Skip to main content

Ο άγνωστος κόσμος του κολεγιακού πρωταθλήματος γυναικών

Παράλληλα με τους ημιτελικούς ανδρών στο  ΝCAA θα γίνουν και οι αντίστοιχοι των γυναικών.  Ο Άγγελος Γιαννουλάκης κάνει μια πλήρη αναφορά στον άγνωστο κόσμο του γυναικείου κολεγιακού πρωταθλήματος μέχρι τα ημιτελικά που θα γίνουν ξημερώματα Κυριακής

Αναλυτικά:

Αυτές οι μέρες του March Madness για μας που παρακολουθούμε το Κολεγιακό μπάσκετ είναι πάντα ξεχωριστές. Εγώ το μικρόβιο το κόλλησα όταν ως νεαρός προπονητής πήγα πριν 24 χρόνια και παρακολούθησα από κοντά ολόκληρη τη σεζόν των Πανεπιστημίων North Carolina  και Duke για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου. Από τότε η τεχνολογία βοηθά να το παρακολουθώ από κοντά ή από απόσταση με χαρά και προσμονή τσεκάροντας πρόσωπα και τακτικές για όλη τη διάρκεια της κάθε χρονιάς.

WomensBasketball

Λίγα λόγια για το πως λειτουργεί όλο αυτό. 15 Οκτωβρίου ξεκινούν υποχρεωτικά οι ομαδικές προπονήσεις, 15 Νοεμβρίου τα επίσημα παιχνίδια, μετά τα Χριστούγεννα η κανονική σεζόν με ομάδες της ίδιας περιφέρειας. Τις πρώτες 15 μέρες του Μαρτίου οι περιφέρειες  βγάζουν πρωταθλητές παίζοντας νοκ άουτ τουρνουά με δυσκολία ανάλογη της θέσης που τερμάτισαν. Οι πρωταθλητές περνούν αυτόματα στο τελικό τουρνουά και μαζί με τις ομάδες που ξεχωρίζουν βάσει δυναμικότητας του προγράμματος που έχουν παίξει  σχηματίζονται 4 ξεχωριστά  τουρνουά των 16 ομάδων επίσης νοκ άουτ με επικεφαλής τις 4 ομάδες που συνολικά υπερτερούν.

Όσο ψηλότερα τους τοποθετεί η επιτροπή στην κατάταξη τόσο πιο εύκολο έργο έχουν στους 4 γύρους. 1st, 2nd round, Sweet 16, Elite 8. Συνήθως οι δυνατοί παίζουν τους πρώτους γύρους στην έδρα τους και τους επόμενους εντός της πολιτείας τους για να υπάρχει  και οικονομική επιτυχία. Φέτος όλα τα παιχνίδια έγιναν σε μια ιδιότυπη φούσκα στο Τέξας λόγω Covid.           

Οι εκπλήξεις στο γυναικείο τουρνουά δεν είναι συνήθως πολλές στους πρώτους γύρους γιατί οι παραδοσιακά δυνατές ομάδες συνήθως απέχουν από τις μεσαίες  και το σύστημα τις επιδοτεί. Τα δύσκολα αρχίζουν από τους 16 και μετά όπου οι εκπλήξεις καραδοκούν λόγω φόρμας, απώλειας της τελευταίας στιγμής είτε απλά από τον παράγοντα τύχη /  διαιτησία.

Φέτος επικεφαλής μπήκαν Stanford, Connecticut, South Carolina, North Carolina State. Οι τρεις πρώτοι τα κατάφεραν. Το Stanford στο οποίο θα μπορούσε να παίζει φέτος με υποτροφία και η δική μας φέρελπις Μποσγανά δυσκολεύτηκε μόνο στα πρώτα 25 λεπτά του τελευταίου  αγώνα με το Louisville. Έχανε στο ημίχρονο 12π διαφορά και έδειχνε αποκαρδιωμένο όμως 3/3 τρίποντα από την αναπληρωματική ψηλή δημιούργησαν μία έκρηξη ψυχολογίας και ανατροπή με τελευταίο δεκάλεπτο 29π από 10/13 σουτ με 5/5 τρίποντα συνολικά.

