Skip to main content

Πρόεδρος Ερυθρού Αστέρα: «Τρεις μέρες πριν το παιχνίδι με την Ζαλγκίρις, ζητήσαμε ουδέτερο πανό»

Η απόφαση των παικτών του Ερυθρού Αστέρα να μην κρατήσουν την ουκρανική σημαία με το αντιπολεμικό σύνθημα, στο παιχνίδι του Κάουνας με την Ζαλγκίρις, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τον πρόεδρο των Σέρβων, πάντως, Νεμπόισα Τσόβιτς, να στηρίζει την απόφαση της ομάδας, εκφράζοντας τα επιχειρήματα του.

"Είπαμε στην EuroLeague πέντε μέρες πριν από τον αγώνα με την Ζάλγκιρις, επειδή ξέραμε τις θέσεις των Λιθουανών, ότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτό. Είπαμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε ένα πανό αν αυτό είχε ουδέτερο χρώμα, επειδή στέλνει ένα ευγενές μήνυμα. Αλλά σε αυτή την αντι-ρωσική υστερία, γίνεται κατάχρηση από τα ΜΜΕ. Αν δεν ήταν στα χρώματα της Ουκρανίας θα κρατούσαμε το πανό", υποστήριξε ο ισχυρός άνδρας των Σέρβων, ενώ στην συνέχεια αποκάλυψε πως οι Λιθουανοί έκαψαν σερβικές σημαίες.

"Κρατήσαμε ένα αντίστοιχο πανό στο Βελιγράδι. Τρεις ημέρες πριν από τον αγώνα με την Ζάλγκιρις ενημερώσαμε την ομάδα και ζητήσαμε ουδέτερο πανό. Δεν συμφώνησαν. "Αν δεν θέλετε να κρατήσετε ένα πανό, όπου προφανώς παίρνετε το μέρος της μίας πλευράς, τότε δεν χρειάζεται να το κρατήσετε" μας είπαν. Μετά από αυτό ξεκίνησε η παρενόχληση πανό το κοινό προς τους φιλάθλους, τους παίκτες, το προσωπικό της ομάδας με συνθήματα για την Σερβία. Τέσσερα παιδιά από την Σουηδία είχαν σερβικές σημαίες και τους τις πήραν και τις πέταξαν. Υπάρχει η πληροφορία ότι έκαψαν σημαίες της Σερβίας".

Μάλιστα, ο Τσόβιτς έκανε λόγο και για προκλήσεις και προβοκάτσια εις βάρος της ομάδας του.

"Δεν υπήρχαν σημαίες του ΝΑΤΟ στο πρώτο ημίχρονο, αλλά εμφανίστηκαν στο δεύτερο. Ήθελαν να μας προκαλέσουν. Το παιχνίδι τελείωσε όπως τελείωσε, χάσαμε και ο υπεύθυνος για το φύλλο αγώνος έγραψε όσα έγιναν. Δεν ξέρω τι θα γίνει, μπήκε η πολιτική στον αθλητισμό. Κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να κρατήσουμε ένα πανό. Τι θα γινόταν αν υποχρεώναμε κάποια ομάδα να κρατήσει ένα πανό που θα έλεγε "Το Κόσοβο είναι Σερβία"; Έχουμε το δικαίωμα να έχουμε την άποψή μας. Δεν θα πολιτικοποιήσουμε την κατάσταση. Τι θα γινόταν αν κρατούσαμε το πανό; Πρέπει να ακούσουμε τις δικές μας σκέψεις, τους δικούς μας ανθρώπους και φιλάθλους. Δεν ντρέπομαι για την απόφασή μας. Αυτή είναι η θέση μου".