Skip to main content

Κοτσιρέα στο Superbasket: «Η Ελληνίδα αθλήτρια είναι πολυτάλαντη, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε έτσι...» (pic)

Η Εθνική Κωφών Γυναικών κατέκτησε την 3η θέση στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης και το Superbasket μίλησε με το μέλος της ομάδας, Στάλα Κοτσιρέα, με την έμπειρη αθλήτρια να μας αποκαλύπτει τον τρόπο με το οποίο η Ελλάδα έφτασε στα μετάλλια, αλλά και να μιλά συνολικά για τη γαλανόλευκη. 

Η Στάλα Κοτσιρέα με προθυμία απάντησε στις ερωτήσεις μας, δίνοντας το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η Εθνική ομάδα για να φτάσει στο βάθρο των μεταλλίων.

Κατόπιν η πολύπειρη αθλήτρια και πάλαι ποτέ αρχηγός της Εθνικής Κωφών γυναικών αναφέρθηκε στο ταλέντο των αθλητρίων που παράγει η χώρα μας, ενώ δίνει και το στίγμα της ύπαρξης μιας κωφής αθλήτριας σε ομάδες όπου δεν υπάρχουν κωφές. 

Εδώ είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι οι Λία Σαρακατσάνη και Λαμπρινή Αγαγιώτου κατέκτησαν την άνοδο στην Α2 γυναικών με την ομάδα του Βόλου, ενώ η Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη στέφθηκε πρωταθλήτρια ΕΣΚΑΝΑ γυναικών με τον Α.Ο. Παλαιού Φαλήρου πηγαίνοντας κι εκείνη στις εθνικές κατηγορίες. Άλλες παίκτριες όπως η Στεφανία Πατε΄ρα, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες τους και στελεχώνουν την Εθνική Κωφών Γυναικών.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Στάλα Κοτσιρέα ο αθλητισμός της έμαθε ότι η αδυναμία μετατρέπεται σε προτέρημα και η ήττα σε πείσμα για τη νίκη.

Για το τέλος, αφήσαμε και μια ερώτηση επί προσωπικού καθώς με αφορμή το Χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών του 2017 η Κοτσιρέα βραβεύτηκε από την ομάδα που ξεκίνησε, τον Αρίωνα Αγίου Αρτεμίου, με την έμπειρη παίκτρια να μιλά με συγκινητικά λόγια για την ομάδα της Γούβας.

Δείτε την απολαυστική συζήτηση του Superbasket με τη Στάλα Κοτσιρέα:

KOTSIREAMENDAL

-Ποιο στοιχείο από την άποψη της τακτικής πιστεύεις ότι είναι αυτό που σας έδωσε το μετάλλιο;

«Το πείσμα και η πίστη είναι τα πιο δυνατά συστατικά για να πετύχει μια συνταγή. Και εμείς είχαμε και από τα δύο!

Παρά το γεγονός της ήττας δεν χάσαμε ποτέ την πίστη μας και πεισμώσαμε ακόμα περισσότερο γιατί ήταν κάτι που μας άξιζε! Δεν χάσαμε ποτέ την πίστη και το πείσμα μας».

-Χάνετε από την Ουκρανία, άρα και την είσοδό σας στον τελικό για έναν πόντο. Πως γυρίζετε το «τσιπάκι» και πάτε τόσο καλά στον μικρό τελικό κόντρα στην Ιταλία;

«Όπως είπα και παραπάνω και έχω πει πολλές φορές, η αδυναμία μπορεί να γίνει αν την αντιστρέψεις, πηγή δύναμης.

Ο αθλητισμός σε μαθαίνει πολλά πράγματα! Ένας καλός αθλητής μαθαίνει κυρίως από τις  ήττες του. Επομένως εμείς την ήττα την κάναμε πηγή ενέργειας και δεν επαναλάβαμε λάθη που ήδη είχαν γίνει».

