Skip to main content

Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ. Μ 74-98: Πράσινη κατάρρευση

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε μια ακόμα συντριβή στην Ευρωλίγκα, αυτή τη φορά από την ΤΣΣΚΑ στο κλειστό του ΟΑΚΑ με 74-98, για την 20ή αγωνιστική. Το τριφύλλι παραμένει στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 4-14 (11-7 οι Ρώσοι) σε μια σεζόν που εξελίσσεται με το χειρότερο τρόπο μέχρι στιγμής. Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ήττα για τους πράσινους, με την τελευταία νίκη τους να χρονολογείται από τις 10 Δεκεμβρίου απέναντι στην Άλμπα.

 

Με πεντάδα Έβανς, Γουάιτ, Παπαπέτρου, Σαντ-Ρος και Πέρι, ξεκίνησε τον αγώνα ο Δημήτρης Πρίφτης, απέναντι στους Χάκετ, Σβεντ, Κουρμπάνοφ, Σενγκέλια και Μιλουτίνοφ του Δημήτρη Ιτούδη, πάνω στο παρκέ του άδειου ΟΑΚΑ, αφού σύμφωνα με τα μέτρα για τον covid-19, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε περισσότερους από 1000 θεατές.

Οι Ρώσοι ακούμπησαν τη μπάλα στο καλάθι στο ξεκίνημα, ώστε να εκμεταλλευτούν τη διαφορά ύψους ανάμεσα σε Μιλουτίνοφ και Έβανς και ο Παναθηναϊκός σκόραρε σε άμεση επίθεση, τρέχοντας σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Οι δυο ομάδες είχαν καλό ρυθμό στην αρχή, παρά το γεγονός της αποχής από την αγωνιστική δραστηριότητα και το σκορ ήταν 13-17 στο 5ο λεπτό. Οι γηπεδούχοι με καλές συνεχόμενες άμυνες, έκαναν σερί 7-0 και προσπέρασαν 20-17 στο 8ο λεπτό, όμως η ΤΣΣΚΑ αντέδρασε, κυριάρχησε στα ριμπάουντ, βρήκε λύσεις γυρνώντας σωστά τη μπάλα και ξέφυγε με +6 (20-26) στο τέλος της περιόδου.

Η άμυνα των φιλοξενούμενων έγινε πιο πιεστική και την ίδια στιγμή στο μπροστινό μέρος του παρκέ, τιμωρούσαν κάθε αδυναμία των αντιπάλων τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεφύγουν ακόμα περισσότερο, με 20-40 στο 14ο λεπτό, πετυχαίνοντας 23 αναπάντητους πόντους (0-23 το σερί!!!) απέναντι στους πράσινους, που είχαν βγει εντελώς εκτός ρυθμού. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει κακές επιλογές, η ΤΣΣΚΑ να έχει άριστη κυκλοφορία και εξαιρετικό ποσοστό στο τρίποντο με 62.5% (10/16 τρίποντα) και το σκορ έγινε 30-57 στο 18ο λεπτό. Η κόρνα της γραμματείας έστειλε στα αποδυτήρια τους δύο αντιπάλους με σκορ 33-60, το οποίο αποτύπωνε την πραγματική εξέλιξη του παιχνιδιού.

Με την επιστροφή για το δεύτερο ημίχρονο, το τριφύλλι ήταν υποχρεωμένο να βελτιώσει την εικόνα του, να μειώσει τη διαφορά και να βγάλει την ΤΣΣΚΑ από την ζώνη της άνεσης της. Πράγματι, οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη προσπάθησαν να γίνουν λίγο πιο σκληροί στα μετόπισθεν, ωστόσο ο ρυθμός δεν ήταν εύκολο να αλλάξει και οι Ρώσοι συνέχιζαν να αυξάνουν τη διαφορά, για το +30 (41-71) στο 25ο λεπτό. Ο Δημήτρης Ιτούδης, δεν επέτρεπε στους παίκτες του να χαλαρώσουν ανεξαρτήτως της διαφοράς. Οι γηπεδούχοι ωστόσο, βάζοντας λίγο παραπάνω ένταση, στο μέτρο του δυνατού, κατάφεραν να μειώσουν σε 55-77 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Η αρκούδα είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού, είχε σωστές αποστάσεις, καλή κυκλοφορία και συνέχιζε να προηγείται με 62-87 στο 35ο λεπτό. Ο Παναθηναϊκός, δεν ήταν σε θέση να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από το ματς, παρά μόνο να μειώσει την έκταση της ήττας, που έτσι κι αλλιώς ήταν αναπόφευκτη. Το τελικό αποτέλεσμα (74-98) είναι σκληρό για τους πράσινους, αλλά δίκαιο με βάση την εμφάνιση τους. Τις δύο ομάδες τις χωρίζει μεγάλη απόσταση σε έμψυχο δυναμικό, ποιότητα, αλλά και στόχους.

Ο Παναθηναϊκός, σίγουρα έχει δικαιολογίες από την κατάσταση που προέκυψε με τον κορονοϊό και ενδεχομένως να έχανε από την ΤΣΣΚΑ και σε περίπτωση που δεν είχε περάσει αυτή την περιπέτεια. Όμως, ειδικά φέτος τέτοιες κακές εμφανίσεις, τού έχουν γίνει δεύτερη φύση και αυτό είναι κάτι που δεν αρμόζει σε μια ομάδα όπως είναι το τριφύλλι. Ο ερχομός του Στέφαν Γιόβιτς, πιθανώς να αλλάξει αυτή την τόσο κακή εικόνα, όμως ένας παίκτης σπάνια μπορεί να μεταμορφώσει ριζικά ένα σύνολο, οπότε ο Δημήτρης Πρίφτης θα πρέπει να ψάξει μέσα από την ομαδική δουλειά για να βρει τη βελτίωση.

Την Παρασκευή 14/1, έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν οι αναμετρήσεις Παναθηναϊκού – Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ – Βιλερμπάν.

Τα Δεκάλεπτα: 20-26, 33-60, 55-77, 74-98

On Fire: Ο Τόρνικε Σενγκέλια με 16 πόντους και 5/10 δίποντα, σχεδόν όλους στο διάστημα που η ΤΣΣΚΑ πήρε η διαφορά.

Η μεγαλύτερη διαφορά: +30 στο 25ο λεπτό για την ΤΣΣΚΑ (41-71)

Ξεχώρισαν: Ο Γκριγκόνις με 19 πόντους και ο Χάκετ με 17. Ο Παπαπέτρου με 16 πόντους και ο Πέρι με 15, πάλεψαν μόνοι τους στην επίθεση για τους πράσινους.

Το στοιχείο που έκρινε την αναμέτρηση: Το 23-0 σερί της ΤΣΣΚΑ ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη περίοδο, που έθεσε τα δεδομένα της αναμέτρησης.

Διαιτητές: Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία), Εμίν Μόγκουλκοτς (Τουρκία) και Σάσο Πέτεκ (Σλοβενία).

 

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