Skip to main content

Ταβάρες: Ο ατζέντης-Γερμανός έμπορος αυτοκινήτων, οι επιτυχίες στην Ευρώπη και η πρώτη συμμετοχή του Πράσινου Ακρωτηρίου σε Παγκόσμιο Κύπελλο

Μια από τις πιο ωραίες ιστορίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι αυτή του Έντι Ταβάρες, ο οποίος οδήγησε την χώρα του, Πράσινο Ακρωτήριο για πρώτη φορά στην ιστορία του στην τελική φάση του Μουντομπάσκετ.

Ο Έντι Ταβάρες με καταγωγή από το μικρό νησί του Πράσινου Ακρωτηρίου, Μάιο έχει εδραιωθεί ως ένας από τους καλύτερους σέντερ των ευρωπαικών διοργανώσεων. Με την Ρεάλ Μαδρίτης φέτος επικρατώντας του Ολυμπιακού στον τελικό, κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο του στην Euroleague (ο πρώτος τίτλος ήταν το 2018 με τους μερένγχες) και αναδείχθηκε MVP του Final Four. Έχει γράψει ιστορία στην κορυφαία ευρωπαική διασυλλογική διοργάνωση, αφού μεταξύ άλλων έχει αναδειχθεί τρεις φορές καλύτερος αμυντικός (2019, 2021, 2023), τέσσερις φορές πρώτος στα μπλοκ (2019, 2020, 2021, 2023) και έχει τις περισσότερες τάπες από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία του θεσμού, αλλά και τρεις φορές είχε παρουσία στην πρώτη ομάδα της διοργάνωσης (2021, 2022, 2023).

image.jpg

Ο ύψους 2.21μ. σέντερ πέρα από τις επιτυχίες στο διασυλλογικό επίπεδο, οδήγησε και την χώρα του, Πράσινο Ακρωτήριο μέσω των προκριματικκών στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Μάρτιο του 2009, ο Χοακίν με γερμανική καταγωγή, πήγε στα γραφεία της Γκραν Κανάρια και έπεισε τον υπεύθυνο του προγράμματος νέων, Ραούλ Ροντρίγκεθ να πάρει στην ομάδα έναν νέο που δεν είχε ξαναπαίξει μπάσκετ, αλλά είχε μεγάλο ποτένσιαλ λόγω του ύψους του. Φυσικά αυτός ήταν ο Έντι Ταβάρες. O Χοακίν ήταν έμπορος αυτοκινήτων με έδρα τα Κανάρια Νησιά, ενώ επισκεπτόταν τακτικά το Πράσινο Ακρωτήριο, όπου εντόπισε για πρώτη φορά έναν πανύψηλο έφηβο να εργάζεται σε ένα ψιλικατζίδικο, στο οποίο δούλευε μετά το σχολείο και άνηκε στην γιαγιά του. Ο Ταβάρες δεν είχε κάποια σχέση με το μπάσκετ, αλλά έμελλε αυτή η συζήτηση να του ανοίξει ένα μεγάλο δρόμο. Μεγάλωσε σε ένα από τα μικρότερα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου, το Μάιο και όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του εκεί, τον ενδιέφερε μόνο το ποδόσφαιρο. Ο Χοακίν μίλησε στην οικογένεια του, τους εξήγησε ότι το μπάσκετ μπορούσε να βελτιώσει το οικονομικό τους επίπεδο και έδειξαν να ενδιαφέρονται, ενώ ο έμπορος έστειλε μια φωτογραφία με τον Έντι Ταβάρες στον Ροντρίγκεθ για να του αποδείξει πόσο ψηλός ήταν (2.16 μ. ήταν τότε). 

Από εκεί και πέρα, η φωτογραφία αυτή οδήγησε τον υψηλόσωμο σέντερ σε meeting στην πρωτεύουσα του Πράσινου Ακρωτηρίου, Πράια στο νησί Σαντιάγκο με τον υπεύθυνο των ακαδημιών της Γκραν Κανάρια, Ροντρίγκεθ, τον διευθυντή και γραμματέα του προγράμματος των νέων της ομάδας, Αλέχο Μελέρο και του ασίσταντ, Κάρλος Φράιντ.

_128793353_fiba_cape_verde_wc_qualifiers_feb23.jpg

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε ένα ζευγάρι παπούτσια μπάσκετ, η ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης του Πράσινου Ακρωτηρίου κατάφερε να του εξασφαλίσει τα αθλητικά του, που ήταν μεγέθους 13,5. Αν και δεν είχε τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις, ο νεαρός Ταβάρες δούλεψε σκληρά και παρέμεινε ταπεινός και έξυπνος, αξίες και ικανότητες, που με τον χρόνο τον βοήθησαν να γίνει ένας από τους καλύτερους σέντερ στις ευρωπαικές διοργανώσεις.

Η Γκραν Κανάρια τον εξέλιξε και τον έκανε έναν από τους καλύτερους νέους ψηλούς, με αποτέλεσμα να επιλεχθεί από τους Χοκς στο Νο.43 του NBA Draft το 2014. Αν και δεν βρήκε τον δρόμο του στο NBA, κάνοντας συμβόλαιο στους Χοκς, στους Καβαλίερς και σε ομάδες της G League, για αυτό και πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη για την Ρεάλ Μαδρίτης. Με τους μερένγχες κατέκτησε μεταξύ άλλων δύο τίτλους Euroleague, τρία πρωταθλήματα Ισπανίας, πέντε Σούπερ Καπ Ισπανίας και πολυάριθμες ατομικές διακρίσεις. 

 Ο Έντι Ταβάρες έκανε εξαιρετικές και πολλύ δυνατές εμφανίσεις με το Πράσινο Ακρωτήριο, οδηγώντας το στην τέταρτη θεση του Afrobasket 2021, αλλά και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 για πρώτη φορά στην ιστορία του. Στους δύο αγώνες των προκριματικών την σεζόν 2021-2022, είχε κατά  μέσο όρο 18 πόντους, 9.5 ριμπάουντ και 1 ασίστ, ενώ στα πέντε ματς των προκριματικών την σεζόν 2022-2023, μέτρησε κατά μέσο όρο 13.4 πόντους, 12.6 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ.

 

 Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υψηλόσωμος σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης υπογράμμισε ότι: "Τώρα θέλουμε να διασκεδάσουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι μια ανταμοιβή για τη χώρα". 

Το Πράσινο Ακρωτήριο βρίσκεται στον έκτο όμιλο μαζί με την Σλοβενία, την Γεωργία και την Βενεζουέλα.