Skip to main content

Κέιτλιν Κλαρκ: Ένα κορίτσι θαύμα με ταλέντο χωρίς σύνορα

Ο σπουδαστής του Cmp Sports Δημήτρης Στανέλλος, γράφει για την πορεία της 22χρονης Κέιτλιν Κλαρκ, μέχρι την κατάρριψη ενός ιστορικού ρεκόρ στο NCAA.

Το τελευταίο διάστημα στο NCAA και την Αμερική ένα είναι το όνομα που ακούγεται όσο κανένα άλλο. Η 22χρονη Κέιτλιν Κλαρκ λοιπόν, στις 3 Μαρτίου έγινε η πρώτη σκόρερ στην πρώτη κατηγορία του NCAA (αντρών και γυναικών ) με 3685 πόντους προσπερνώντας το θρυλικό ρεκόρ του  Πιτ Μάραβιτς από το 1970 , που είχε πετύχει 3667 πόντους σε τρεις σεζόν με το LSU κάνοντας τους πάντες να μιλάνε για εκείνη. Η Κλαρκ αναμφίβολα έχει εξελιχθεί σε μία σουπερσταρ στην άλλη πλευρά του ατλαντικού . Τι προηγήθηκε όμως για να οδηγηθεί η ίδια σε αυτό το ιστορικό ρεκόρ και να μιλάνε όλοι για εκείνη ; 

Το κορίτσι που καταρρίπτει την λογική και οι συγκρίσεις με Κάρι και Μάραβιτς

Ήδη το μπάσκετ γυναικών τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου και η Κλαρκ που αγωνίζεται στους Iowa Hawkeyes έχει συμβάλλει σημαντικά σε αυτό . Είναι αναμφίβολα μια σουπερσταρ στην Αμερική όσον αφορά τον κολεγιακό αθλητισμό . Την σεζόν 2023/24 είναι πρώτη σε πόντους και ασίστ στο NCAA γυναικών κάτι που έχει ξανακάνει δύο φορές στο παρελθόν και συχνά το μπασκετικό της στυλ περιγράφεται ως ένας συνδυασμός του Στεφ Κάρι και του Πιτ Μάραβιτς. Τα νούμερα που καταγράφει την φετινή σεζόν είναι αδιανόητα . 31,9 πόντους , 7,3 ριμπάουντ και 8,9 ασίστ μέσο όρο. Αν δεν είναι κυριαρχία αυτό , τότε τι είναι ;

Το ξεκίνημα, ο θαυμασμός στον Μπαρνς και οι τρίποντες βόμβες που άφησαν δεύτερο τον Κάρι 

Ξεκίνησε το μπάσκετ πολύ μικρή στα πέντε της ενώ στα 13 όταν άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά ήδη αγωνιζόταν με πολύ μεγαλύτερες κοπέλες από εκείνη . Λάτρευε το μπάσκετ και συνήθιζε να παρακολουθεί αγώνες των Μινεσότα Λινξ του WNBA μαζί με τον πατέρα της από κοντά καθώς το γήπεδο ήταν κοντά στο σπίτι της . Θαύμαζε παρά πολύ τον Χάρισον Μπαρνς, νυν παίκτη του NBA και για χάρη του έγινε φίλαθλος των North Carolina Tar Heels. Η Κλαρκ τελειώνοντας το λύκειο κατετάγη ως 4η καλύτερη παίκτρια της χώρας στην ηλικία της . Στην πρώτη της μόλις σεζόν αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ της πρώτης κατηγορίας του NCAA γυναικών κάτι που πέτυχε και την επόμενη χρόνια . Πρόσφατα έσπασε ένα νέο ρεκόρ με 163 εύστοχα τρίποντα σε μία σεζόν από έναν παίκτη και έσπασε το ρεκόρ που κρατούσε από το 2008 ο Στεφ Κάρι με το Davidson.

Η πίστη στην κόουτς Μπλάντερ και το WNBA

 Μετά την αποφοίτηση της από το λύκειο έλαβε προσφορές  από τα κολλέγια Iowa State και Notre Dame όμως εκείνη τα απέρριψε και επέλεξε το πανεπιστήμιο της Iowa ,καθώς την ενέπνευσε το στυλ της κοουτς Λίσα Μπλάντερ η οποία ακολουθεί ένα σύγχρονο επιθετικό τρόπο παιχνιδιού με έμφαση στην ανάπτυξη και βελτιώση των πλειμέικερ.Στο πανεπιστήμιο της Iowa και στο οποίο εντάχθηκε σπουδάζει μάρκετινγκ . Στις 29 Φεβρουαρίου η Κλαρκ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο επικείμενο WNBA ντραφτ του 2024 . Θα μπορούσε να αγωνιστεί άλλη μια σεζόν στο κολλέγιο όμως δεν θα το κάνει .

Οι τρομακτικές ικανότητες της Κλαρκ και ο ουρανός που δεν αποτελεί όριο για εκείνη 

Η Κλαρκ βλέπει τον κόσμο από τα 183 εκατοστά . Είναι μία πολύ ψηλή και σύγχρονη πλειμέικερ για τα δεδομένα του γυναικείου μπάσκετ άμα αναλογιστούμε ότι με ύψος 1,83 συναντάμε παρά πολλούς γκαρντ στο ανδρικό μπάσκετ .Μπορεί να σκοράρει από παντού και διαθέτει ένα σπάνιο επιθετικό ταλέντο σουτάροντας τρίποντα από πάρα πολύ μακριά . Η ικανότητά της στην πάσα περιγράφεται από ειδικούς ως όμοια της ικανότητάς της να σκοράρει . Είναι μια από τις εμπορικότερες προσωπικότητες του κολεγιακού αμερικανικού αθλητισμού όπου έχει γίνει ήδη θρύλος και θα πάει σύντομα στο WNBA με μοναδικό στόχο να γίνει η κορυφαία μπασκετμπολίστρια όλων των εποχών . Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει . Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ταλέντο της δεν έχει σύνορα..