Skip to main content

Euroleague: Οι ειδικοί κανόνες των Play offs και του Final 4

Αποφάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των Play offs και του Final 4, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πήρε το Δ.Σ της Euroleague.  

Συγκεκριμένα, ενόψει των αγώνων των play offs, η Euroleague αποφάσισε:

Να υπάρχει και δεύτερη έδρα για τις ομάδες, ώστε σε περίπτωση προβλήματος ή περιορισμών λόγω κορονοϊού, να μπορεί το παιχνίδι να μεταφερθεί εκεί.

Αν και μετά την πρώτη αναβολή, η υπαίτια ομάδα έχει εκ νέου θέμα, τότε θα χάνει το ματς.

Δεν δίνεται η δυνατότητα αναβολής πάνω από ενός αγώνα στα Play offs.

Όσες ομάδες δεν μπορούν να ταξιδέψουν γιατί δεν έχουν οκτώ διαθέσιμους παίκτες, τότε θα χάνουν το παιχνίδι και η ομάδα με τις περισσότερες νίκες θα παίρνει την πρόκριση. Αν όμως η σειρά των Play offs είναι ισόπαλη και δεν μπορεί να αναβληθεί η αναμέτρηση, τότε την πρόκριση παίρνει  ομάδα με την καλύτερη βαθμολογική θέση στην regular season.  

Όσον αφορά τις αλλαγές στο Final 4:

Αν για οποιονδήποτε λόγο, μία ομάδα που έχει πάρει την πρόκριση στο Final 4, δεν μπορεί να αγωνιστεί, τότε την θέση της θα πάρει η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ. Να σημειωθεί, όμως, πως μέχρι δύο ομάδες του Final 4 θα μπορούν να αντικατασταθούν και αυτές μέχρι τις 28 Μαΐου. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά, αν μία ομάδα δεν μπορεί να αγωνιστεί, τότε η αντίπαλος της θα είναι η νικήτρια άνευ αγώνος.

Αν μάλιστα, οι δύο ομάδες ενός ημιτελικού δεν μπορούν να αγωνιστούν, τότε ο νικητής του έτερου ημιτελικού θα κατακτήσει τον τίτλο.

Αναφορικά με τον μεγάλο τελικό του Final 4, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει ημερομηνία ή ακόμα και τοποθεσία, αν κάτι τέτοιο χρειαστεί.

Τέλος, το Final 4 θα αναβληθεί και θα αλλάξει μέρος, αν πάνω από δύο ομάδες δεν μπορούν να αγωνιστούν ή υπάρχει πρόβλημα με την τοποθεσία. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο τελικός θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες από την αναβολή.