Skip to main content

Πανάς για Σλούκα και Ολυμπιακό: Όταν οι αριθμοί λένε τη μισή αλήθεια... (vids)

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ανάλυση από τον coach Κωνσταντίνο Πανά, που ανοίγει το φάκελο "Κώστας Σλούκας" κι εξηγεί με ντοκουμέντα γιατί η επιρροή του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι ήδη τεράστια

H επιστροφή του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό συνοδεύτηκε από μεγάλο θόρυβο και μεγάλες προσδοκίες. Δικαίως, μιας και η πορεία του τα τελευταία χρόνια δικαιολογεί απόλυτα τον ντόρο γύρω από το όνομά του. Ο 30χρονος άσος εξελίχθηκε στην Φενέρ σε ένα από τα πιο hot ονόματα της Euroleague και οι αδερφοί Αγγελόπουλοι πραγματοποίησαν με την απόκτησή του ένα από τα μεγαλύτερα "μπαμ" του καλοκαιριού στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ποια σοβαρή ομάδα αλλώστε δεν θα ήθελε στις τάξεις τις ένα όπλο του βεληνεκούς του Ελληνα γκαρντ;

sloukas me bayern53546464

Στο πρόσωπο του οι φίλοι του Ολυμπιακού είδαν τον άνθρωπο που θα πάρει την ομάδα από το χέρι και θα την οδηγήσει με ασφάλεια στην μετά Σπανούλη εποχή και πράγματι ο Σλούκας διαθέτει το απαιτούμενο leadership για να υποστηρίξει αυτόν τον ρόλο.

Μόνο που για όλα χρειάζεται υπομονή καθώς η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, αν και ο Σλούκας έχει ήδη πολύ μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι του Ολυμπιακό από εκείνη που "διακρίνει" ο περισσότερος κόσμος. Η παρουσία του πάντως, στο πρώτο αυτό κομμάτι της σεζόν έχει ήδη σηκώσει αρκετή κουβέντα. Για το πόσα λεπτά παίζει, για τους αριθμούς που καταγράφει και για την συνολική προσφορά τους στους ερυθρόλευκους γενικότερο.

Βλέποντας λοιπόν όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει, μου ήρθε στο μυαλό κάτι  αντίστοιχο που γινόταν με το Νικ Καλάθη στο Παναθηναϊκό. Στο παρελθόν είχα γράψει πολλά άρθρα τον ομογενή γκαρντ και θεωρώ ότι είναι μάλλον μια καλή ώρα να καταγραφεί η πραγματικότητα και για τον Κώστα, καθώς θεωρώ πολύ άδικη τη κριτική που δέχεται, κυρίως από τον απλό κόσμο που κοιτάει τα νούμερα του. Τα scripta manet, θα τα πούμε στο τέλος της σεζόν, αλλωστε...

"Ο Σλούκας παίρνει το μεγαλύτερο συμβόλαιο. Έπρεπε να βάζει είκοσι πόντους. Δεν βγαίνει μπροστά". Αρκετοί χαρακτηρισμοί από ανυπόμονους φιλάθλους που θεωρούν ότι όλα είναι τόσο απλά ή ότι οι είκοσι πόντοι, είναι πιο σημαντικοί από τις έξι και επτά assists. Φυσικά ΔΕΝ υποτιμάω την αξία των είκοσι πόντων, γιατί είναι ένα πραγματικά δύσκολο επίτευγμα στην Euroleague. Από την άλλη όμως, ξέρετε πόσο ΑΚΟΜΗ πιο δύσκολο είναι η μετρήσιμη assist; Δεν εξαρτιέται μονάχα από τον ίδιο το πασέρ, αλλά και από τον εκτελεστή. Ξέρετε πόσες assist ΔΕΝ μετρήθηκαν μέχρι στον Κώστα Σλούκα; Ξέρετε πόσες φορές μάζεψε την άμυνα πάνω του ώστε να ελευθερώσει συμπαίκτη;

Αυτό που ζητάει ο απλός κόσμος από εκείνον είναι να έχει μέσους όρους όπως το παιχνίδι με την Αρμάνι, δηλαδή 17 πόντους & 11 assists. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ένα πράγμα. Ούτε ο ίδιος ο coach Μπαρτζώκας δεν έχει αυτή την απαίτηση από τον ηγέτη του. Και δεν πρέπει να έχει κανείς σας τέτοια απαίτηση, γιατί μιλάμε για ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ νούμερα. Ο Κώστας ΣΙΓΟΥΡΑ θα κάνει ανάλογες εμφανίσεις μέσα στη σεζόν. Αλλά πραγματικά δεν θυμάμαι αντίστοιχο σταρ να του ζητήθηκε να κάνει ΤΕΤΟΙΟ step up σε σκορ & δημιουργία ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.