UConnFinal4

Το Connecticut που είχε το δυσκολότερο έργο απέκλεισε στην τελευταία φάση τον κακό του δαίμονα τα τελευταία χρόνια  Baylor που του σταμάτησε το αήττητο σερί των 126 νικών το 2019 και το αήττητο της έδρας του από το 2013 πέρυσι. Παραλίγο να του διακόψει και  το σερί με τις 12 συνεχόμενες προκρίσεις σε Final 4 φέτος αλλά σε ένα απίστευτο παιχνίδι με πολλές ανατροπές σώθηκε από το non call των διαιτητών σε μια φάση που στην αργή κίνηση φαίνεται να σηκώνει πολύ κουβέντα.

SouthCarolinaFinal4

Το South Carolina περιμέναμε να το δούμε χτες εναντίον του Maryland που επί μήνες έπαιζε το απόλυτο run and gun με 92π μέσο όρο και 52% στα τρίποντα, όμως δυστυχώς το Τέξας με σκυλίσια άμυνα και επιθέσεις από 27 δεύτερα και πάνω το κράτησε χαμηλά και  του έκλεψε τη νίκη στο τελευταίο λεπτό. Η χαρά δεν κράτησε όμως πολύ αφού 48 ώρες αργότερα πέρασε από πάνω του οδοστρωτήρας το ποιοτικό, σταθερό και υποψιασμένο South Carolina της πρώην WNBAer Dawn Staley.               

ArizonaFinal4

StanfordFinal4

Τέλος οι δύο εκπλήξεις Indiana (απέκλεισε το No1 North Carolina State) και Arizona (απέκλεισε το Να 2 Texas A&M) πάλεψαν για πρώτη φορά στην Ιστορία τους για την τελευταία  θέση και αυτήν την πήρε η σταχτοπούτα Arizona την οποία έχει πάρει στις πλάτες της η καταπληκτική point guard Aari McDonald που  κάθε βδομάδα ανεβάζει την απόδοσή της όσο ψηλά χρειάζεται για να περάσει την ομάδα της στον επόμενο γύρο.

Έτσι στήθηκε το σκηνικό για να δούμε στους ημιτελικούς 1 το πρωί του Σαββάτου  Stanford vs South Carolina και 4:30 Connecticut vs Arizona. Συνήθως τα παιχνίδια  γίνονται σε αρένες του ΝΒΑ με 23.000 θεατές και είναι μια γιορτή του μπάσκετ με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και φιλάθλους του γυναικείου μπάσκετ από όλη τη χώρα. Φέτος θα αρκεστούμε απλά στα παιχνίδια με το πολύ 17% πληρότητα θεατών στο ειδικά διαμορφωμένο  αχανές Alamodome.

Ελπίζω όλα να πάνε καλά με τραυματισμούς της τελευταίας στιγμής, τεστ και πρωτόκολλα γιατί θα ήταν μεγάλη απογοήτευση να χάσει κάποια ομάδα την ευκαιρία  να διεκδικήσει το όνειρο χωρίς πλήρες ρόστερ ή πάγκο. Και ευχαριστούμε το Θεό που δεν ακυρώθηκε το τελικό τουρνουά όπως πέρυσι αλλά θα ήταν ιδανικό να τα χαρούμε όλα αυτά από κοντά στο μαγευτικό San Antonio όπως πρόπερσι στην Tampa.

Δείτε την τελευταία φάση του Baylor vs Connecticut που συζητήθηκε όσο τίποτε άλλο μετά τα tweet του LeBron James

ΥΓ Όλα τα παιχνίδια είναι διαθέσιμα live και on demand στο ESPN player. Καλή απόλαυση...