Skip to main content

Ολυμπιακός – Μονακό 71-54: Δεν χάνει στο κάστρο του

Ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ΣΕΦ με 71-54 τη Μονακό, πέτυχε το 1-0 στη σειρά των Playoffs και έκανε το πρώτο βήμα από τα τρία που χρειάζεται, ώστε να βρεθεί στο Final-4. Οι Πειραιώτες που παρουσιάστηκαν νευρικοί και αγχωμένοι στην αρχή, βασίστηκαν στη σπουδαία άμυνά τους, που αποτέλεσε τον οδηγό μέσα στο παιχνίδι για να φτάσουν στην επικράτηση.

 

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε πάνω στο παρκέ του ΣΕΦ, με τους Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Βεζένκοβ, Παπανικολάου και Φαλ, απέναντι στους Βέστερμαν, Ντιαλό, Τζέιμς, Τόμας και Μοτεγιούνας του Σάσα Ομπράντοβιτς.

Με γρήγορο τέμπο άρχισε το ματς και στο 4-0 του Ολυμπιακού οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με το 6-7 στο 3ο λεπτό. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, παρουσιάστηκαν νευρικοί και άστοχοι, όπως και οι αντίπαλοί τους, τους οποίους όμως εξυπηρετούσε αυτή η συνθήκη. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν αυτοπεποίθηση και να ξεφύγουν με 6-12 στο 7ο λεπτό, κάτι που έφερε την είσοδο του Σλούκα στην πεντάδα. Ενδεικτικό της πίεσης που ένιωθαν οι ερυθρόλευκοι, ήταν το μηδενικό ποσοστό (0/7) στα τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο, που ολοκληρώθηκε 8-15.

Η άμυνα συνέχισε να είναι η σταθερά του Ολυμπιακού (ο Γουόκαπ «κλείδωσε» τον Τζέιμς) και η βάση για το ξέσπασμα του, που έφερε στο 12ο λεπτό το 17-15, αφού πλέον οι Πειραιώτες έτρεχαν μετά από κάθε ριμπάουντ. Η παρουσία των Σλούκα και ΜακΚίσικ (σημείωσε 8 σερί πόντους), είχε προσθέσει ταχύτητα στο μυαλό και στη σκέψη της ομάδας τους, η οποία προηγήθηκε με +11 (33-22) στο 18ο λεπτό. Η υψηλή συγκέντρωση στα μετόπισθεν και οι αυξημένοι αμυντικοί δείκτες, ήταν οι βασικοί λόγοι που οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν την εικόνα της αρχής και πήγαν στα αποδυτήρια μπροστά με 33-26.

Επιστρέφοντας από την ανάπαυλα οι ερυθρόλευκοι ξαναπήραν διψήφιο προβάδισμα (44-30 στο 24ο λεπτό), παίζοντας με ενθουσιασμό και σχέδιο μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν σωστά τα φάουλ αναγκάζοντας σε λάθη και κακές επιλογές τους Μονεγάσκους. Το μόνο μελανό σημείο ήταν το τρίτο φάουλ του αλάνθαστου Γουόκαπ, που είχε πολύπλευρη προσφορά. Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Μπαρτζώκας με ρεσιτάλ κοουτσαρίσματος και διαχείρισης, έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα του να αναδείξει τις αρετές της και να μπει στην τελική ευθεία με +14 (50-36).

Με τα λάθη 6-13 και το σκορ 52-36 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, ήταν δεδομένο ότι οι φιλοξενούμενοι θα ασκούσαν πίεση στα ¾ του γηπέδου, ώστε να… κλέψουν χρόνο. Πράγματι, οι Γάλλοι το δοκίμασαν, όμως ο χθεσινός (20/4) Ολυμπιακός είχε λύσεις σε όλους τους γρίφους που έβρισκε μπροστά του, με τη διαφορά να εκτοξεύεται στο +15 (65-50) στο 36ο λεπτό. Τα τρίποντα… απελπισίας του Μάικ Τζέιμς δεν μπορούσαν να αλλάξουν το σκηνικό και οι ερυθρόλευκοι, που έπαιξαν άμυνα ακόμα και στη… συνέντευξη τύπου πήραν δίκαια τη νίκη με 71-54, με το κοινό τους να παραληρεί στις εξέδρες του φαληρικού σταδίου.

Ο Ολυμπιακός με αυτή την επιτυχία, έδιωξε από πάνω του το άγχος που πάντα υπάρχει στα πρώτα ματς και έδειξε στους Μονεγάσκους ότι αυτός θα έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση, εφόσον αγωνίζεται με τον τρόπο που έπαιζε σε όλη τη χρονιά.

Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν και πάλι στο ΣΕΦ μεθαύριο (22/4, 19:00), στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, εκεί όπου οι Πειραιώτες οφείλουν να παρουσιαστούν και πάλι συγκεντρωμένοι και στις δύο πλευρές του παρκέ για να πετύχουν και τη δεύτερη νίκη, που θα τους φέρει μια ανάσα από το Βελιγράδι.

Δεκάλεπτα: 8-15, 33-26, 50-36, 71-54

On Fire: Ο εξαιρετικός Τόμας Γουόκαπ με 11 πόντους και άμυνα για… πέντε!

Ξεχώρισαν: Για τον Ολυμπιακό οι Πρίντεζης και ΜακΚίσικ που πέτυχαν από 12 πόντους και για τη Μονακό ο Ντοντα Χολ με 10 πόντους

Η μεγαλύτερη διαφορά: + 17 (71-54) στο τέλος για τον Ολυμπιακό

Το στοιχείο που έκρινε την αναμέτρηση:  Το γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι παρέμειναν πιστοί στο πλάνο τους όταν στο ξεκίνημα βρέθηκαν πίσω στο σκορ.

Διαιτητές: Σρέτεν Ράντοβιτς (Κροατία), Εμίλιο Πέρεθ (Ισπανία) και Μίλαν Νέντοβιτς (Σλοβενία)

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