Skip to main content

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 84-74: Τέταρτοι στο παρκέ οι ερυθρόλευκοι, αλλά πρώτοι στην εξέδρα

Ο Ολυμπιακός παρά την ήττα με 84-74 από την Μπαρτσελόνα στον μικρό τελικό του Final- 4, ολοκλήρωσε τη φετινή του ευρωπαϊκή περιπέτεια με θετικότατο πρόσημο.

Η ελληνική ομάδα, ξεκίνησε με στόχο να μπει στα Playoffs, στο τέλος όμως κατάφερε να φτάσει μέχρι την κορυφαία τετράδα της διοργάνωσης, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Ο αγώνας είχε τέτοια ένταση και πάθος, θυμίζοντας περισσότερο τελικό που έκρινε κούπα, πάρα αγώνα της… παρηγοριάς. Σε αυτό συνέβαλε και η παρουσία 12000 φίλων του Ολυμπιακού στην εξέδρα, που έδωσαν χρώμα στην αναμέτρηση.

Αυτό ήταν το τελευταίο φετινό παιχνίδι των ερυθρόλευκων στη διοργάνωση και πιθανότατα το… κύκνειο άσμα του Γιώργου Πρίντεζη, μετά από 20 χρόνια και 375 ματς. Ενός σπουδαίου αθλητή, που έδωσε και πήρε απίστευτη αγάπη από τον κόσμο του Ολυμπιακού και αποτέλεσε ένα λαμπρό κόσμημα πάνω στα παρκέ της Ευρώπης.

Η αρχική πεντάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στην… ερυθρόλευκη Stark Arena, ήταν οι Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Φαλ απέναντι στους Καλάθη, Λαπροβίτολα, Κούριτς, Μίροτιτς και Σανλί του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Οι Καταλανοί, μετά το… κάζο από τη Ρεάλ στον ημιτελικό, ξεκίνησαν πιο δυναμικά και προηγήθηκαν 10-2 στο 4ο λεπτό. Οι Πειραιώτες, παρά την υποστήριξη της κερκίδας, βιάζονταν στην επίθεση, ήταν νευρικοί και είχαν άσχημα τελειώματα. Ο Φαλ δεν λειτούργησε σωστά στο χαμηλό ποστ, όμως η πεντάδα του ερυθρόλευκων, απέδωσε καλύτερα με την παρουσία του Σλούκα, είχε ορθολογικότερες αποφάσεις και το δεκάλεπτο έληξε με 20-18.

Ο Ολυμπιακός ισορρόπησε το παιχνίδι και παρά τα έξι λάθη, σε συνδυασμό με το πρόβλημα να μαρκάρει αποτελεσματικά μέσα στο ζωγραφιστό (είχε δεχτεί 23π.), κατάφερε να προσπεράσει 30-31 στο 15ο λεπτό, εξαιτίας της έντασης που είχε στην άμυνα, με επτά κλεψίματα. Οι ερυθρόλευκοι όμως έκλεισαν άσχημα το ημίχρονο, δέχτηκαν 15 πόντους σε 4μιση λεπτά και πήγαν στα αποδυτήρια πίσω με 45-38.

Με τρίποντα από Μίροτιτς και Σανλί, οι Καταλανοί, που μπήκαν καλύτερα και στο δεύτερο μέρος, εκτόξευσαν τη διαφορά στο +15 (57-42) στο 25ο λεπτό. Αιτία ήταν από τη μια τα πολλά αβίαστα λάθη και από την άλλη η χλιαρή προσέγγιση στην άμυνα από τους Πειραιώτες. Παρά τη μεγάλη διαφορά, οι φίλοι του Ολυμπιακού δεν σταμάτησαν λεπτό να τραγουδούν, κάτι που βοήθησε την ομάδα τους να πλησιάσει στο -6 (62-56), με 8 πόντους από το Βεζένκοβ, στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Το παιχνίδι απέκτησε ενδιαφέρον με την επιστροφή της ελληνικής ομάδας, που ξεκινούσε από τα μετόπισθεν, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο στο 35ο λεπτό (68-65), ενώ θα μπορούσε να έχει προσπεράσει αν είχε καλύτερες επιλογές μπροστά. Η αντίδραση της Μπαρτσελόνα ήταν άμεση και οι συνεργασίες του Καλάθη με το Μίροτιτς, έκαναν το σκορ 75-66 στα 2’.37’’. Στο χρόνο που απέμεινε δεν άλλαξε κάτι, οι Καταλανοί νίκησαν με 84-74, χωρίς να… χρυσώσουν το χάπι του αποκλεισμού στον ημιτελικό, ήρθαν τρίτοι, οι Πειραιώτες τέταρτοι και το ματς ολοκληρώθηκε μέσα σε αποθέωση για τον Γιώργο Πρίντεζη.

Δεκάλεπτα: 20-18, 45-38, 62-56, 84-74

On Fire: Ο Νίκολα Μίροτιτς με 19 πόντους.

Ξεχώρισαν: Ο Σανλί με 16 πόντους και ¾ τρίποντα και ο Σλούκας με 14 πόντους και 7 ασίστ.

Το στοιχείο που έκρινε τον Μικρό Τελικό: Η ευστοχία της Μπαρτσελόνα στο δίποντο (27/40 με 67.5%).

Η μεγαλύτερη διαφορά: +15 (57-42) για τη Μπάρτσα στο δεύτερο μέρος

Διαιτητές: Ίλιγια Μπελόσεβιτς, Όλεγκς Λάτισεβς και Νταμίρ Γιαβόρ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