slouka me maccabi5464765

Πρέπει να κατανοήσουμε, ότι ο Κώστας Σλούκας συγκεντρώνει πάνω του τεράστιο μέρος από το scouting του αντιπάλου. Οποιαδήποτε ομάδα παίζει με τον Ολυμπιακό ψάχνει τρόπους να σταματήσει τη δημιουργία του παίκτη. Ψάχνει τρόπους να είναι τόσο επιθετική πάνω του, ώστε να μην βρει εύκολα ή ελεύθερα σουτ. Αυτό και μόνο είναι νίκη του παίκτη, αρχικά γιατί είναι υπολογίσιμος και αφετέρου δίνει την ευκαιρία στο Γιώργο Μπαρτζώκα να τον εκμεταλλευτεί με άλλους τρόπους.

Πάμε να μιλήσουμε με νούμερα:

  • Ο Κώστας Σλούκας είναι με διαφορά πρώτος δημιουργός του Ολυμπιακού με 5.6 assists μ.ο.
  • Μοιράζει το 38.9% των διαθέσιμων assists του Ολυμπιακού, όταν ο δεύτερος δημιουργός μοιράζει 25.00%.
  • Είναι 3ος σε σειρά δημιουργός της λίγκας από τους παίκτες που έχουν παίξει εφτά αγώνες με 38.9%. Στην 1η θέση είναι ο Καλάθης με 47.8% και στη 2η θέση ο Καμπάτσο με 39.1%.
  • Έχει USG 21.1% που τον κατατάσσει 6ο στη σχετική λίστα από τους παίκτες του Ολυμπιακού. Με αυτό βλέπουμε ότι ο Κώστας με τη ΛΙΓΟΤΕΡΟ δυνατή ΧΡΗΣΗ της μπάλας καταφέρνει και είναι τόσο αξιόπιστος δημιουργικά.
  • Την ίδια ώρα ο Καλάθης είναι 2ος συχνότερος χρήστης της Μπαρτσελόνα και ο Καμπάτσο 1ος υπολογίζοντας τους αθλητές με 7 παιχνίδια!
  • Σκεφτείτε λοιπόν τον Σλούκα στην πρώτη τριάδα του USG%, να έχει περισσότερη χρήση της μπάλας δηλαδή, πόσο μεγαλύτερα θα ήταν τα νούμερα του σε δημιουργία και σκοράρισμα.
  • Βέβαια ο ίδιος αθλητής δεν νοιάζεται μόνο να έχει τη μπάλα στα χέρια. Δεν τον ενδιαφέρουν μόνο τα νούμερα. Το ότι μπορεί να τραβάει την άμυνα πάνω του και να ελευθερώνει ένα συμπαίκτη του είναι νίκη γι’ αυτόν.
  • Τα προηγμένα στατιστικά ανήκουν στο κορυφαίο του είδους του Ανδρέα Χριστοφόρου

https://twitter.com/acbbstatscy

Uncounted Assists = 16

Το συγκεκριμένο στατιστικό ορίζει την πάσα που οδήγησε σε ελεύθερο σουτ, είτε κοντά, είτε μακριά από το καλάθι και ο συμπαίκτης αστόχησε. Είναι ένα στατιστικό, το οποίο δεν ορίζεται εύκολα από κάποιο αλγόριθμο και είναι απαραίτητο να παρατηρήσεις όλες τις ενέργειες του πασέρ για να μπορέσεις να το βγάλεις. Βλέποντας και τους εφτά αγώνες του Ολυμπιακού θα παρατηρήσουμε λοιπόν ότι ο Κώστας Σλούκας έχει πραγματοποιήσει 16 UncAss που σημαίνει, 16 επιπλέον assists στο ενεργητικό του. Πάμε να δούμε ορισμένες από αυτές:

Είχα γράψει ξανά στις 18 Σεπτεμβρίου, ότι ο Κώστας Σλούκας ανήκει στους κορυφαίους pick-n-roll δημιουργούς της λίγκας και αυτό δεν είναι μυστικό. Σχεδόν όλες οι καταστάσεις από τις οποίες δημιουργεί μέσα από σκριν στη μπάλα, αλλά το πιο σημαντικό είναι η ευστοχία των συμπαικτών γύρω του. Βάλτε έξτρα 16 assists λοιπόν, για να δούμε πόσο αποτελεσματικός είναι πραγματικά ο Σλούκας για τον Ολυμπιακό.

