Skip to main content

Αταμάν : «Στην τελευταία φάση του ημιτελικού με τον Ολυμπιακό, είχα στο μυαλό μου το ματς του Πειραιά»

Η Αναντολού Εφές έφτασε στην κατάκτηση της δεύτερης συνεχόμενης Euroleague, με τον Εργκίν Αταμάν να μιλά στην κάμερα της διοργανώτριας αρχής για το Final Four του Βελιγραδίου, κάνοντας, φυσικά, ξεχωριστή αναφορά στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό και το buzzer beater τρίποντο του Μίτσιτς, που έστειλε τους Τούρκους στον τελικό απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο προπονητής της Εφές, δεν μπορούσε να ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο κρίθηκε η αναμέτρηση της Regular Season στο ΣΕΦ, προσθέτοντας πως η ομάδα του δεν έπρεπε να αφήσει στους «ερυθρόλευκους» περιθώριο αντίδρασης, σε αντίθεση με ότι συνέβη στον Πειραιά.

«Ειλικρινά, το μυαλό μου γύρισε πίσω στο παιχνίδι της κανονικής περιόδου στην Αθήνα. Βρισκόμαστε στην παράταση, δεν είχα τάιμ άουτ, είχαμε χρησιμοποιήσει όλα τα φάουλ μας και βρισκόμαστε ένα πόντο μπροστά. Χάσαμε την τελευταία μας επίθεση, σε λέι απ του Μίτσιτς, 7-8-9 δευτερόλεπτα νωρίτερα από ότι έπρεπε και στο τελευταίο δευτερόλεπτο χάσαμε το παιχνίδι από ένα buzzer beater του Σλούκα. Αυτό είχε μείνει στην μνήμη μου, έτσι στο ματς του Βελιγραδίου κάλεσα τάιμ άουτ. Το παιχνίδι ήταν ισόπαλο, οπότε είχαμε την παράταση στα χέρια μας. Είναι πιο εύκολα τα πράγματα όταν παίρνεις τάιμ άουτ και έχεις σίγουρη την παράταση στο τέλος του χρόνου. Ζήτησα από τον Μίτσιτς να παίξει στα τελευταία 6’’, κάνοντας ένα Pick n Pop με τον Μοερμάν, να αναγκάσει την άμυνα του Ολυμπιακού να αλλάξει την άμυνα της και να έρθει πάνω του ο Βεζένκοβ και στην συνέχεια να… διαβάσει το παιχνίδι», ήταν το αρχικό σχόλιο του προπονητή της Εφές, για να προσθέσει: 

«Ποτέ δεν μου αρέσει να λέω στους παίκτες πότε να σουτάρουν και πότε να κάνουν μπάσιμο, γιατί αυτό εξαρτάται από την αντίπαλη άμυνα. Ειλικρινά πήρε ένα πολύ δύσκολο σουτ, γιατί ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλή άμυνα, ο Βεζένκοβ αμύνθηκε εξαιρετικά, ακόμα και ο Γουόκαπ ήρθε σε βοήθεια. Ίσως το pop με τον Μοερμάν να έδινε ένα πιο ανοικτό σουτ, όμως ο Μίτσιτς πήρε την ευθύνη για το σουτ και πέτυχε ένα καταπληκτικό καλάθι. Και αυτό γιατί είχαμε τον έλεγχο στην τελευταία περίοδο, όμως ο Ολυμπιακός σιγά – σιγά επέστρεψε και έφερε το παιχνίδι στα ίσα, στα τελευταία 17-18 δευτερόλεπτα. Εμείς όμως είχαμε την δυνατότητα να παίξουμε την τελευταία επίθεση και το κάναμε πολύ καλά.

