Skip to main content

Η Εθνική μας με τα μάτια ενός...παλιού

Με αφορμή την σπουδαία πρόκριση της Εθνικής Γυναικών στην τελική φάση του Eurobasket 2021 σε Γαλλία και Ισπανία, ο Μιχάλης Κυριακάκης δίνει τον λόγο σε έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει καλά τα του γυναικείου μπάσκετ, τον Σάκη Θεοδοσιάδη.

Αναλυτικά:

Η τεράστια επιτυχία της Εθνικής ομάδας γυναικών με την πρόκριση στο Εurobasket, ήταν το θέμα της ημέρας χθές βγάζοντας το γυναικείο μπάσκετ που τους τελευταίους μήνες έχει νεκρώσει, στην επιφάνεια. 

Δώθηκαν πολλά συγχαρητήρια και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις ασχολήθηκαν πολλοί σαν να ανακάλυψαν τώρα τον χώρο.

Είδος προς εξαφάνιση οι απόλυτοι γνώστες του χώρου. 

Ένας από τους ελάχιστους ο Σάκης Θεοδοσιάδης με τον οποίο παρέα τα τελευταία είκοσι χρόνια βρεθήκαμε κοντά στις μεγαλύτερες στιγμές της Εθνικής ομάδας όπως η 5η θέση στο  Eurobasket του 2009 στην Λετονία, στην πρώτη συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2010 στην Τσεχία. 

Κάνει μία μοναδική αναφορά στην εθνική ομάδα σε  συνάρτηση με το απαξιωμένο γυναικείο μπάσκετ στην χώρα μας, την οποία με την άδεια του μεταφέρω εδώ και αξίζει να διαβάσετε:

FB IMG 1612770816333

H κοινοτυπία των συγχαρητηρίων στην Εθνική γυναικών για την πρόκριση και ειδικά με τον τρόπο θρίλερ που ήρθε , ίσως πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα ειδικά για όσους αγαπούν το γυναικείο αλλά και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό γενικότερα . 

Απλά πρέπει να δούμε ότι όλα αυτά συνέβησαν ενώ ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και το γυναικείο στην χώρα μας έχουν μπει στον πάγο για τρεις μήνες.

 

Θα φανεί παράξενο αλλά ισχύει . 

Αξίζει σεβασμός στα κορίτσια μας γιατί τα κατάφεραν ενώ οι συνθήκες είναι σχεδόν αποκλειστικά εναντίον τους . Τόσο που πραγματικά αν δεν το αναλύσει κάποιος θα φανεί σαν μια απλή τυπικούρα που θα την ξεχάσουμε γρήγορα .

Χθες λοιπόν στην Λουμπλιάνα μόνο η πίστη το γαμώτο και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο κράτησαν ζωντανή αυτή την ομάδα και αξίζουν σε όλους και όλες συγχαρητήρια . Οι «ελληνίδες» έχουν βαρεθεί να κάνουν μόνο προπόνηση εδώ και μήνες και η λέξη αγωνιστικός ρυθμός έχει εκλείψει .

Νικολοπούλου , Σταμολάμπρου , Σπυριδοπούλου , Μποσγανά ,  Αλεξανδρή , Δίελα έπαιξαν πρώτη φορά όχι διπλό αλλά αγώνα εναντίον αντιπάλου που θέλει να σε κερδίσει και οι Βουλγάρες σημειωτέον παίζουν κανονικά πρωτάθλημα όπως φυσικά και οι ξενιτεμένες .

