Skip to main content

Από ΠΑΣ Γιάννινα πας… Ευρώπη: Η σταθερότητα έφερε τη «χρυσή δεκαετία» (pic+vid)

Ο ΠΑΣ Γιάννινα θα παίξει ευρωπαϊκό παιχνίδι στο μπάσκετ γυναικών για πρώτη φορά στην ιστορία του και το Superbasket ιχνηλατεί τη «χρυσή δεκαετία» που έφερε τις Ηπειρώτισσες στο κατώφλι του Eurocup γυναικών.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα με τα χρόνια έχει καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς της πόλης του όσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα. Το «Νέο Κλειστό Ιωαννίνων» γεμίζει καθώς οι θεατές και μπασκετόφιλοι συνήθως θερμά την παρέα της Ντίνας Σαρηγιαννίδου.

24 25 LAOS KLEISTO super

Η άνοδος και οι συνδετικοί κρίκοι

Η ιστορία μας όμως ξεκινά περίπου 12 χρόνια πριν όταν και ο ΠΑΣ Γιάννινα ανεβαίνει από το τοπικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΒΔΕ στην Α2 γυναικών.

Όμως αυτή η άνοδος δεν ήταν… αναίμακτη. Άνθρωποι της διοίκησης αποχωρούν και ιδρύουν τον συντοπίτη ΣΚ Ιωαννίνων (IBC) που αγωνίζεται μέχρι και σήμερα στην Α2 γυναικών, ενώ διατηρεί και ανδρικό τμήμα.

Έκτοτε πολλά πρόσωπα ήρθαν και παρήλθαν, ωστόσο πάντα υπήρχαν… κολώνες στο σπίτι του ΠΑΣ που στήριζαν την προσπάθεια παραμονής στις εθνικές κατηγορίες.

23 24 DINAKLEISTO super

Η Ντίνα Σαρηγιαννίδου παρά το γεγονός ότι έχει γίνει μητέρα  όχι μόνο κάλυψε το χαμένο έδαφος αλλά την περσινή σεζόν πραγματοποίησε ασύλληπτες εμφανίσεις, ενώ κατάφερε να αναδειχθεί MVP σε μια αγωνιστική σπάζοντας την κυριαρχία των Αμερικανίδων αθλητριών. Η έμπειρη παίκτρια  είναι ντυμένη στα γαλανόλευκα από τότε που η ομάδα έπαιζε τοπικό μέχρι και σήμερα.

Η Ελληνίδα αθλήτρια με την προσωπικότητά της οδήγησε τον ΠΑΣ στην έξοδο στην Ευρώπη και πλέον καλείται να κρατήσει την ομάδα στο υψηλό επίπεδο.

23 24 STELLA XANTHO super

Η έτερη συντοπίτισσα Στέλλα Ξανθοπούλου έχει παίξει κατά καιρούς και σε άλλες ομάδες, ωστόσο πάντα επέστρεφε. Η Ελληνίδα παίκτρια έχει ζήσει την ομάδα από το τοπικό ακόμα γνωρίζοντας πολύ καλά το DNA του συλλόγου και η προσφορά της είναι πολύ μεγάλη ανάμεσα στα χρόνια.

 24 25 EL GIOTITSA super

Η Ελένη Γιωτίτσα αποτελεί μια εκ των νέων προσθηκών στην ομάδα των Ιωαννίνων, ωστόσο στον σύλλογο μόνο καινούργια δεν είναι καθώς έχει αγωνιστεί με τον ΠΑΣ σε όλες τις κατηγορίες που εκείνος έχει λάβει μέρος. Με την επιστροφή της κουβαλά… ευρωπαϊκό αέρα καθώς θα δώσει το «παρών» από την αρχή της προετοιμασίας ούσα μέλος του κορμού γηγενών παικτριών των γαλανόλευκων που θα αγωνιστεί στα προκριματικά του Eurocup, το Κύπελλο και την Α1 γυναικών.

Οι Σαρηγιαννίδου, Ξανθοπούλου και Γιωτίτσα ήρθε η ώρα να γευτούν τη χαρά δυο ευρωπαϊκών αγώνων κόντρα στη Σάσαρι δηλώνοντας παρούσες στην πιο ιστορική στιγμή του σωματείου.

