Skip to main content

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Έγραψε ιστορία ο Κάρλικ Τζόουνς, η Νέα Ζηλανδία...είχε τις περισσότερες κατοχές στην πρώτη αγωνιστική

 Την Δευτέρα (28/8) θα διεξαχθούν οι υπόλοιποι οχτώ αγώνες των τεσσάρων ομίλων για την δεύτερη αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Διαβάστε τα στοιχεία της OPTA που θα σας βάλουν περαιτέρω στο κλίμα των αγώνων.

Αναλυτικά:

Κίνα-Νότιο Σουδάν

 Η Κίνα και το Νότιο Σουδάν ηττήθηκαν από την Σερβία και το Πουέρτο Ρίκο στην πρώτη αγωνιστική αντίστοιχα. Όποια χώρα πάρει την νίκη, τότε θα ελπίζει μέχρι την τρίτη αγωνιστική για την πρόκριση της.

Η χώρα από την Ασία εχει τέσσερις νίκες σε έξι αγώνες απέναντι σε αγώνες με αφρικανικές χώρες, αλλά το 2019 είχε ηττηθεί από την Νιγηρία με 86-73. Είχε ποσοστό 19.8% στα λάθη στον αγώνα με την Σερβία, το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την φετινή διοργάνωση για την πρώτη αγωνιστική.

Ο Κι Ζου από την ομάδα του κόουτς Σάσα Τζόρτζεβιτς ήταν ένας από τους δύο παίκτες που είχαν 100% σε δίποντα και τρίποντα. Έκανε 6/6 σουτ. Κάτι που πέτυχε στην πρεμιέρα ακόμη μόνο ο Μάικ Τόμπι από την Σλοβενία με 9/9.

Carlik Jones praised South Sudan fans: "We appreciate you, stick with us" -  Eurohoops

Ο άσος του Νοτίου Σουδάν, Κάρλικ Τζόουνς σκόραρε 35 πόντους και μοίρασε 11 ασίστ στον αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο. Έγινε ο πρώτος παίκτης με περισσότερους από 30 πόντους και 10 ασίστ στον πρώτου του αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο  τα τελευταία 30 χρόνια.

 

Βενεζουέλα-Πράσινο Ακρωτήριο

Την πρώτη φορά που αντιμετώπισε αφρικανική χώρα η Βενεζουέλα σε Μουντομπάσκετ την είχε νικήσει και μάλιστα με το μεγαλύτερο της σκορ στην ιστορία της διοργάνωσης. Είχε επικρατήσει επί της Αλγερίας το 2002 με 98-83.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής ήταν η μοναδική ομάδα οπού στην πρώτη αγωνιστική είχε περισσότερα τρίποντα (16) από ότι δίποντα (15), ενώ το Πράσινο Ακρωτήριο είχε τα λιγότερα τρίποντα με συνολικά τρία. 

Οι δύο χώρες έχουν τα ρόστερ με τους μεγαλύτερους ηλικιακά παίκτες. Η Βενεζουέλα έχει μέσο όρο ηλικίας 32 χρόνια και 291 ημέρες, ενώ το Πράσινο Ακρωτήριο έχει μέσο όρο ηλικίας 32 χρόνια και 236 ημέρες. Ο Φιντέλ Μεντόνσα από την Βενεζουέλα έγινε ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία τη διοργάνωσης που έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 39 χρονών και 50 ημερών.

Fidel MENDONÇA (CPV)'s profile - FIBA Basketball World Cup 2023 -  FIBA.basketball

Η παράδοση θέλει οι αφρικανικές χώρες να χάνουν στο πρώτο τους αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο απέναντι σε μια αμερικανική ομάδα (17 ήττες). Για να δούμε αν το Πράσινο Ακρωτήριο σπάσει αυτό το ρεκόρ απέναντι στην Βενεζουέλα.

 

Νέα Ζηλανδία-Ιορδανία

Η Νέα Ζηλανδία ηττήθηκε από τις ΗΠΑ με 99-72 στην πρώτη αγωνιστική. Έχει χάσει τους δύο πρώτους αγώνες στις τέσσερις από τις τελευταίες έξι διοργανώσεις. Επίσης, είναι αήττητη απέναντι στις ασιατικές ομάδες με πέντε νίκες.

Ο Σέα Ίλι είχε δώδεκα πόντους στην πρεμιέρα. Αν βάλει πάνω από δέκα πόντους στην δεύτερη αγωνιστική (με αντίπαλο την Ιορδανία), τότε θα γίνει ο πρώτος παίκτης των "ασπρόμαυρων" που θα έχει διψήφιο αριθμό πόντων σε συνεχόμενους αγώνες.

US shakes off slow start and tops New Zealand 99-72 in Basketball World Cup  opener | AP News

Η Ιορδανία έχει δέκα ήττες σε έντεκα αγώνες σε Μουντομπάσκετ, με τις εννέα από αυτές να προέρχονται από αγώνες στους ομίλους. Έχει δεχθεί πάνω από 90 πόντους στος τελευταίους τρεις χρονικά αγώνες της στους ομίλους.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής είχε τις λιγότερες κατοχές στην πρώτη αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 με συνολικά 69, ενώ η Νέα Ζηλανδία τις περισσότερες με συνολικά 87. Εξαιρούμε στο στατιστικό, τις ομάδες που είχαν παράταση στον αγώνα τους.

Ο Ρόνταε Χόλις Τζέφερσον της Ιορδανίας σκόραρε 24 πόντους απέναντι στην Ελλάδα και αν βάλει πάνω από 20 πόντους κόντρα στην Νέα Ζηλανδία, θα πετύχει κάτι που δεν έχει ξανακάνει παίκτης από την χώρα στην οποία αγωνίζεται.

 

Ακτή Ελεφαντοστού-Ιράν

Έξι ήττες σε ισάριθμα ματς έχει η Ακτή Ελεφαντοστού απέναντι σε ασιατικές χώρες και σε πέντε από αυτούς τους έξι αγώνες δέχθηκε 80 ή περισσότερους πόντους. 

Πρώτος σκόρερ και πρώτος στις ασίστ για την αφρικανική χώρα στο ματς με την Ισπανία ήταν ο Μπαζουμάνα Κονέ με 11 πόντους και 3 ασίστ. 

Το Ιράν και η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν οι δύο ομάδες με τις λιγότερες εύστοχες βολές στην πρώτη αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 με τις τρεις και τις πέντε αντίστοιχα.

Hamed Haddadi overcomes Achilles injury for one last run with Iran

Η ασιατική χώρα υπέστη την πιο βαριά ήττα της σε Μουντομπάσκετ, καθώς έχασε από την Βραζιλία με 100-59. Πρώτη φορά δέχθηκε πάνω από 100 πόντους σε αγώνα στον θεσμό. Επίσης έχει στην ιστορία τους δύο νίκες σε 14 αγώνες στους ομίλους, αλλά και οι δύο αυτές επικρατήσεις έχουν γίνει με αφρικανικές χώρες (Τυνησία 2010 και Αίγυπτος 2014).

Ο Χαμέντ Χαντάντι είναι ο μοναδικός παίκτης του Ιράν που έχει αγωνιστεί και στα 16 παιχνίδια της χώρας του σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Έχει περισσότερους από δέκα πόντους σε 14 από τα 16 ματς, ενώ σκόραρε πάνω από 20 πόντους στους τελευταίους δύο από τους τελευταίες τέσσερις αγώνες απέναντι σε αφρικανικές χώρες.