Τσαλδάρης: «Ο Ολυμπιακός ήταν άτυχος σε κομμάτια – κλειδιά της σεζόν»
Για την πορεία του Ολυμπιακού την φετινή σεζόν αλλά και το επίπεδο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων, μίλησε στο EOK WEB Radio ο προπονητής της «ερυθρόλευκης» εφηβικής ομάδας, Δημήτρης Τσαλδάρης.
Αναλυτικά ο Τσαλδάρης μίλησε:
Για τη φετινή σεζόν του Ολυμπιακού: «Ουσιαστικά δεν καταφέραμε να κάνουμε όλοι μαζί προπόνηση φέτος. Θεωρώ ότι ήμασταν άτυχοι σε κομμάτια-«κλειδιά» της σεζόν, χάσαμε σημαντικούς παίκτες. Προσπαθήσαμε και σ’ ένα βαθμό τους αναπληρώσαμε και σ’ αυτό έκαναν όλα τα παιδιά πολύ καλή δουλειά. Έβαλαν πολλή δουλειά, όρεξη και διάθεση. Όσο να ‘ναι, το να λείπουν παίκτες-«κλειδιά» επηρεάζει το σχεδιασμό, τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και τ’ αποτελέσματα. Είδαμε μέσα στη χρονιά παιδιά να γίνονται καλύτεροι και να βελτιώνονται. Μες στη σεζόν είχαμε πάρα πολύ καλά παιχνίδια, αλλά και παιχνίδια που ήμασταν πολύ κακοί κι εκεί δουλέψαμε στο να έχουμε μια συνέπεια. Μπήκαμε στο Πανελλήνιο με τα ίδια σκαμπανεβάσματα και φτάσαμε στο σημείο να διεκδικούμε ένα μετάλλιο στον ημιτελικό με το Περιστέρι, ο οποίος κρίθηκε στις λεπτομέρειες και το Περιστέρι προκρίθηκε στον τελικό».
Για το αν θα ήταν διαφορετική η ομάδα αν δεν είχε τις απουσίες: «Ο Αμπόσι ήταν σχεδόν όλη τη σεζόν τραυματίας, τον Μανώλη τον χάσαμε με κορωνοϊό 3-4 μέρες πριν φύγουμε για το Πανελλήνιο, τον Παζιωτόπουλο τον χάσαμε με βαρύ διάστρεμμα μια βδομάδα πριν, ο Σπάρταλης ήταν απών τρεις μήνες, έχασε και τους τελικούς Rising Stars και το τουρνουά της Ευρωλίγκας, οπότε μιλάμε για μια εικόνα ομάδας που ήταν αλλοιωμένη. Δε θέλω να σταθώ στο αν θα ήταν η εικόνα διαφορετική με αυτά τα παιδιά, αλλά στο ότι τα υπόλοιπα παιδιά πάλεψαν και σε ένα σημείο κάλυψαν και τις απουσίες που είχαμε. Το δικό μας θέμα ήταν ότι δεν είχαμε την ευκαιρία ποτέ να μπούμε στο γήπεδο σαν ομάδα και να δούμε ποιο είναι το πραγματικό potential και η προοπτική μας».
Για το επίπεδο του Πανελληνίου Εφήβων: «Περίμενα το τουρνουά να είναι πολύ ανταγωνιστικό. Ο Κεραυνός παρουσίασε μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα, το Ηράκλειο επίσης και είχε και μια πολύ καλή εικόνα. Αυτό που είδα και μου άρεσε ήταν ότι στα παιχνίδια ουσιαστικά του Final-4 είδαμε πολύ υψηλής ποιότητας παιχνίδια και σε απόδοση και σε ευστοχία και σε τακτική των ομάδων. Ουσιαστικά το περίμενα και επιβεβαιώθηκε κιόλας, είδαμε ένα υψηλού επιπέδου τουρνουά».
Για τις διαφορές του Πανελληνίου με το Rising Stars: «Οι διαφορές είναι ότι το ένα είναι τουρνουά και το άλλο πρωτάθλημα, στο οποίο τα παιδιά ουσιαστικά αγωνίζονται για να πάρουν το πρωτάθλημα, κάτι που έχει αξία πρεστίζ, αλλά κυρίως αγωνίζονται να πάρουν τα μόρια που θα τους βοηθήσουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το Rising Stars έχει και αυτό το πρεστίζ του, αλλά δεν παύει να είναι ένα τουρνουά φιλικών αγώνων, στο οποίο μπορείς να δοκιμάσεις πράγματα, να πειραματιστείς, να δώσεις ευκαιρίες στα παιδιά και να δεις πώς και ποιοι μπορούν ν’ ανταποκριθούν. Τα rotation είναι πιο «σφιχτά» και όλες οι ομάδες μπαίνουμε με την τακτική μας, τον προσανατολισμό μας και το πλάνο μας, ώστε να κερδίσουμε τα παιχνίδια».
Για το ταλέντο των παιδιών: «Έχουμε αρκετά παιδιά και πιο κάτω, όπως όλες οι ομάδες. Θέλουμε να ετοιμάσουμε αυτά τα παιδιά και τεχνικά και τακτικά και ψυχοπνευματικά, αλλά και συναισθηματικά ώστε να μπουν και να εξαντλήσουν τα αγωνιστικά τους όρια, να φτάσουν το «ταβάνι» τους και να τούς δώσουμε όλα τα εφόδια για να βγουν έτοιμοι παίκτες. Καλό το πρωτάθλημα, το πρεστίζ, το πανηγύρι, αλλά η ουσία είναι ότι η παραγωγική διαδικασία θα πρέπει να βγάζει παίκτες. Αυτός είναι ο βασικός στόχος. Θέλουμε να δούμε αυτά τα παιδιά να πρωταγωνιστούν, να στελεχώνουν ομάδες και να διακρίνονται στο ελληνικό μπάσκετ».