Οι δικές μας ξενιτεμένες κομμάτια από την κούραση και τα συνεχή παιχνίδια . Καλό μεν για ρυθμό και διάθεση αλλά τα κορίτσια έχουν γονατίσει . Η Σπανού στην Γκντίνια με υπερπροσπάθεια τόσο στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό Πολωνικό πρωτάθλημα (ΕΒLK) όπου η ομάδα της είναι αήττητη και έχει σε 24΄, 10.5π.  60% διπ., 4,6 ριμπ., 3,5 ασίστ όσο και στην Ευρωλίγκα με εμφανίσεις υπόκλισης ηρωϊκες  απέναντι σε μεγαθήρια όπως η Λιον η Φενέρ και η USK Πράγα στο πιο ανταγωνιστικό γκρουπ  είχε σε 29΄, 8.7π.,  45% 4,8ριμπ., 1.8 ασίστ . Μάλιστα έχει ζόρικο αγώνα στο Πόζναν το Σάββατο !!! Καμία ξεκούραση . 

FB IMG 1612647063974

Η Σωτηρίου στο καυτό Ουγγρικό πρωτάθλημα με την Σέγκλεντι να κάνει υπερπροπάθεια και να προκρίνεται στο Eurocup στους 16 με εμφανίσεις επικές (29,2΄, 12,7π., 46,2% , 35% τριπ., 5,7ριμπ., 2,5 ασιστ στην Hungary 1 και 32,7΄ ,13,6π.,  6 ριμπ., 5 ασιστ, 2.7 κλεψ. Στο Eurocup) . Oύτε αυτή θα ξεκουραστει αφου το Σάββατο η ομάδα του Κεραμιδά έχει στόχο μόνο την νίκη στην ουραγό ΖΤΕ στο Ζαλαέγκερσεγκ .

Η Φασούλα έπαιξε σε Εξτρεμαδούρα και Κλαρινός Λαγκούνα Τενερίφη διεκδικώντας μάλιστα με την δεύτερη πρόκριση στο Eurocup (την έχασε για λίγο) . Στην πρώτη της χρονιά στην Ευρώπη η 24χρονη πλέον ημι…πιτσιρίκα (όρος Βούτση αλλά πιο κοντά στην αλήθεια) δείχνει πως το έχει και μάλιστα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την «αδερφή»  της Ελεάνα την Πέμπτη στην Τενερίφη την Εξτρεμαδούρα Αλ Κάθερες  (πρώην ομάδα της) και την Κυριακή εκτός της ισχυρή Αράσκι . Χαμός δηλαδή η λέξη ξεκούραση άγνωστη λέξη .

Φυσικά ανάλογο και πολύ χειρότερο σκηνικό με την Ελεάνα Χριστινάκη . Αυτή έμεινε  στην ουραγο Εξτρεμαδούρα Ελ Κάθερες όπου είναι η πρώτη σε συμμετοχή (30΄ , 14,8π., 37% διπ., 34% τριπ., 78% βολ., 2,8 ριμπ., 1.3 ασίστ ) και είναι η αρχή και το τέλος σε μια ομάδα που προσπαθεί με την Λιορέντε, την Αλέξα Χαρτ  ,την αντιΦασούλα Πατσούρινα (κάτω του μετρίου) να επιπλεύσει αλλά δυσκολεύεται στην  καυτή Spanish Liga Dia .  Η ελληνοκύπρια φόργουορντ όμως μονο να κερδίσει έχει από αυτή την χρονιά και φαίνεται.

Η Πηνελόπη Παυλοπούλου από τα πιο καλά και ταλαντούχα παιδιά , σίγουρα δεν έχει βρει την πιο εύκολη  φωλιά καθιέρωσης  στην Ρουμανική πανίσχυρη για τα δεδομένα της χώρας Σέπσι Σφάντου Γκεόργκε .  Η ομάδα της αήττητη στην Ρουμανία βέβαιη πρωταθλήτρια (αν και νωρίς ακομη)  και στην επόμενη φάση των 16 του Eurocup όπου η Πηνελόπη με σε 17,2΄, έχει 54% διπ., 43% τριπ., 3,3 ριμπ., 4.2 ασιστ , 1,9 κλεψ. Στο πρώτο της εκτός Ελλάδας ταξίδι έχει φοβερή ψυχή και θα αξιοποιήσει όσο μπορεί την παρουσία της εκεί με αντίπαλο δέος την ντόπια πολύπειρη βετεράνα Παράου . 