Από εκεί και πέρα, ο Αταμάν μίλησε: 

ΓΙα την ομάδα του: 

"Πιστεύω πως αυτή η ομάδα είναι μία από τις καλύτερες στην ιστορία της διοργάνωσης, όχι μόνο για τις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις αλλά και για τις τέσσερις σερί παρουσίες σε Final Four. Ίδιοι παίκτες, ίδια ομάδα. Η εμπειρία από τα παιχνίδια του Final Four είναι μεγάλη και περισσότερο αν είσαι ο κάτοχος του τίτλου. Θυμάμαι πως το 2019 είχαμε πολλά συναισθήματα καθώς δεν καταφέραμε να περάσουμε στον τελικό. Είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα να τα καταφέρει. Το 2021 όμως παίξαμε στο τελικό μόνο για να κερδίσουμε. Ειδικά για εμένα ήταν σημαντικό γιατί ήταν ο πρώτος μου τίτλος στη διοργάνωση. Ήμουν πολύ χαλαρός το 2022 γιατί είχα την εμπειρία από τον τελικό και την νίκη. Έχουμε το άγχος και τα συναισθήματα να παίξουμε αλλά όχι να κερδίσουμε. Είχαμε ήδη τον τίτλο και απλά είμασταν έτοιμοι να το ξανακάνουμε. Είμαι πολύ άνετος να παίζω στο Final Four, έχω την εμπειρία πλέον. Μου αρέσει ειδικά όταν πλησιάζει η ώρα. Το να είσαι όμως είναι διαφορετικός. Ωθείς την ομάδα σου για μία ακόμα νίκη".

Για την σύγκριση με την Μακάμπι του Γκέρσον, της διετίας 2004-05: 

"Έβλεπα εκείνη την περίοδο και την Μακάμπι με τον Πίνι Γκέρσον. Ήταν απίστευτη ομάδα. Είχε μεγάλους παίκτες. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε όμως. Τελευταία φορά ο Ολυμπιακός έκανε το back-to-back με δύο διαφορετικούς προπονητές. Τώρα νομίζω πως αυτή η ομάδα, η δική μου, είναι διαφορετική γιατί όλα σχεδόν είναι ίδια. Τέσσερα χρόνια επιτυχιών. Μία σεζόν πριν από το repeat ήμασταν στην κορυφή της κανονικής περιόδου και για εμένα αυτή ήταν η καλύτερη ομάδα. Ήταν ρεκόρ, 28 ματς που παίξαμε στην κανονική περίοδο. Πριν τελείωσε η σεζόν είχαμε κερδίσει 24. Πριν από αυτό η ομάδα έπαιξε στον τελικό και είχε έρθει το 2019 από την τελευταία θέση του 2018. Ήμασταν στην τελευταία θέση. Είναι διαφορετικό για την ιστορία της διοργάνωσης, η ομάδα μου είναι διαφορετική".

Για τον πανηγυρισμό με τις γροθιές: "Δεν το κάνω για σόου αλλά μ αρέσει να μοιράζομαι τον ενθουσιασμό μου. Με όλο τον κόσμο που βλέπει το ματς. Ο κόσμος χαίρεται με το αποτέλεσμα και του αρέσει να βλέπει τον προπονητή να ευχαριστιέται. Έχω ευθύνη για τον τουρκικό αθλητισμό. Είδα σε όλη την χώρα πως σέβονται την ομάδα μου και εμένα. Είναι πάνω από τα χρήματα, το να κερδίζεις τον σεβασμό".

Για το three-peat: "Θα προσπαθήσουμε να το ξανακάνουμε του χρόνου. Θα είμαστε δυνατοί. Πλέον είμαστε έμπειροι. Είχαμε μπελάδες αλλά θα έχουμε την εμπειρία και είναι σημαντικό. Σέβομαι τις άλλες ομάδες και την προσπάθειά τους στο παρελθόν αλλά αυτή τη EuroLeague είναι διαφορετική".

Δείτε τα όσα ανέφερε ο Εργκίν Αταμάν για τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό μεταξύ του 2ου και 5ου λεπτού: