Skip to main content

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Αήττητη απέναντι σε αφρικανικές χώρες η Ιταλία, να συνεχίσει την καλή παράδοση στις πρεμιέρες ο Λίβανος

 Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 ξεκινάει την Παρασκευή (25/8) και το superbasket.gr σας παρουσιάζει τα δεδομένα των πρώτων χρονικά αγώνων της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων μέσω των στοιχείων της OPTA.

Αναλυτικά΅:

Ανγκόλα-Ιταλία

 Η Ανγκόλα και η Ιταλία θα βρεθούν για τρίτη φορά αντιμέτωπες στην ιστορία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με την σκου΄άντρα ατζούρα να έχει δύο νίκες στις προηγούμενες αναμετρήσεις. Η τελευταία χρονικά είναι στην διοργάνωση του 2019, οπού η γειτονική χώρα επικράτησε με διαφορά 31 πόντων (92-61).

Η αφρικανική χώρα έχει χάσει τους έξι από τους οχτώ αγώνες στην πρώτη αγωνιστική των Παγκοσμίων Κυπέλλων, συμπεριλαμβανομένης και της διοργάνωσης του 2019, οπού ηττήθηκε από την Σερβία με 105-59. Συνολικά, έχει χάσει 18 στα 19 ματς απέναντι σε ευρωπαικές ομάδες στην ιστορία της διοργάνωσης.

Έξι στις οχτώ νίκες σε πρώτη φάση έχει η Ιταλία στα τελευταία δύο Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ είναι αήττητη με 5/5 απέναντι σε αφρικανικές χώρες με μέσο όρο διαφοράς 18.6 πόντους.

Italy vs Angola FIBA World Cup 2023, August 25: Date, time, where to watch,  live stream details and more

Από την Ανγκόλα μόνο ο Λεονέλ Πάουλο και ο Τζέρσον Ντομίνγκος έχουν εμπειρίες από προηγούμενα Μουντομπάσκετ. Ο πρώτος είχε τους περισσότερους πόντους του με την Ιταλία το 2019, σκοράροντας 12 πόντους σε 21 λεπτά αγώνα.

Ο Λουίτζι Ντατόμε είχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019, 10.5 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα, ενώ σούταρε από το τρίποντο με 50% ευστοχίας (6/12).

 

Φινλανδία-Αυστραλία

Δεύτερη εμφάνιση για την Φινλανδία σε Παγκόσμιο Κύπελλο που είχε μία νίκη σε πέντε αγώνες στην διοργάνωση του 2014. Στις τέσσερις από τις πέντε αναμετρήσεις ηττήθηκαν με διαφορά έξι πόντων ή και λιγότερων. Η σκανδιναβική χώρα είχε πάνω από δέκα τρίποντα στους τρεις από τους πέντε από αυτούς τους αγώνες. Ωραίο ματσάρισμα, γιατί τα "καγκουρό" δέχθηκαν περισσότερα από δέκα τρίποντα μόνο σε ένα ματς στα τελευταία δύο Παγκόσμια Κύπελλα. 

Έξι νίκες σε επτά ματς για την Αυστραλία στους τελευταίους αγώνες του πρώτου γύρου, έχοντας 3/3 στον όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Συνολικά σε τέσσερις διοργανώσεις, έχουν τρεις νίκες στην πρεμιέρα. Ένας από τους αστέρες της ομάδας είναι ο Πάτι Μίλλς, που είχε διψήφιο αριθμό πόντων στους τελευταίους 14 αγώνες σε Παγκόσμιο Κύπελλο και πάνω από 15 πόντους στην διοργάνωση της Κινας. Χρειάζεται ακόμη οχτώ πόντους για να γίνει ο τρίτος σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της Αυστραλίας σε Μουντομπάσκετ. Έχει 265 πόντους και κυνηγάει τον Ρέι Μπόρνερ με 272 πόντους.

ΑΒΓ_134.jpg

Μόνο ο Σάσου Σαλίν από τους "λύκους" έχει εμπειρία από αυτήν την διοργάνωση. Το 2014 στα γήπεδα της Ισπανίας, είχε κατά μέσο όρο 6.6 πόντους και τουλάχιστον ένα κλέψιμο στα τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια.

 

Μεξικό-Μαυροβούνιο

Δεύτερη εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο για το Μεξικό μετά το 2014, που είχε δύο νίκες σε έξι αγώνες, με διαφορά πάνω από 16 πόντους. Ο Πάκο Κρουζ σκόραρε πάνω από 12 πόντους σε 4/6 ματς στην διοργάνωση της Ισπανίας, έχοντας 21 πόντους απέναντι στην Λιθουανία και 13 πόντους με αντίπαλο την Σλοβενία.

Nikola-Vucevic.jpg

Πρώτη συμμετοχή ως Μαυροβούνιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019, έχοντας εκεί μία νίκη σε πέντε αγώνες. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι με αντίπαλο την Ιαπωνία σε αγώνα κατάταξης. Στους αγώνες των ομίλων είχε ηττηθεί με διαφορά μεγαλύτερη των δέκα πόντων και είχε δεχθεί περισσότερους από 75  πόντους. Μεγάλος αστέρας τους είναι ο Νίκολα Βούτσεβιτς που είχε κατά μέσο όρο στους αγώνες του 2019 στην Κίνα, 16.3 πόντους, έχοντας στο ρεπερτόριο του μπλοκς και κλεψίματα στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια.

 

Λετονία-Λίβανος

Πρώτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο για την Λετονία. Ιδιαίτερη η περίπτωση του παίκτη Τομς Λειμάνις που είχε οχτώ ασίστ ανά λάθος, ο καλύτερος μέσο όρος στα προκριματικά στην Ευρώπη, κάνοντας πάνω από 20 ασίστ (24 ασίστ, 3 λάθη), ενώ είχε πάνω από δέκα πόντους στους δύο τελευταίους αγώνες.

ΑΒΓ_135.jpg

Ένα ωραίο στατιστικό ε΄΄ιναι πως ο Λίβανος έχει 2/2 στα τελεταία εναρκτήρια παιχνίδια του σε Παγκόσμια Κύπελλα, το 2006 (82-72 νίκησε την Βενεζουέλα) και το 2010 (81-71 επικράτησε του Καναδά). Έχει μια νίκη νίκη σε έξι αγώνες με ευρωπαικές ομάδες στον θεσμό (74-73 κόντρα στην Γαλλία), ενώ στους υπόλοιπους αγώνες ηττήθηκε με μέσο όρο διαφοράς 31 πόντους. Ακόμη, η χώρα της Μέσης Ανατολής δεν έχει βάλει πάνω από 80 πόντους σε αγώνες με ευρωπαική ομάδα στην διοργάνωση. Ο Γουαέλ Αρακτζί σκόραρε περισσότερους από δέκα πόντους στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, έχοντας κατά μέσο όρο 19.3 πόντους στους τελευταίους τέσσερις αγώνες.