Η Παυλοπούλου έχει σαφώς πιο περιορισμένα βάρη ως τώρα από τις υπόλοιπες ξενιτεμένες αλλά σύντομα θα χρειαστεί να κάνει step up και δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι θα τα καταφέρει.

Αγωνιστικό ρυθμό είχε και άλλη μια ξενιτεμένη η Βασιλική Λούκα όπου παίρνει αυτό που πρέπει στην Σουηδία με την Χέλσινμποργκ (32΄, 17,8 π., 43,5% διπ., 10,5 ριμπ.) . Δεν χρησιμοποιήθηκε ακόμη αλλά δείχνει τεράστια βελτίωση . 

FB IMG 1612646918684

Δεν είναι σε καλή κατάσταση η Τζάκι Γέμελος λόγω προβλημάτων στο γόνατο και χωρίς ουσιαστικά ομάδα εδώ και ενάμισι μήνα (έφυγε από Καϊσερί). Φυσικά πρόκειται για τεράστια αθλήτρια με απίστευτες ψυχικές δυνάμεις (έχει κάνει άπειρα χειρουργεία και χιαστούς) αλλά είναι εδώ .  Περισσότερο ψυχολογική ένεση  η παρουσία της , όλοι ελπίζουμε να είναι καλά σε Ισπανία και Γαλλία σε λίγους μήνες . Καλό θα ήταν όμως να βρει ομάδα οπουδήποτε και να ξαναμπεί σε ρυθμούς .
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ναι μεν οι ξενιτεμένες του Μασλαρινού (οφείλουμε να τον συγχαρούμε όπως και όλο το σταφ) τράβηξαν λούκι αλλά είχαν τεράστια επιβάρυνση για διάφορους λόγους .  Τις βοήθησε σε θέμα ρυθμού αλλά τα κορίτσια παίζουν κάθε τρεις μέρες συνέχεια !!!!

Αντίθετα εννοείται από Νικολοπούλου , Σταμολάμπρου , Σπυριδοπούλου  που τράβηξαν κουπί χωρίς ούτε ένα ματς μήνες τώρα . 

Προπόνηση προπόνηση προπόνηση αλλά έλεος και ο επαγγελματίας θέλει αγώνα να ξεμπλοκάρει …  

Σε αυτές θα δώσουμε ένα ακομη παραπάνω μπράβο γιατί τα κορίτσια αυτά με τόση αποχή στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων . Και δεν βγάζω έξω Αλεξανδρή Δίελα Βιντζηλαίου Μποσγανά που ζουν και αυτές ενα δράμα μήνες τώρα  .Θυμίζω ότι έρχονται Κριμίλη , Χατζηλεοντή , Τσινέκε, Παπαδοπούλου ,  και πολλές ακομη εν ΗΠΑ σπουδάζουσες που πάνω σε αυτό το κατόρθωμα άθλος των νυν θα το χτίσουν σε κάτι ισχυρότερο  Μια νέα εποχή για τις γυναίκες φαίνεται πλέον στον ορίζοντα . 

Μετά τις Μάλτση , Καλτσίδου , Καλέντζου , Λύμουρα , Κωστάκη και τόσες άλλες παικτάρες (Κοσμά , Παπαμιχαήλ , Χατζηνικολάου , Δημητράκου και, και ,και)  που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αποχαιρέτησαν τα γαλανόλευκα,  έρχεται νέο αίμα να δώσει συνέχεια με προοπτική και ελπίδα .

Μπράβο σε όλες και όλους και ο σεβασμός οφείλει να μην είναι όψιμος . Και δεν εννοώ μόνο τα κανάλια (τραγική πάλι εικόνα με προφανή πια απαξίωση  εκ μέρους τους) αλλά  και όσους όπως συνήθως συμβαίνει σαν τα σαλιγκάρια μετά την βροχή κάνουν την βόλτα τους .