Skip to main content

«Η Euroleague σχεδιάζει να γίνει εντελώς κλειστή από την σεζόν 2023-24»

Η Euroleague εργάζεται προς μία κλειστή λίγκα από την σεζόν 2023-24, όπως υποστηρίζει με δημοσίευμα της η «Mundo Deportivo».δημοσίευμα της η «Mundo Deportivo».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στόχος της διοργανώτριας αρχής είναι να δημιουργήσει μια κλειστή Λίγκα στα πρότυπα του ΝΒΑ, όπου καμία ομάδα δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτή, ούτε οι δύο φιναλίστ του Eurocup, όπως γίνεται σήμερα, αλλά ούτε οι ομάδες που θα κατακτήσουν εθνικές λίγκες, όπως τη Αδριατική ή η VTB.  Ουσιαστικά ο μόνος τρόπος για μία ομάδα να εισέλθει σε μία κλειστή λίγκα, είναι μόνο μέσω πρόσκλησης και μόνο στην περίπτωση που μία από τις υπάρχουσες ομάδες θα πρέπει να αντικατασταθεί, λόγω οικονομικών προβλημάτων.  

Φυσικά κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την FIBA και τα εθνικά πρωταθλήματα και για λόγους ηθικούς αλλά και για οικονομικούς, καθώς η κλειστή Ευρωλίγκα έχει… στραγγαλίσει οικονομικά τις ομάδες που δεν συμμετέχουν σε αυτή, από την στιγμή που οι χορηγοί γίνονται ολοένα και λιγότεροι, ενώ θεωρείται σίγουρο πως σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρχουν και οι ανάλογες αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει η Mundo Deportivo, οι 11 ομάδες οι οποίες έχουν μόνιμο συμβόλαιο με την Euroleague (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Εφές, Φενέρμπαχτσε, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι, Ζαλγκίρις, Αρμάνι) στηρίζουν το πρότζεκτ της διοργανώτριας αρχής, ενώ σύντομα ακόμα δύο ομάδες, οι Μπάγερν Μονάχου και Βιλερμπάν θα γίνουν και αυτές μόνιμα μέλη της Euroleague.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες πέντε ομάδες που θα συμμετέχουν την επερχόμενη Euroleague, αυτές είναι οι δύο φιναλίστ του Eurocup, Μονακό και Ούνικς Καζάν, η Άλμπα Βερολίνου, η οποία έχει λάβει διετή πρόσκληση από την Λίγκα, η πρωταθλήτρια της Αδριατικής (ο τελικός είναι ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και την Μπουντούτσνοστ), καθώς και ακόμα μία ομάδα που θα λάβει wild card και η οποία πιθανότατα θα είναι η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.