Skip to main content

Βιλερμπάν – Ολυμπιακός 80-94: Πήρε με το σπαθί του το πλεονέκτημα

Ο Ολυμπιακός έφυγε με τη νίκη 94-80 από το Astroballe κόντρα στη Βιλερμπάν, για την 32η αγωνιστική και πήρε το πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs. Οι Πειραιώτες με ρεκόρ 18-9 είναι σίγουρα τέταρτοι και με νίκη την άλλη Παρασκευή (1/4) απέναντι στη Μπαρτσελόνα, θέλουν μια ήττα της Αρμάνι, ώστε να τερματίσουν στην τρίτη θέση.

Με τους Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Βεζένκοβ, Παπανικολάου και Φαλ πάνω στο παρκέ, ξεκίνησε το παιχνίδι ο Γιώργος Μπαρτζώκας, απέναντι στους Οκόμπο, Τζόουνς, Νάιτ, Οσετκόφσκι, Φαλ του Τι τζέι Πάρκερ.

Οι ερυθρόλευκοι, μπήκαν πολύ συγκεντρωμένοι στο ξεκίνημα, κυνήγησαν τους αντιπάλους τους στα μετόπισθεν, ήταν εύστοχοι στην επίθεση και πήραν διαφορά οκτώ πόντων (2-10) στο 3ο λεπτό. Ωστόσο δεν χάρηκαν πολύ το προβάδισμα, αφού οι γηπεδούχοι αντέδρασαν, χτύπησαν στα όρια του… αντιαθλητικού τον Σλούκα, με δύο παίκτες να βγαίνουν στο μαρκάρισμα του και προσπέρασαν 18-16 στο 7ο λεπτό. Η αναμέτρηση είχε πάρει ένα ρυθμό στο στυλ «όσα φάμε κι όσα βάλουμε», κάτι που δεν βόλευε καθόλου τους Πειραιώτες, οι οποίοι έκλεισαν την περίοδο στο 26-26, με τους Γάλλους να μετρούν 5/7 τρίποντα!

Ο Παπανικολάου, έφτασε τα 3/3 τρίποντα, την ίδια στιγμή που οι Σλούκας και Γουόκαπ με 6 ασίστ (από τις 9 συνολικά) βοηθούσαν στη δημιουργία και τη σωστή κυκλοφορία της μπάλας. Παρόλα αυτά, η έλλειψη επικοινωνίας στην άμυνα, έδωσε ρυθμό στη Βιλερμπάν, για το προβάδισμα 32-31 στο 15ο λεπτό. Ο Ντόρσεϊ με τον Μακκίσικ, βρήκαν λύσεις στον Ολυμπιακό (14-7 ασίστ υπέρ), ο οποίος στο μπροστινό μέρος του παρκέ, έκανε μια χαρά τη δουλεία του και προηγήθηκε 35-42 λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου. Όμως οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν σταθερότητα και στις δύο πλευρές του γηπέδου, εκεί όπου με εξαίρεση το πρώτο τρίλεπτο, δεν έπαιξαν άμυνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάνε στα αποδυτήρια με διαφορά μόνο τεσσάρων πόντων (43-47).

Επιστρέφοντας από την ανάπαυλα, για τους Πειραιώτες το νούμερο ένα ζητούμενο, ήταν η συνέπεια και η σταθερότητα στο αμυντικό κομμάτι. Πράγματι, ξεκίνησαν καλά στην επανάληψη με τον Γουόκαπ να κάνει τρία κλεψίματα σε ένα λεπτό και ξέφυγαν με +7 (43-50) στο 23ο λεπτό. Ξανά όμως η γαλλική ομάδα, που ήταν σκληρό καρύδι, βρήκε τρόπο με γρήγορες επιθέσεις να επιστρέψει στο ματς, αφού προηγήθηκε 56-54 στο 26ο λεπτό. Ο Ολυμπιακός παρά τα νεκρά διαστήματα στην απόδοσή του, βρήκε σκορ από τους Βεζένκοβ (δύο τρίποντα) και Σλούκα (9 μαζεμένους πόντους) και προσπέρασε με +5 (58-63) στο τελείωμα του τρίτου δεκαλέπτου, το οποίο ολοκληρώθηκε με 64-69.

Η ελληνική ομάδα αύξησε το προβάδισμα (68-78) στο 33ο λεπτό, καθώς ήταν εύστοχη από το τρίποντο (9/17), με τον ηγέτη της, τον Σλούκα να φτάνει τις 9 ασίστ και να είναι απολαυστικός πάνω στο παρκέ. Οι Πειραιώτες εξακολουθούσαν να έχουν τον έλεγχο του αγώνα και με σωστές συνεργασίες μπροστά, διατήρησαν το +10 (74-84) στο 37ο λεπτό, με τον Ντόρσεϊ να φτάνει τους 21 πόντους και τον Βεζένκοβ τους 18. Στην τελευταία περίοδο, ο Ολυμπιακός ήταν αποφασισμένος να τελειώσει την υπόθεση νίκη, δίχως να δώσει άλλα δικαιώματα στου γηπεδούχους. Και έτσι έγινε, αφού το τελικό 80-94 δίνει στους ερυθρόλευκους, όχι απλά την πρόκριση, την οποία έτσι κι αλλιώς είχαν εξασφαλίσει από τις προηγούμενες βδομάδες, αλλά και το πλεονέκτημα έδρας.

Ο Ολυμπιακός, πέτυχε το έβδομο φετινό «διπλό» του στην Ευρωλίγκα. Μια εξαιρετική συγκομιδή, η οποία σε συνδυασμό με το κάστρο του, το ΣΕΦ, στο οποίο έκανε μόνο μία ήττα, τού έδωσε το πλεονέκτημα έδρας, που με βάση τις φετινές του εμφανίσεις το άξιζε 100% και τη δυνατότητα να διεκδικήσει με πολλές πιθανότητες την είσοδο στο Final-4 του Βελιγραδίου.

Δεκάλεπτα: 26-26, 43-47, 64-69, 80-94

On Fire: Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με 21 πόντους και 7 ριμπάουντ!

Ξεχώρισαν: Ο Σλούκας με 15 πόντους και 9 ασίστ και ο Βεζένκοβ με 18 πόντους και 10 ριμπάουντ για τον Ολυμπιακό. Για τη Βιλερμπάν, πρώτος σκόρερ ο Στράζελ με 16 πόντους.

Η μεγαλύτερη διαφορά: +14 (80-94) για τον Ολυμπιακό.

Το στοιχείο που έκρινε το ματς: Το step up του Σλούκα από το 25ο λεπτό κι έπειτα, όπου πήρε την κατάσταση στα χέρια του κκαι καθοδήγησε μαεστρικα την ομάδα του.

Διαιτητές: Όλεγκ Λάτισεβς με τους Εμίλιο Πέρεθ και Ιγκόρ Ντραγκόγεβιτς

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