Skip to main content

Οι NBAers που αναμένεται να αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023

 Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 θα διεξαχθεί από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία και στην Ιαπωνία. Το παρακάτω άρθρο σας παρουσιάζει ποιοι παίκτες από το NBA αναμένεται να δώσουν το παρών και να ενισχύσουν τις 32 χώρες που θα συμμετάσχουν στην μεγάλη διοργάνωση.

Αρχικά, οι χώρες που δεν ε΄χουν προσδιορίσει ακριβώς το ρόστερ τους την ώρα που γράφεται το κείμενο, είναι η Ανγκόλα και η Ιορδανία  Επίσης, δέκα χώρες δεν θα έχουν NBAers παίκτες στο ρόστερ τους και αυτές είναι: το Πουέρτο Ρίκο, η Νέα Ζηλανδία, η Αίγυπτος, το Μεξικό, το Πράσινο Ακρωτήριο, η Βενεζουέλα, το Ιράν, η Ακτή Ελεφαντοστού, ο Λίβανος και το Νότιο Σουδάν. Πιο κάτω, θα αναφερθούμε για τους παίκτες που έχουν συμβόλαιο αυτήν την στιγμή στο NBA και όχι για αυτούς που κάποτε αγωνίζονταν εκεί.

Η Δομινικανή Δημοκρατία αναμένεται να γίνει μία από τις χώρες που θα αποτελέσουν τις ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης, γιατί μεταξύ άλλων, έχει στο ρόστερ της, τον Καρλ-Άντονι Τάουνς των Τίμπεργουλβς και τον Λέστερ Κουινόνες των Γουόριορς. Οι Τζαζ θα έχουν στραμένο το βλέμμα τους στον πρώτο όμιλο, καθώς εκεί θα βρίσκεται τόσο ο Σιμόνε Φοντέκιο με την Ιταλία, όσο και ο Τζόρνταν Κλάρκσον με τις Φιλιππίνες, ενώ ο συμπαίκτης τους, Λάουρι Μαρκάνεν θα παίξει με την Εθνική Φινλανδίας, αντίπαλος με τις ομάδες του πέμπτου ομίλου.

Παραμένουν στον πέμπτο όμιλο εκεί που ξεχωρίζουν ο Ιάπωνας Γιούτα Γουατανάμπε των Σανς και οι Ντένις Σρέντερ (Ράπτορς), Τάις (Πέισερς), Φ. Βάνγκνερ και Μ. Βάνγκνερ (Μάτζικ) για την Εθνική Γερμανίας.

Με άρωμα NBA θα είναι η Εθνική Αυστραλίας, που έχει δέκα παίκτες στην προεπιλογή της, με συμβόλαιο στην κορυφαία λίγκα. Αυτοί είναι ο Ξαβιέρ Κούκς (Γουίζαρντς), Ντάισον Ντάνιελς (Πέλικανς), Έξουμ (Μάβερικς), Γκίντει (Θάντερ), Τζ. Γκριν (Μάβερικς), Ίνγκλες (Μάτζικ), Λαντάλ (Ρόκετς), Μιλς (Χοκς), Τιμπουλ (Μπλέιζερς) και Γουάιτ (Θάντερ).

Στον δεύτερο όμιλο πέρα από τον νατουραλίζε της Κίνας, τον Κάιλ Άντερσον των Τίμπεργουλβς, θα παίξουν και οι Σέρβοι Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Χοκς), Νίκολα Γιόβιτς (Χιτ) και Φιλίπ Πετρούσεβ (Σίξερς). Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού και νυν των Θάντερ, Αλεκσέι Ποκουσέβσκι αναμένεται να μείνει εκτός λόγω τραυματισμού.

Το Μαυροβούνιο που τοποθετήθηκε στον τέταρτο όμιλο θα έχει τον Νίκολα Βούτσεβιτς των Μπουλς, ενώ η Λιθουανία παρά τις πολλές απουσίες παικτών, θα έχει δύο NBAers, τον Γιόνας Βαλαντσιούνας (Πέλικανς) και τον Αζουόλας Τουμπέλις (Σίξερς).

