Skip to main content

Νέα καταγγελία για δωροδοκία στον τελικό του Eurobasket 1987 από τον Χέινο Έντεν

Συνέχεια στις δηλώσεις του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις για απόπειρα δωροδοκία παικτών της Σοβιετικής Ένωσης, πριν τον τελικό του Eurobasket 1987, έδωσε ο Χέινο Έντεν, μέλος της τότε ομάδας της ΕΣΣΔ, με δηλώσεις του στην εσθονική ιστοσελίδα sport.postimees.ee .

"Είχαμε μία μέρα κενό ανάμεσα στους αγώνες. Πάντα στα ρεπό πηγαίναμε στην πόλη. Πριν από τον τελικό, επισκέφθηκα μαζί με τον Σεργκέι Ταρακάνοφ ένα κατάστημα με σουβενίρ στην Αθήνα. Δύο μεσήλικες μας πλησίασαν ευγενικά, ο ένας μας μίλησε και ο άλλος έμεινε πιο μακριά. Μου είπαν να χάσουμε τον τελικό, δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό που πρόσφεραν, ίσως πέντε χιλιάδες, ίσως δέκα χιλιάδες δολάρια, τέλος πάντων επρόκειτο για ένα μεγάλο ποσό εκείνη την εποχή. Τους είπαμε πως βρισκόμασταν εκεί για να κατακτήσουμε το τουρνουά και τους χαιρετήσαμε" ήταν τα λόγια του Έντεν στον δημοσιογράφο Βίλε Αρίκε, για να προσθέσει:

"Αν έπρεπε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του αγώα, δεν ήταν αρκετό να δωροδοκήσεις δύο ή τρεις παίκτες. Ο προπονητής θα τους αντικαθιστούσε. Έπρεπε να δωροδοκηθούν οκτώ-εννέα αθλητές και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Μαρτσουλιόνις, πλησίασαν και άλλους εκτός από εμάς".

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Έντεν θεωρεί ύποπτο τον ρόλο του Αλεξάντερ Γκομέλσκι και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε τους παίκτες του, με τον Βλάντας Γκαράστας, Λιθουανό προπονητή και τότε σύμβουλο της Εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης, να υποστηρίζει πως η Ελλάδα είχε αγοράσει το παιχνίδι!

"Κάποιους μήνες αργότερα, ο Γκομέλσκι μου φώναξε σε γεμάτη αίθουσα γιατί δεν του ζήτησα να αγωνιστώ στον τελικό με την Ελλάδα! Πως μπορώ να πω κάτι τέτοιο στον προπονητή μου, κατά διάρκεια ενός αγώνα;" αναρωτήθηκε ο Έντεν, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στα πρώτα παιχνίδια του τουρνουά, όμως… εξαφανίστηκε από τον Γκομέλσκι, στον ημιτελικό και τον τελικό, με τον ίδιο να θεωρεί πως, όντας ένας αξιόλογος αμυντικός, ο οποίος είχε αναλάβει το μαρκάρισμα και του Ντράζεν Πέτροβιτς, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του Νίκου Γκάλη.

Μάλιστα, ο Έντεν αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό ανάμεσα στον Γκομέλσκι και τον Κώστα Πολίτη, το οποίο αποκάλυψε ο Γκαράστας.

"Ο Γκαράστας είπε επίσης ότι στη συνάντηση πριν από τον τελικό, η πόρτα της αίθουσας χτύπησε. Κάλεσαν τον Γκομέλσκι, που δεν γύρισε ποτέ. Δεν το θυμάμαι ακριβώς αυτό το περιστατικό. Παρόλα αυτά, γνώριζα ότι στην ταράτσα του ξενοδοχείου που μέναμε υπήρχε μια πισίνα. Δεν πηγαίναμε εκεί, μια μέρα όμως μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ανέβηκα, η πισίνα ήταν άδεια και μόνο δύο άνθρωποι βρίσκονταν εκεί. Ο Γκομέλσκι και ο προπονητής της Ελλάδας, ο Κώστας Πολίτης. Ένιωσα άβολα και έφυγα. Αυτό έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα, όχι την παραμονή του τελικού. Γιατί όμως να συναντηθούν μόνοι τους εκεί, ενώ μπορούσαν να τα πουν στο λόμπι του ξενοδοχείου; Ο Γκαράστας ήταν σίγουρος πως ο τελικός θα δινόταν, ήξερε περισσότερα. Είναι πιθανό το σενάριο να είχε ήδη γραφτεί. Πολλές καταστάσεις δημιούργησαν αμφιβολίες" ήταν τα λόγια του Έντεν, που συνέχισε λέγοντας πως το κλίμα στην ΕΣΣΔ ήταν κακό πριν καν  ξεκινήσει το τουρνουά.

"Το βράδυ πριν από την πρεμιέρα με την Γιουγκοσλαβία, είχαμε προπόνηση στις 22:00. Ο Γκομέλσκι είπε πως ήταν προαιρετική και ενημέρωσε ότι δεν θα πήγαινε στο γήπεδο. Κάποιοι έμειναν στο ξενοδοχείο, κάποιοι πήγαμε να κάνουμε μερικά σουτ. Ξαφνικά, ένας από τους ασίσταντ, ο Σεργκέι Μπάσκιν, μας έβαλε να κάνουμε ασκήσεις και μας μίλησε απότομα. Του είπα ότι η προαιρετική προπόνηση δεν μου είχε επιτρέψει να προετοιμαστώ όπως ήθελα. Το επόμενο πρωί, ο Γκομέλσκι ρωτούσε με χαμόγελο αν συνέβη κάποια μ@λ@κί@ χθες βράδυ".