Skip to main content

Οι διεθνείς τελικοί της ΑΕΚ (pics,vids)

Η ΑΕΚ την Κυριακή (4/10) δίνει ραντεβού με την ευρωπαική ιστορία της, αφού θα βρεθεί για έκτη φορά σε τελικό διεθνούς διασυλλογικής διοργάνωσης, με σκοπό να κατακτήσει κόντρα στην Μπούργος στον τελικό του BCL, τον πέμπτο διεθνή τίτλο της και 18ο συνολικά.

Αναλυτικά:

Κύπελλο Κυπελλούχων- Σαπόρτα 1967-68

ΑΕΚ-Σλάβια Πράγας: 89-82

Η ΑΕΚ νικώντας την Ιταλική Ίνγκνις Βαρέζε στα ημιτελικά, βρέθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1967-1968 κόντρα στην παραδοσιακή τότε ευρωπαική δύναμη του μπάσκετ, την Σλάβια Πράγας.  Αν και ο Γίρι Ζίντεκ πέτυχε 31 πόντους για την Τσέχικη ομάδα, το δίδυμο Αμερικάνου-Τρόντζου έγραψε ιστορία βάζοντας 55 πόντους και βοηθώντας την Ένωση με όποιον τρόπο μπορεί για να νικήσει τον τελικό, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ σε 89-82. 

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τον κόσμο που παρευρέθηκε εκεί, οπού σύμφωνα με τα εισιτήρια που είχαν εκδοθεί ήταν 55.000, αλλά όπως αποδείχθηκε για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν 80.000 άτομα να παρακολουθήσουν αγώνα μπάσκετ, κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή και για αυτό το λόγο καταγράφηκε αυτό το ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες.

Ο θρίαμβος της ΑΕΚ κόντρα στη Σλάβια Πράγας! (vids&pics) | Basket League &  ΑΕΚ | gazzetta.gr

Τελικός Fiba Euroleague Final Four 1998

Κίντερ Μπολόνια-ΑΕΚ: 58-44

O μόνος -μέχρι τώρα- χαμένος διεθνής τελικός της ΑΕΚ ήταν εκείνος κόντρα στην Κίντερ Μπολόνια στο πλαίσιο της FIBA EuroLeague Final Four το 1998. Ο Γιάννης Ιωαννίδης κατάφερε να φτιάξει ένα εξαιρετικό σύνολο με μεγαλή ποιότητα. Η Ένωση απέκλεισε την Μπένετον Τρεβίζο στα ημιτελικά με 69-66 και αντιμετώπισε στον τελικό την Κίντερ Μπολόνια του Ετόρε Μεσίνα με τους Αντουάν Ριγκοντό, Σάσα Ντανίλοβιτς, Ούγκο Σκονοτσίνι, Ράσο Νεστέροβιτς και Ζόραν Σάβιτς μεταξύ άλλων στην σύνθεση της.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης έφτασε στο έκτο Final 4 της καριέρας του, με τρίτη διαφορετική ομάδα, αλλά δεν κατάφερε να το σηκώσει με την ΑΕΚ, αφού στο  Παλάου Σαν Τζόρντι οι Ιταλοί νίκησαν την Ένωση με 58-44. 

FIBA Σαπόρτα Καπ 1999-2000

ΑΕΚ- Κίντερ Μπολόνια: 83-76

H Ένωση υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ιβάνοβιτς μετά από δύο χρόνια στο πλαίσιο του τελικού του FIBA Σαπόρτα Καπ, πήρε την εκδίκηση από την Κίντερ Μπολόνια, νικώντας την με 83-76  στη Λοζάνη της Ελβετίας.

Από την ΑΕΚ διακρίθηκαν οι Βρμπίτσα Στεφάνοφ και Ιμπραίμ Κουτουλάι με 23 και 19 πόντους αντίστοιχα, ενώ από τους Ιταλούς ξεχώρισαν οι Μάρκο Γιάριτς, Εμανουέλ Τζινόμπιλι και Αλεσάντρο Φροσίνι με 16, 15 και 14 πόντους.

 Όταν η ΑΕΚ βρήκε ξανά τον... δρόμο για τον ευρωπαϊκό θρόνο! (pics & vids) |  Μπάσκετ: Ευρώπη & ΑΕΚ | gazzetta.gr

Τελικός BCL 2018

ΑΕΚ-Μονακό: 100-94

Σε μια κατάμεστη ατμόσφαιρα, που όπως μας εκμυστηρεύτηκε σε αποκλειστική συνέντευξη ο τότε παίκτης της Μονακό και νυν της Ντόναρ Νταμιάν Ρουντέζ , ήταν μοναδική, η ΑΕΚ κατέκτησε το τρόπαιο του BCL στην δεύτερη έκδοση της διοργάνωσης, νικώντας στον τελικό τους Μονεγάσκους με 100-94.

Οι κιτρινομαύροι υπό τις οδηγίες του Ντράγκαν Σάκοτα, νίκησαν στα ημιτελικά την Μούρθια με 79-75 και βρέθηκαν με 17.500 κόσμο στο πλευρό τους στον τελικό κόντρα στην Μονακό. Το προβάδισμα των εννιά πόντων από την πρώτη περίοδο αποδείχθηκε σημαντικό για τους γηπεδούχους, αφού η Μονακό πίεζε πάρα πολύ σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Η Ένωση διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση, ιδιαίτερα στα τελευταία λεπτά που οι Μονεγάσκοι φάνηκαν πολύ απειλητικοί. Η ΑΕΚ νίκησε με 100-94 και κατέκτησε το BCL το 2018, κάτι που θέλει να επαναλάβει και την Κυριακή (4/10) κόντρα στην Μπούργος.

FIBA International Cup 2019

ΑΕΚ-Φλαμένκο: 86-70

Σε μια ιδιαίτερη διοργάνωση, η ΑΕΚ ως κάτοχος του BCL τη σεζόν 2018, ταξίδεψε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 15-17 Φεβρουαρίου 2019, για να συμμετάχει στο Διηπειρωτικό Κύπελλο. Οι Κιτρινόμαυροι νίκησαν την Αργεντίνικη Σαν Λορέντζο με 86-64 στα ημιτελικά και προκρίθηκαν στον τελικό ενάντια στην Βραζιλιάνικη Φλαμένκο.

Με ένα επί μέρους 22-14 στην δεύτερη περίοδο, η Ένωση πήρε τα ηνία του τελικού και πάρα την πίεση των Βραζιλιάνων, προεξαρχόντος του Άντερσον Βαρεχάο, η ΑΕΚ  πήρε την νίκη με 86-70 και κατέκτησε το πρώτο Διηπειρωτικό Κύπελλο της ιστορίας της.