Skip to main content

Οι «Έλληνες» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023

 Την Παρασκευή (25/8) ξεκινάει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 που θα διεξαχθεί στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία και στην Ιαπωνία. Διαβάστε για όλους τους παίκτες και τους προπονητές, που παίζουν στην διοργάνωση και έχουν σχέση με τα ελληνικά γήπεδα.

 Η ανάλυση μας θα γίνει ανά όμιλο και θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας από την Ανγκόλα. Ο νεοαποκτηθείς πάουερ φόργουορντ/σέντερ του Άρη Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην αποστολή της αφρικανικής χώρας και σύμφωνα με άρθρο της FIBA, είναι ένας από τους δέκα αστέρες που επιστρέφουν με την εθνική τους ομάδα σε μεγάλη διοργάνωση. Ο διεθνής Ανγκολέζος έχει παίξει με την χώρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 του 2014, στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 του 2017 και στο FIBA Afrobasket του 2017. 

Στον Α' όμιλο επίσης είναι και η Δομινικανή Δημοκρατία, στην οποία παίζει μεταξύ άλλων, ο Ελόι Βάργκας. Ο 34χρονος σέντερ είχε πέρασει από το ελληνικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Καβάλας το 2015.

Η Καβαλιώτικη τρέλα του Μαρτίου! - Ε.Σ.Α.Κ.Ε.

Στον Β' όμιλο βρίσκεται μια άλλη χώρα της Καραιβικής, το Πουέρτο Ρίκο, οπού έχει στην αποστολή του τον Τζόρτζ Κοντίτ.  Ο 22χρονος διεθνής πάουερ φόργουορντ/σέντερ πέρσι έπαιξε στον Προμηθέα τόσο στην Basket League, όσο και στο Eurocup. Στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε κατά μέσο όρο, 9.5 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 1.1 μπλοκς και 0.7 ασίστ σε 19 αγώνες της κανονικής περιόδου.

 George Conditt(ASP Promitheas Patras) Is A Rim Protector Now But Wants To  be Able To Guard 1-5 | German Hoops
 
 Με "ελληνικό" ενδιαφέρον η Εθνική Σερβίας, με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ να είναι από τους αστέρες της. Ο 28χρονος σέντερ επιστρέφει την νέα αγωνιστική σεζόν στον Ολυμπιακό, στον οποίο αγωνίστηκε από το 2015 έως το 2020 , έχοντας κατακτήσει ένα ελληνικό πρωτάθλημα το 2016.
Ακόμη, θα δώσει το παρών ο Στέφαν Γιόβιτς, που είχε μια μικρή θητεία το 2022 στον Παναθηναικό. 
 
Στον τρίτο όμιλο είναι η Ελλάδα, οπού όλοι οι παίκτες και οι προπονητές του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έχουν επιτυχίες και πολύ μεγάλες εμπειρίες από το εγχώριο πρωτάθλημα.
 
Πηγαίνουμε στον τέταρτο όμιλο, εκεί οπού η Λιθουανία έχει δύο παίκτες με παρουσία σε ελληνικές ομάδες. Ένα από αυτούς θα παίζει την νέα σεζόν στην Basket League με την φανέλα της ΑΕΚ, ενώ είχε αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό το 2019. Ο Βάιντας Καρινιάουσκας ήταν για δύο περιόδους στην Κύμη, την σεζόν 2015-2016 και το 2019.
 
Μια δυναμική ομάδα ως προς το τρόπο παιχνιδιού είναι το Μεξικό, που έχει στο ρόστερ του, τον Χόρχε Γκουτιέρεθ. Ο 34χρονος γκαρντ αγωνίστηκε στο Περιστέρι το 2021, ενώ είχε κατά μέσο όρο 7.4 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ σε έντεκα αγώνες στην κανονική περίοδο της Basket League.
 
Γκουτιέρεζ για Αντετοκούνμπο: 'Δεν έχω δει κανέναν πιο αποφασισμένο από  αυτόν να πετύχει'
 
Τέσσερις παίκτες της Εθνικής Μαυροβουνίου έχουν εμπειρίες από το ελληνικό πρωτάθλημα. Αρχικά, ο Κέντρικ Πέρι έπαιξε με την φανέλα του Παναθηναικού την σεζόν 2021-2022, οπού κατέκτησε το ελληνικό Σούπερ Καπ και είχε κατά μέσο όρο 6 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ σε 10 αγώνες της κανονικής περιόδου στην Basket League. Στο ρόστερ της βαλκανικής χώρας επίσης είναι ο Νίκολα Ιβάνοβιτς που έπαιξε στην ΑΕΚ την σεζόν 2016-2017, ο Νεμάνια Ράντοβιτς που αγωνίστηκε στον ΚΑΟΔ το 2013, αλλά και ο Πέταρ Πόποβιτς, γνωστός από το πέρασμα του στην Νέα Κηφισιά από το 2014 έως το 2016.
 
Από την Κηφισιά στη Μπουντούτσνοστ ο Πόποβιτς (pic) | Gazzetta
 
Ένας από τους πυλώνες της Εθνικής Φινλανδίας, ο Αλεκσάντερ Μάντσεν ήταν μέλος της ΑΕΚ την περσινή σεζόν και είχε κατά μέσο όρο 6.7 πόντους, 2.7 ριμπαόυντ και 0.8 ασίστ σε 18 αγώνες της κανονικής περιόδου στην Basket League.
 
