Skip to main content

Eurocup γυναικών - Μια Ελληνίδα «διδάσκει» μπάσκετ στη χώρα του ποδοσφαίρου (pic)

Οι London Lions με προπονήτρια τη Στέλλα Καλτσίδου είναι η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά το Eurocup γυναικών ειδικά, αλλά και ευρωπαϊκό τρόπαιο στο μπάσκετ γενικά, με την Ελληνίδα τεχνικό να βαδίζει στον δρόμο των επιτυχιών. 

Ταυτόχρονα η Καλτσίδου γίνεται η πρώτη Ελληνίδα προπονήτρια που φτάνει στην κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου μπάσκετ.

Χάραξε τον δρόμο στην Αγγλία η τροπαιούχος τεχνικός και πλέον μπορεί το μπάσκετ γυναικών, αλλά και το μπάσκετ να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός προκειμένου να αναπτυχθεί το άθλημα στη Γηραιά Αλβιόνα. 

Ας μην ξεχνάμε ότι πάντα στην Αγγλία το ποδόσφαιρο θα είναι το νούμερο 1 στις καρδιές και τη συνείδηση του κόσμου, ωστόσο το μπάσκετ θα μπορούσε να πάρει ό,τι δικαιούται μέσω της επιτυχίας των Λόντον Λάιονς. 

Τον Φλεβάρη του 2023 η Καλτσίδου πήγε στην αγγλική ομάδα και ανέλαβε επικεφαλής προπονητικού τιμ στην... άγονη αγγλική γραμμή του μπάσκετ κανείς δε φανταζόταν τι θα ερχόταν. Έκτοτε οι Λάιονς κατέκτησαν Κύπελλο Αγγλίας 2 φορές, ενώ έχουν κατακτήσει και το πρωτάθλημα της σεζόν 2022-23.

24 MEGAN STELLA TROPHY super

Ο ευρωπαϊκός θρίαμβος ήταν στρωμένος με... αγκαθια!

Όσο κι αν τα είχαν καταφέρει οι «Λέενες» στην Αγγλία κάτι... έλεπε! Ένας ευρωπαϊκός θρίαμβος. Γι' αυτό και με επικεφαλής τη Στέλλα Καλτσίδου ξεκίνησαν να φτιάχνουν μια ομάδα που θα έμπαινε στους ομίλους της Euroleague γυναικών. Οι φημισμένες Κάρλι Σαμιουελσον και Μέγκαν Γκούσταβσον που έχει περάσει και από τον Ολυμπιακό έγιναν κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας και πλέον το ρόστερ αναβαθμιζόταν κατά πολύ.

Λογάριασαν όμως χωρίς την ουγγρική DVTK που έκανε τη «ζημιά» καθώς επικράτησε με συνολικό σκορ 135-121 στις δυο αναμετρήσεις, στέλνοντας την αγγλική ομάδα στους ομίλους του Eurocup γυναικών.

Ωστόσο εκεί οι παίκτριες της Καλτσίδου χωρίς να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα έκαναν 6-0 στους ομίλους τελειώνοντας αήττητες την πρώτη φάση. Κατόπιν στην επόμενη φάση οι ασπρόμαυρες κλήθηκαν να υπερκεράσουν τα εμπόδια των Γκέρνικα, Καϊσέρι και Βενέτσια και τα κατάφεραν μέσα από διπλά παιχνίδια τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας, με τις Λάιονς να βγάζουν τα play off της διοργάνωσης με συνολικό ρεκόρ 6-0, ούσα και η μόνη ομάδα μέχρι εκείνη τη στιγμή με αήττητο ρεκόρ 12 νικών σε ισάριθμες αναμετρήσεις σε όλες τις φάσεις. 

Μάλιστα η πρώτη ήττα στο Eurocup γυναικών  ήρθε στον 1ο τελικό όπου η ομα΄δα της Καλτσίδου ηττήθηκε από τη Μπεσίκτας επί τουρκικού εδάφους με σκο 75-68. Ακόμα και τότε όμως οι Βρετανίδες ανασυντάχθηκαν διόρθωσαν τα λάθη τους και ήταν... συνεπείς στο ραντεβού με την ιστορία και με νίκη στο Λονδίνο με 81-70 κατακτούν τη δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διοργάνωση της FIBA στο μπάσκετ γυναικών και γίνονται ο πρώτος σύλλογος που κατακτά διεθνές τρόπαιο στη Γηραιά Αλβιόνα.

10 4 COACHSTELLA super

Η Στέλλα Καλτσίδου αρέσκεται στο να ξεπερνά τις προκλήσεις...

Το 2019 η Στέλλα Καλτσίδου αποχαιρετά τα παρκέ ως παίκτρια και πλέον γίνεται προπονήτρια. Μάλιστα ως παίκτρια είχε κατακτήσει 4 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Ελλάδας, 3 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο Γαλλίας, 1 πρωτάθλημα και 1 κύπελλο Πολωνίας, ενώ ήταν και μέλος της Εθνικής ομάδας όταν εκείνη κατέκτησε την 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2017.

Η προπονητική της καριέρα ξεκίνησε στο Μαρούσι όπου ήταν βοηθός προπονήτρια, ενώ στις 19 Ιουνίου 2020 ανακοινώθηκε ότι αποτελεί την πρώτη προπονήτρια της Ένωσης Φιλαθλητικού Αθλητικού Ομίλου Ζωγράφου (ΕΦΑΟΖ), στην παρθενική εμφάνιση του συλλόγου στην Α1 γυναικών, με την οποία τερμάτισε στην 6η θέση.

2020 EFAOZ STELLA super

Μετά τον ΕΦΑΟΖ ήρθε η πρόκληση του Ολυμπιακού, όπου βρέθηκε στο πλευρό του Ζίμπαρτς ως συνεργάτιδα, παίζοντας στην ελληνική Α1 και το Eurocup γυναικών με μεγάλη επιτυχία καθώς εκείνη τη σεζόν οι ερυθρόλευκες κατέκτησαν το νταμπλ ενάντια στον Παναθηναϊκό, ενώ έκαναν και πολύ καλή ευρωπαϊκή πορεία.

Παρά το γεγονός ότι ο Ζίμπαρτς ανανέωσε τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό, η Καλτσίδου βρήκε τη νέα της πρόκληση στο πρόσωπο των London Lions, με τις οποίες έφτασε στην πηγή και ήπιε και νερό από το μεγάλο τρόπαιο του Eurocup γυναικών. 

10 4 24 STELLAPSILA super

Η Στέλλα Καλτσίδου είναι μια πρωτοπόρος τους μπάσκετ επί βρετανικού εδάφους που μπορεί να ανοίξει το άθλημα της χώρας σε νέες θάλασσες, καθώς στην πατρίδα του ποφοσφαίρου υπάρχει μια γωνιά για την καλαθοσφαίριση και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην Ελληνίδα προπονήτρια...