2023ELLASKOFON super

-Έπειτα από αρκετά χρόνια υπήρξε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Κωφών Γυναικών. Πόσο εύκολο ήταν για εσάς; Πως το διαχειριστήκατε και πως προσαρμοστήκατε με την καινούργια κόουτς, τη Φρόσω Δρακάκη;

«Το μεγαλύτερο προτέρημα σε έναν άνθρωπο, πόσο μάλλον για έναν αθλητή είναι η ικανότητα να υιοθετεί αλλαγές! Όχι απλά να τις υιοθετεί, αλλά να τις αφομοιώνει όσο πιο σύντομα γίνεται.

Σε εμάς αυτό είναι ένα προτέρημα που το έχουμε κατακτήσει εδώ και αρκετό καιρό».

-Κάτι που ίσως δε γνωρίζει ο κόσμος, είναι ότι η Εθνική Κωφών Γυναικών έχει 4 χάλκινα, 1 χρυσό σε Πανευρωπαϊκό, 1 χρυσό σε Ολυμπιακούς αγώνες και 1 χρυσό σε Παγκόσμιο. Ήτοι αυτό ήταν το 5ο χάλκινο μετάλλιο, επομένως έχουμε μια τρόπον τινά «καθιέρωση» στα βάθρα και τις διακρίσεις.

Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό; Έχει ταλέντο η Ελληνίδα αθλήτρια;

«Η Ελληνίδα αθλήτρια, όπως και γενικότερα η Ελληνίδα γυναίκα είναι πολυτάλαντη. Μπορεί ταυτόχρονα να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να έχει πολλούς ρόλους στη ζωή της!

Στην ομάδα μας υπάρχουν γυναίκες με πολλούς ρόλους που αντεπεξέρχονται σε αυτούς με μεγάλη επιτυχία.

Η Ελληνίδα γυναίκα με ο, τι καταπιαστεί μπορεί να γίνει επιτυχημένη γιατί η ζωή την δίδαξε ότι δεν μπορεί να κάνει απλά ένα μόνο πράγμα.

Η ομάδα αυτή λοιπόν αποτελείται από Ελληνίδες γυναίκες! Και ναι έχει καθιερωθεί πλέον μετά από χρόνια προσπαθειών στον χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε έτσι…»

KOTSIREAPANHGYRI super

-Αρκετές αθλήτριες της Εθνικής Κωφών Γυναικών παίζουν σε ομάδες που πρωταγωνιστούν! Τι δυσκολίες υπάρχουν για μια κωφή αθλήτρια να εντάσσεται σε ομάδες με άλλες παίκτριες που δεν είναι κωφές;

«Η κώφωση δεν είναι αδυναμία! Δεν είναι έλλειψη! Η κώφωση είναι μια δυνατότητα να παράξεις τέχνη! Να αναπτύξεις τις άλλες σου αισθήσεις στο μέγιστο και να δουλεύεις σαν ραντάρ μέσα στο τερέν! Επομένως μόνο πρόβλημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί»!

-Το 2017 βραβεύτηκες από τον Αρίωνα Αγίου Αρτεμίου με αφορμή Χρυσό τότε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι είναι για σένα αυτή η ομάδα και αυτή η γειτονιά;

«Ο Αρίωνας για εμένα είναι το starting point μου ως άνθρωπος και ως αθλήτρια! Είναι το έναυσμα να αναγνωρίσω καλά και από μικρή ηλικία τι θέλω να κάνω πραγματικά στη ζωή μου.

2017ARIONKOTSIREA

Ο τότε πρόεδρος του Αρίωνα, Κώστας Παναγόπουλος βραβεύει τη Στάλα Κοτσιρέα.

Είναι η ευκαιρία να δοκιμάσω τον εαυτό μου και να με κάνει σίγουρη για την επιλογή μου να ασχοληθώ με το μπάσκετ! Είναι το ορόσημο των παιδικών αλλά και των μετέπειτα χρόνων μου σαν αθλήτρια.

Ποιος είναι εκείνος που δεν θυμάται και δεν αναπολεί τα παιδικά του χρόνια; Είναι ένα κομμάτι της καρδιάς μου πολύ ξεχωριστό. Όπως και η κάθε ομάδα μου για διαφορετικούς λόγους».