Pass to Assist = 15

Το συγκεκριμένο στατιστικό ορίζει την πάσα που οδήγησε σε assist συμπαίκτη. Ένα εξίσου διαδραστικό στατιστικό που σε αναγκάζει να παρακολουθήσεις το παιχνίδι για να το αποτυπώσεις στο "χαρτί". Ο Κώστας Σλούκας είναι από τους καλύτερους drive ‘n kick (=το drive που μάζεψε την άμυνα και οδήγησε σε εξωτερική πάσα) δημιουργούς της λίγκας και μέσα από αυτή, αλλά και pick-n-roll καταστάσεις είχε 15 pass to assist occasions. Και γράφω occasions (=καταστάσεις), καθώς δεν ήταν όλα τα σουτ εύστοχα. Ο Σλούκας κυρίως μέσα από drive και πάσα έξω δημιούργησε πολλές προϋποθέσεις για ελεύθερα σουτ & έξτρα πάσα. Μέσα από pick-n-roll σε καταστάσεις που η άμυνα έπαιζε hedge out πάσα στο ρόλερ και έπειτα πάσα στο ελεύθερο σουτ ή κόψιμο.

Η επιθετική άμυνα

Γράψαμε πιο πάνω, πως το scouting των αντιπάλων θα αφιερώνει τεράστιο χρόνο όσον αφορά τον αμυντικό προσανατολισμό απέναντι στο Κώστα Σλούκα. Ως τώρα αντιμετωπίζει κριτική, εν μερη αδίκως καθώς δέχεται την υψηλότερη πίεση από κάθε άλλο παίκτη. Όλες οι ομάδες βάζουν τους σκληρότερους περιφερειακούς τους πάνω του (Walkup, Sant-Roos, Baldwin etc.) ώστε να κάνουν τη δουλειά του λίγο ακόμη πιο δύσκολη. Όταν αντιμετωπίζεις τον Κώστα Σλούκα ξέρεις ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσεις ΠΟΛΛΕΣ pick-n-roll καταστάσεις.

Κάπως έτσι, οι συνηθέστερες άμυνες πάνω του είναι switch & hedge out. Μπορείτε να φανταστείτε όμως, ειδικά στις αλλαγές ότι κανένας ψηλός δεν θα βγει χαλαρά απέναντι του. Έχοντας παρακολουθήσει σε επανάληψη και τα εφτά παιχνίδια, δεν υπήρχε μια ομάδα που να μην έβγαλε τον ψηλό της επιθετικά πάνω στο Σλούκα.

sloukas me pao3446464

Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις εκτός από το παίκτη είναι και στο προπονητή. Για παράδειγμα σε έπαιξε αλλαγή ο συγκεκριμένος ψηλός, ΠΡΕΠΕΙ να τον χτυπήσεις στα πόδια. Ή έγινε αλλαγή απέναντι στο Πρίντεζη, ΠΡΕΠΕΙ η μπάλα να πάει στο χαμηλό post. Ωστόσο η κυριότερη άμυνα που παίζουν απέναντι στο Σλούκα είναι το δυναμικό hedge out που τείνει να γίνεται παγίδα, έως ότου φύγει η μπάλα από τα χέρια του παίκτη. Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε πως ΟΛΕΣ οι ομάδες θέλουν να διώξουν τη μπάλα από τα χέρια του παίκτη γιατί τον θεωρούν αξιόπιστο και σαν οργανωτή και σαν εκτελεστή.

Επειτα, για την διάσπαση αυτής της άμυνας λίγα πράγματα μπορεί να κάνει ο χρήστης και αφορά το split, δηλαδή να «τρυπώσει» ανάμεσα στον αμυντικό του και τον αμυντικό του σκρίνερ. Αυτό βέβαια αφορά αυστηρά την αντιμετώπιση που έχει ορίσει ο προπονητής και φυσικά τους παίκτες που διαθέτει.

Αν έχεις τον Φριντέτ ή το Σπανούλη, επιμένεις ο σκρίνερ να μείνει λίγο παραπάνω, ώστε να μπορέσει ο παίκτης να περάσει ανάμεσα. Στη περίπτωση του Σλούκα βλέπουμε διάφορες αντιμετωπίσεις (συνήθως πάσα στο ρόλερ ή στο φτερό) που δεν έχει σημασία να αναλύσουμε. Πρέπει απλά να κατανοήσουμε πως καμία άμυνα δεν «χαρίζεται» στο παίκτη και κυρίως στο δυναμικά hedge out δεν είναι αυτός που ορίζει την τύχη του pick-n-roll.

Και για κερασάκι…

Ο Ολυμπιακός έχει ευστοχήσει σε 5 buzzer beater σε αυτές τις 7 αγωνιστικές. Ένα με τη Ζάλγκιρις, ένα με το Παναθηναϊκό, δύο με Αρμάνι και ένα με τη Μακάμπι. Από αυτά τα πέντε, ο Σλούκας καθορίζει τα τρία από αυτά είτε με assist, είτε ο ίδιος εκτελεστικά.

ΥΓ. Η καλοπροαίρετη κριτική είναι δεκτή, η απαξίωση όμως δεν είναι ευπρόσδεκτη.