Skip to main content

Euroleague – Εγκρίθηκε η συμμετοχή της ΤΣΣΚΑ σε όλες τις διαδικασίες

Η Γενική Συνέλευση της ECA, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/7, η πρώτη χωρίς την παρουσία του Τζόρντι Μπερτομέου, εκτός από το τυπικό της μέρος, δηλαδή την έγκριση των ομάδων που θα συμμετέχουν στην Euroleague και το Eurocup της νέας σεζόν, προχώρησε σε ακόμα μία απόφαση ιδιαιτέρως σημαντική για το μέλλον της Λίγκας.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό ψηφίστηκε η άρση των περιορισμών για τις ομάδες που εμπλέκονται σε καταστάσεις ανωτέρας βίας, όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Οι Ρώσοι έχουν αποκλειστεί από την επόμενη διοργάνωση, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, όμως με την απόφαση της Παρασκευής (8/7), στο καταστατικό του συνεταιρισμού προστέθηκε ένα άρθρο που ρυθμίζει τις συνέπειες της εφαρμογής του άρθρου 151 που αφορά σε… απρόβλεπτες καταστάσεις, σύμφωνα με το οποίο, οι ομάδες με μόνιμη άδεια συμμετοχής στην διοργάνωσης εξαιρούνται από τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου άρθρου, διατηρούν την ψήφο τους και την επίδρασή τους στις διοικητικές αποφάσεις και την εν γένει λειτουργία του συνεταιρισμού.

Έτσι, παρά τον αγωνιστικό της αποκλεισμό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παραμένει ισότιμο μέλος της Λίγκας και συνεχίζει να συμμετέχει κανονικά στα διοικητικά όργανα και στις λήψεις αποφάσεων.

Με αυτή την αλλαγή μπαίνει οριστικό τέλος στις όποιες σκέψεις του μπλοκ των ισπανικών ομάδων, οι οποίες θεωρούσαν πως από την στιγμή που η ΤΣΣΚΑ έχει αποκλειστεί από την επόμενη Euroleague, δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων. Η αφορμή, φυσικά, δεν ήταν άλλη από την σύμπραξη των Ρώσων στο μπλοκ των ομάδων που αποφάσισαν την αποπομπή του Τζόρντι Μπερτομέου από την θέση του προέδρου και του CEO της Euroleague.  

Να σημειωθεί πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την συμμετοχή της ΤΣΣΚΑ σε όλες τις διαδικασίες ήταν 15-5, με τις μόνες ομάδες που μειοψήφησαν να είναι οι τρεις ισπανικές (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια) και οι δύο τουρκικές (Εφές, Φενέρμπαχτσε).