23 24 DOKOU PAS super

Σημαντικό ρόλο παίζει στον ΠΑΣ Γιάννινα και η Πανωραία Ντόκου. Η σημερινή Team Manager των Ηπειρωτισσών υπήρξε παίκτρια της ομάδας τόσο στο τοπικό όσο και στις εθνικές κατηγορίες.

Σε διοικητικό επίπεδο οι κύριοι Γιάννης Ζήκος, Αποστολής Μιχαήλ, Άγγελος Καχριμάνης  και Αναστάσιος Τόλης «τραβούν το κάρο» από το 2013 και μάλιστα ο τελευταίος είναι φυσιοθεραπευτής της ομάδας, θέτοντας μέρος της προσωπικής του εργασίας στην υπηρεσία του ΠΑΣ. Από το 2022 και μετά μεγάλη συμβολή στα διοικητικά έχουν ο Γιώργος Μακόπουλος και ο Χάρης Λαζάνης.

Τέλος, εκ των ιστορικών διοικητικών στελεχών υπήρξε ο Γιώργος Μάστακας επί της προεδρίας του οποίου οι Γιαννιώτισσες γνώρισαν λαμπρές μέρες, με τον ικανό παράγοντα να αποχωρεί επίσημα από το τμήμα αλλά όχι από το σύλλογο παραμένοντας στη διοικούσα επιτροπή του τμήματος βόλεϊ γυναικών του συλλόγου με τα 2 τμήματα να διατηρούν άριστες σχέσεις και συχνά να κάνουν κοινές δράσεις.

Από το 2013 έως και το 2024, ο ΠΑΣ Γιάννινα έπεσε και αγωνίστηκε μόνο μια σεζόν στο τοπικό πρωτάθλημα, με τις γαλανόλευκες να υποβιβάζονται την άνοιξη του 2017 «χτυπημένες» από πολλούς τραυματισμούς και άλλες ατυχίες. Ωστόσο την άνοιξη του 2018 επανέρχονται στην Α2 γυναικών.

Μάλιστα την άνοιξη του 2019 χάνουν το μπαράζ ανόδου από τον Κρόνο, ωστόσο οι οικονομικές δυσκολίες και ο υποβιβασμός του ιστορικού ΓΑΣ Καλυβίων, επαναφέρουν τον «Άγιαξ της Ηπείρου» στην Α1 γυναικών.

Να ακούγεται για πολλά χρόνια το «Πάμε στο κλειστό να δούμε ΠΑΣ»!

Είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, είτε το θέλουν είτε όχι οι διοικούντες και οι αθλήτριες του ΠΑΣ Γιάννινα δίνουν το «παρών» σε μια ιστορική στιγμή. Φέρνουν κόσμο στο γήπεδο και το ζητούμενο είναι να αυξήσουν αυτόν τον κόσμο καθώς επίσης και να φέρουν νέο αίμα στο μπάσκετ γυναικών.

23 24 EUROPE PAS super

Οι φωτογραφίες από τα χρόνια των τοπικών και εθνικών κατηγοριών πλέον θα έχουν δίπλα τους εκείνες από την πρώτη ευρωπαϊκή παρουσία του ΠΑΣ.

Έτσι για να έχει όσο γίνεται συνέχεια μια επαρχιακή ομάδα μπάσκετ γυναικών χρειάζεται διοικητική σταθερότητα, παράγοντες με αυτοθυσία, στήριξη από χορηγούς, αλλά και το βλέμμα στο μέλλον και την ανάπτυξη της νέας γενιάς παικτριών που θα πάρουν το νήμα και θα το πάνε ένα βήμα παρακάτω.

Στο μπάσκετ γυναικών που το άθλημα είναι μια διέξοδος για τις πιο πολλές παίκτριες που εργάζονται παράλληλα σε άλλο επάγγελμα ή δραστηριότητα, είναι σημαντικό να υπάρχουν σωματεία όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα που αποδεικνύουν ότι μπορεί μια ομάδα να αντέχει στο υψηλό επίπεδο μέσα στο χρόνο παρά τις όποιες δυσκολίες…

Η συνέχεια στα παρκέ!