Όλοι στον αγώνα Ελλάδα-Σλοβενία στο ΟΑΚΑ πάγωσαν με τον τραυματισμό του Βλάτσκο Τσάντσαρ, ο οποίος φέτος κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Νάγκετς. Ο διεθνής Σλοβένος φόργουορντ υπέστη ρήξη χιαστού και αναμένεται να μείνει εκτός για ολόκληρη την χρονιά. Η ομάδα του κόουτς Σέκουλιτς θα έχει έναν παίκτη από το NBA αλλά αυτός θα είναι ο αστέρας των Μάβερικς, Λούκα Ντόντσιτς, που κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις από τους πρώτους φιλικούς αγώνες της χώρας του. Η Γεωργία του κόουτς Ηλία Ζούρου έχει στην προεπιλογή της, δύο παίκτες από την κορυφαία λίγκα, τον Γκόγκα Μπιτάτζε από τους Μάτζικ και τον Σάντρο Μαμουκελασβίλι από τους Σπερς. 

Μεταγραφή στην Φενέρμπαχτσε πήρε ο Ραούλ Νέτο μετά από την σεζόν στο ΝBA με τους Καβαλίερς. Στον έβδομο όμιλο είναι επίσης η Ισπανία, που δεν θα έχει τον Ρίκι Ρούμπιο στην αποστολή της, λόγω της ανακοίνωσης του ότι θα αποχωρήσει από το μπάσκετ για λόγους ψυχικής υγείας. Η ρόχα έχει στην προεπιλογή της, τον Σάντι Αλντάμα των Γκρίζλις και τον Ουσμάν Γκαρούμπα των Χοκς.

Με εξαίρεση τον Λίβανο, ο 8ος όμιλος έχει χώρες με πολύ δυνατά ονόματα μπασκετμπολιστών στις ομάδες τους. Η Λετονία υπό τις οδηγίες του πρώην προπονητή της ΑΕΚ, Λούκα Μπάνκι έχει ένα σοβαρό και δυναμικό σύνολο, με αστέρες τους NBAers, τον Κριστάπς Πορζίνγκις των Σέλτικς και τον Ντάβις Μπέρτανς των Θάντερ. 

Στον ίδιο όμιλο είναι ο Καναδάς, που έχει στην αποστολή του, τους Τζαμάλ Μάρει (Νάγκετς), Σάι Τζίλτζεους-Αλεξάντερ (Θάντερ), Αρ Τζει Μπάρρετ (Νικς), Ντίλον Μπουκς (Ρόκετς), Λου Ντόρτ (Θάνντερ), Νικέιλ Αλεξάντερ-Γουόλκερ (Τίμπεργουλβς), Κέλι Ολινίκ (Τζαζ) και Ντουάιττ Πάουελ (Μάβερικς).

Επίσης, εκεί θα απολαύσουμε και την Εθνική Γαλλίας, που θα έχει στην αποστολή της, τον Ρούντι Γκομπέρ (Τίμπεργουλβς), τον Φρανκ Ντιλικινά (Μάβερικς, τώρα είναι free agent), τον Νίκολας Μπατούμ (Κλίπερς) και τον Εβάν Φουρνιέρ (Νικς). 

Στο τέλος, τα φώτα θα πέσουν πάνω στον τρίτο όμιλο που βρίσκεται η Εθνική Ελλάδας. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο που ανανέωσε πρόσφατα με τους Μπακς, έχει δείξει πολύ ωραία στοιχεία στα φιλικά και δίνει πολύ ενέργεια στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Επίσης, υπάρχει στην προεπιλογή και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο των Μπακς, που δεν έχει αγωνιστεί ακόμα σε φιλικούς αγώνες, ενώ η παρουσία του είναι αμφίβολη λόγω του προβλήματος στο γόνατο του. Στον ίδιο όμιλο με την χώρα μας είναι η Εθνική ΗΠΑ.

Η Team USA παραδοσιακά έχει παίκτες μόνο από το NBA στην αποστολή της, οι οποίοι είναι ο Πάολο Μπανκέρο (Μάτζικ), ο Μάικ Μπρίντζες (Νετς), ο Τζάλεν Μπράνσον (Νικς), ο Άντονι Έντουαρντς (Τίμπεργουλβς), ο Ταιρίς Χαλιμπάρτον (Πέισερς), Τζος Χαρτ (Νικς), Μπράντον Ίνγκραμ (Πέλικανς), ο Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ (Γκρίζλις), ο Κάμερον Τζόνσον (Νετς), ο Γουόκερ Κέσσλερ (Τζαζ), ο Μπόμπι Πόρτις (Μπακς) και ο Όστιν Ριβς (Λέικερς).