Skip to main content

FIBA Παγκόσμιο Κύπελλο 2023-«Πρώτα οι παίκτες»: Από video games μέχρι κουρεία

Όπως πάντα η FIBA είναι πρωτοπόρα και επιθυμεί οι καινοτομίες της να προσελκύουν κόσμο στο μπάσκετ, αλλά και έχει ως προτεραιότητα την άνεση των παικτών, κάτι που το απέδειξε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 είχε μεγάλο ενδιαφέρον με όλες τις χώρες που συμμετείχαν, να δίνουν σπουδαίους αγώνες. Η FIBA έχοντας την πρόθεση να σεβαστεί όλους τους παίκτες της, εφάρμοσε για πρώτη φορά το πρόγραμμα "Players Experience Program", το οποίο αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας της "Πρώτα οι παίκτες", που έχει ως στόχο τις σωματικές, συναισθηματικές και ψηφιακές εμπειρίες των ομάδων σε όλη την διοργάνωση.

Η διοργάνωση ήταν απόλυτα επιτυχημένη, ενώ έγιναν νέα πράγματα στα δεδομένα του θεσμού όπως η μία έξτρα μέρα ξεκούρασης, τα μονόκλινα δωμάτια και τα κουρεία που είχαν πρόσβαση μόνο οι παίκτες. Με αυτές τις ενέργειες, η FIBA έδειξε την πρόθεση της να βοηθήσει τους παίκτες να αισθανθούν άνετα σε όλη την διοργάνωση, φροντίζοντας για κάθε τι που τους απασχολούσε, ενώ καμία ομάδα δεν έκανε παραπάνω από ένα ταξίδι για να μην υπάρχει επιπλέον κούραση.

Πιο αναλυτικά: “Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA 2023 εφαρμόστηκε το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα που ονομάζεται “Εμπειρία Παικτών”, το οποίο, όντας συνυφασμένο του βασικού πυλώνα της FIBA που συνοψίζεται στην έκφραση “Πρώτα οι παίκτες”, ενισχύει τις σωματικές, συναισθηματικές και ψηφιακές εμπειρίες των ομάδων σε όλες τις πτυχές της διοργάνωσης.

Το νέο πρόγραμμα εφαρμόστηκε μετά από σύσταση της Επιτροπής Διοργανώσεων που εγκρίθηκε στη συνέχεια από την Εκτελεστική Επιτροπή της FIBA. Πρόκειται για μία πρωτοφανή επένδυση που διασφάλισε τη μεγάλη επιτυχία του στις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Ινδονησία.

Επί της ουσίας, το Players Experience Program επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας των παικτών όπως στη συμμετοχή σε εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των πτυχών της διαμονής, της μεταφοράς, της ασφάλειας και του ανταγωνισμού, με όλους τους εμπλεκόμενους να υιοθετούν τη νοοτροπία «Πρώτα οι παίκτες».

Ένας από τους βασικούς τομείς ενδιαφέροντος που στηρίζουν το πρόγραμμα είναι ένα σύστημα αγώνων τόσο φιλικό προς τους παίκτες που σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι καμία ομάδα δεν χρειάζεται να ταξιδέψει περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, προβλέποντας και μια επιπλέον ημέρα ξεκούρασης που προστέθηκε στο πρόγραμμα σε σύγκριση με το 2019.

Οι συμμετέχοντες παίκτες επωφελήθηκαν από μονόκλινα δωμάτια, καθώς και εγκαταστάσεις με βάρη και γυμναστικής, οι οποίες περιλάμβαναν επίσης μια περιοχή αποκατάστασης HyperIce.

Εκτός από τη σουίτα εξατομικευμένων υπηρεσιών, τα Players Lounge πρόσφερε ένα μέρος για χαλάρωση και συναντήσεις, εξοπλισμένο με οθόνες που προέβαλαν διαρκώς τους αγώνες μπάσκετ του τουρνουά, πρόσβαση σε βιντεοπαιχνίδια, αποκλειστική πρόσβαση σε ένα «Barber's Corner» και σταθμούς αποκατάστασης.

Η παρουσία αφοσιωμένου προσωπικού στα ξενοδοχεία διασφάλισε την εκπλήρωση των προσδοκιών, και σε πολλές περιπτώσεις, οι παίκτες απόλαυσαν κάποιων πρόσθετων πινελιών, οι οποίες περιελάμβαναν περιηγήσεις και εκδρομές, καθώς και ειδικά δώρα κατά παραγγελία.

Ο Μαρσελίνιο Χουέρτας από τη Βραζιλία δήλωσε: "Ήταν μεγάλη χαρά που έπαιξα στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ινδονησία. Είναι το πέμπτο στην καριέρα μου και, όπως πάντα, ξεχωριστό, όπως και για κάθε παίκτη. Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τον ινδονησιακό λαό για τη στοργή και την υποστήριξή τους και επίσης για όλη τη δομή που δημιουργήθηκε για να μας καλωσορίσει και φυσικά τους εθελοντές, που ήταν πάντα πολύ εξυπηρετικοί. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία! Ευχαριστούμε».

Ο προπονητής της Σερβίας, Σβέτισλαβ Πέσιτς, δήλωσε: «Όλα είναι υπέροχα και υψηλού επιπέδου, γήπεδα μπάσκετ, φαγητό, ξενοδοχείο».

Ο Ντάιρις Μπέρτανς από τη Λετονία πρόσθεσε: "Έχω πάει σε πολλά τουρνουά, οπότε μπορώ να σας πω ότι αυτό είναι η καλύτερη διοργάνωση σε επίιπεδο οργάνωσης. Το ξενοδοχείο, το γήπεδο, τα logistics και το φαγητό είναι όλα σε πολύ υψηλό επίπεδο και πραγματικά τα έχω απολαύσει όλα».

Ο Γιάο Μινγκ από την πλευρά του είπε: “Εχουν γίνει τα πάντα για τους παίκτες μας. Όλα είναι σε υψηλό επίπεδο. Εχοντας υπάρξει τρεις φορές All-Star, έχω την εμπειρία να πω ότι το σαλόνι, το ξενοδοχείο και το φαγητό των παικτών είναι στο ίδιο επίπεδο με το ΝΒΑ και το πώς οι ομάδες αντιμετωπίζουν τους παίκτες τους”.

Εκτός από την ενίσχυση των υπηρεσιών για τους ίδιους τους αθλητές, το Πρόγραμμα Εμπειρίας των αθλητών διασφάλισε το γεγονός ότι η οικογένεια και οι στενοί φίλοι των παικτών είχαν πρόσβαση σε premium εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBA 2023”.