Μετακινούμαστε στον έκτο όμιλο, οπού υπάρχει ο Έλληνας προπονητής της Εθνικής Γεωργίας, Ηλίας Ζούρος. Ο Έλληνας κόουτς έχει εδραιώσει την χώρα του Καυκάσου στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ την οδήγησε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ένα από τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι ο Γκιόργκι Σερμαντίνι με θητεία τόσο στον Παναθηναικό (2008-2011), όσο και στον Ολυμπιακό (2012-2013, 2014), καθώς έχει κατακτήσει τον τίτλο της Euroleague και με τους δύο (2009, 2013). 
 
Προκριματικά Παγκοσμίου: Νίκες για Γεωργία, Ισπανία και Γαλλία (pics)
 
O σούπερ σκόρερ Θάντ ΜακΦάντεν είναι ο νατουραλιζέ της Εθνικής Γεωργίας και έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων στους ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ Λάρνακας, ΠΑΟΚ και Κύμη. Ακόμη, στο ρόστερ υπάρχουν ο παίκτης του Ιωνικού την σεζόν 2019-2020, Ράτι Ανδρονικασβίλι, αλλά και της Ανόρθωσης την σεζόν 2022-2023, Ντούντα Σανάτζε .
 
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 το Πράσινο Ακρωτήριο. Στο ρόστερ της αφρικανικής χώρας είναι ο Τζοέλ Αλμέιδα, που έπαιξε με το Ψυχικό την σεζόν 2019-2020, στην δεύτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος, Α2.
 
Μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην Ευρώπη έκανε ο Παναθηναικός φέτος το καλοκαίρι, με την απόκτηση του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Ο διεθνής φόργουορντ θα ενισχύσει το ρόστερ της Εθνικής Ισπανίας, με την οποία κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, το χρυσό του Eurobasket 2022 και το χάλκινο στο Eurobasket του 2017.
 
Παναθηναϊκός: Στο ΟΑΚΑ ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ - Το νούμερο που διάλεξε |  Sportal.gr
 
Η Εθνική Καναδά έχει μια αποστολή με πολλούς σπουδαίους και ταλαντούχους παίκτες, οπού μεταξύ άλλων στο ρόστερ βρίσκεται ο Φιλίπ Σκραμπ. Ο 30χρονος γκαρντ αγωνίστηκε το 2015 στην ΑΕΚ.
 
Για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα παιξει η Λετονία. Στην αποστολή της χώρας της Βαλτικής υπάρχει ο νεοαποκτηθείς παίκτης του Προμηθέα, Αρτούρς Κούρουκς, αλλά και ο Γιάνις Τίμμα, οπού ήταν μέλος του Ολυμπιακού την σεζόν 2018-2019.
 
Τα βλέμματα των ερυθρόλευκων και των πράσινων θα πέσουν στους σέντερ της Εθνικής Γαλλίας λόγω του Μουστάφα Φαλ και του Ματίας Λεσόρ αντίστοιχα. Από το Περιστέρι στην Μπάγερν Μονάχου ο Σιλβαίν Φραντσίσκο, που επίσης είναι μέλος του ρόστερ των μπλέ. 
 
Ο 31χρονος διεθνής σέντερ των Πειραιωτών έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας, δύο Κύπελλα Ελλάδας, ένα ελληνικό Σούπερ Καπ, ενώ έπαιξε και στα δύο τελευταία Final Four της Euroleague.
 
Moustapha Fall rejoint l'équipe de France avant l'Euro, Mouhammadou Jaiteh  écarté - L'Équipe
 
 Έχουμε ήδη αναφερθεί στην μεγάλη εμπειρία στην Ελλάδα τόσο των προπονητών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αλλά και για τον προπονητή της Εθνικής Γεωργίας, Ηλία Ζούρο.
 
Ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας Γκόρντον Χέρμπερτ είχε αναλάβει τα ηνία του Άρη Θεσσαλονίκης την σεζόν 2007-2008, ενώ παίκτης των κιτρινόμαυρων εκείνη την χρονιά ήταν ο νυν βοηθός προπονητή της Εθνικής Φινλανδίας, Χάνο Μότολα.
 
Οι τρεις Φινλανδοί που πέρασαν από τον Άρη (photos) - pressaris.gr
 
Μετά τις επιτυχίες και τα μετάλλια με την Εθνική Σερβίας, ο κόουτς Σάσα Τζόρτεβιτς έγινε προπονητής της Εθνικής Κίνας. Ήταν στο τιμόνι του Παναθηναικού την σεζόν 2015-2016, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας με τους "πράσινους". 
 
Ο προπονητής της Εθνικής Λετονίας, Λούκα Μπάνκι είχε οδηγήσει την ΑΕΚ στην κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου της σεζόν 2018-2019, στην οποία ήταν ο κοουτς των κιτρινόμαυρων.
 
 ΑΕΚ: Αποχαιρέτησε τον Λούκα Μπάνκι