπνευση ο Παναθηναϊκός της προηγούμενης δεκαετίας. Τι θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό που άφησε αυτή η ομάδα ως κληρονομιά;

Στα 13 χρόνια που συνεργάστηκα στον Παναθηναϊκό, από το 1999 έως το 2012, θεωρώ ότι ήταν ευλογία και ταυτόχρονα θεωρώ τον εαυτό μου πολύ προνομιούχο, το ότι συνεργάστηκα με εξαιρετικούς ανθρώπους, γενικότερα με το ότι έχουν να κάνουν είτε με το διοικητικό κομμάτι, είτε με το αγωνιστικό, είτε με το προπονητικό. Αναμφίβολα, η ομάδα αυτή γεννούσε ιδέες, κατέκτησε τίτλους, έπαιξε μοντέρνο μπάσκετ και έχει δημιουργήσει και φιλάθλους, μιλάω με ανθρώπους, συναντώ με παιδιά που να είναι ίσως και στην ηλικία σας, γιατί γίνανε Παναθηναικοί από εκείνα τα χρόνια και αρκετοί το εκτιμούν, και αυτό είναι πολύ σημαντικό μέσα από όλη αυτήν την διαδικασία.

Ευρωλίγκα: Αφιέρωμα στον... "εγκέφαλο", Δημήτρη Ιτούδη! | Eurohoops

Σημαντικό είναι το να μπορείς να αφήνεις μια κληρονομιά μετά όπως είπατε, η οποία θα είναι η παρακαταθήκη για τον σύλλογο. Εγώ, έτσι εργάζομαι σε οποιοδήποτε πόστο και να καλούμε να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, δεν είμαι ο άνθρωπος που δεν προσπαθεί να εξελίξει οτιδήποτε γίνεται και μάλιστα τον ίδιο μου τον εαυτό και το ίδιο μου το μυαλό, γιατί θεωρώ ότι όσο ζούμε μαθαίνουμε.