Skip to main content

Το...άλλο πρωτάθλημα της Α1 γυναικών εν μέσω πανδημίας

Ο Μιχάλης Κυριακάκης παρουσιάζει με την δική του ματιά το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών, το οποίο γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, θεωρώντας το ως το πλέον ενδιαφέρον των τελευταίων ετών 

Τί σεζόν κι αυτή;

Όταν πέρυσι τέτοια εποχή αρχίζαμε να βιώνουμε την επέλαση του κορονοιου, κανείς μας δεν φανταζόταν την διαφορετικότητα που θα έμπαινε στις ζωές όλων μας.

Στον αθλητισμό πρωτόγνωρες συνθήκες. 

Ακόμα σήμερα δεν έχει ανοίξει για το μεγάλο κομάτι του που αφορά υποδομές και μικρότερες κατηγορίες, εκτός των τριών μεγάλων που αγωνίζονται. 

Η Α1 τού μπάσκετ γυναικών σαν πρώτη στην...επετηρίδα της ΕΟΚ μετά την Α1 Ανδρών, αντιμετωπίστηκε έτσι και από την πολιτεια,καθώς είναι η πρώτη που της άναψε το πράσινο φώς για προπονήσεις και μετά αγώνες. 

Αυτό το συγκεκριμένο ας μην το ξεχνούν όλοι στον χώρο της κορυφαίας κατηγορίας γυναικών, η οποία φέτος ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα. 

Ξεκίνησαν οι ομάδες με όνειρα, όμως τον Νοέμβριο στοπ.

FB IMG 1619083604477

Απώλειες σε έμψυχο υλικό, ειδικά ξένων παικτριών, χορηγών και μια έντονη αγωνία όλων τί επιφύλασσε η συνέχεια και πόσο έτοιμοι θα ήσαν στην πιθανή επανέναρξη. 

Προσωπικά αισθάνομαι ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.

FB IMG 1619006215206

Πρώτα από όλα προκρίθηκε η εθνική γυναικών, κάτω από αντίξοες συνθήκες και επιστρέφει στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης που θα πάρουν μέρος στην τελική φάση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος τον προσεχή Ιούνιο. 

Μετά η ΕΟΚ έφτιαξε ένα πρόγραμμα τόσο σύντομο όσο ποτέ άλλοτε καθώς τα πάντα πρέπει να έχουν τελειώσει στα μέσα Μαΐου όπου αρχίζει η προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας. 

Διπλοί αγώνες την εβδομάδα, και δεύτερος γύρος με τις έξι πρώτες της βαθμολογίας του πρώτου να συνεχίζουν  και φυσικά να μην υπάρχουν πλέι άουτ και υποβιβασμός. 

FB IMG 1619006239219

Ούτε πλέι οφς με τούς δύο πρώτους να διασταυρώνονται για τον τίτλο και τους δύο επόμενους για το χάλκινο μετάλλιο. 

Μία χαρά κατά την άποψή μου. 

Μα η μεγαλύτερη ικανοποίηση ήρθε για τις ίδιες ομάδες, καθώς σχεδόν όλες έδειξαν την μεγάλη επιθυμία να αγωνιστούν έστω και υπό αυτό το νέο σχέδιο. 

Μάλιστα με τις καλύτερες συνθήκες αφού και ξένες έφεραν και έκαναν ότι μπορούσαν για να δώσουν μια καλή εικόνα στο πρωτάθλημα γυναικών. 

Μα αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες γίνεται το πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα όσον αφορά την κορυφή, τουλάχιστον των τελευταίων ετών. 

FB IMG 1619006166530

Μέχρι πέρυσι η παντοκρατορία του Ολυμπιακού περιόριζε το ενδιαφέρον κυρίως μονο στο ποιές ομάδες θα υποβιβαστούν ,γεγονός που του έκοβε πολλά. 

Φέτος για πρώτη φορά παίζεται ο τίτλος και ιδιαίτερα ανάμεσα στους αιώνιους με τον Παναθηναϊκό μάλιστα να σπάει το αήττητο του Ολυμπιακού που κράτησε πέντε χρόνια. 

Και όχι μόνο ο ΠΑΟΚ δείχνει αλλιώτικος και το ματς με τον Ολυμπιακό στο Παλατάκι θα δείξει πού το πάει...

FB IMG 1619006139243

Πριν δύο χρόνια σαν σήμερα είχα γράψει εδώ για την μεγάλη επιστροφή του Παναθηναϊκού εκεί που ανήκει

Οι πράσινες σαν μεγάλη ομάδα άφησαν στην άκρη την περιπέτεια ανέθεσαν στην πολυπειρη Ελένη Καπογιάννη το τιμόνι και με πολύ δουλειά μαζί με σωστές κινήσεις έφτασε να διεκδικεί μετά από χρόνια ξανά τον τίτλο του πρωταθλητή 

Κράτησε το ίδιο σχεδόν ροστερ με την σπουδαία Ριντ για δεύτερη χρονιά ,ενώ στην επανεκκίνηση πρόσθεσε την...πολυτέλεια για τον χώρο του μπάσκετ γυναικών της χώρας μας που λέγεται Γελένα Λεουτσάνκα .

FB IMG 1619006147960

Ο κυρίαρχος τα τελευταία χρόνια Ολυμπιακός κράτησε ψηλά τον χώρο σε αυτά με την συμμετοχή του στην Euroleague όσο και στο Eurocup.

Εκανε αλλαγές στην αρχή της χρονιάς, όμως ο Γιώργος Παντελάκης με βάση του ρόστερ τις τέσσερις διεθνείς ελληνίδες, επίσης τις δύο ίδιες αμερικανίδες από την αρχή μόνο  στην θέση της Ρειμερ έφερε την διεθνή Σουηδεζα Φοντέιν, περιμένει τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο παιχνίδι  της κανονικής περιόδου μέσα στο ΣΕΦ  στην ρεβάνς της ήττας του με ένα πόντο, που θα παιξει καθοριστικό ρόλο για τους τελικούς, καθώς μην λησμονούμε ότι μεταφέρονται τα αποτελέσματά ενώ ο πρώτος αποκτά και πλεονέκτημα έδρας. 

FB IMG 1619005986285

Ο τρίτος μεγάλος της παρέας στην κορυφή είναι ο ΠΑΟΚ ο μοναδικός εκπρόσωπός της Βορείου Ελλάδας. 

Ο δικέφαλος με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της εθνικής γυναικών Βασίλη Μασλαρινό πολλά χρόνια στον πάγκο του, δούλεψε πολύ αυτά τα χρόνια.

Δύο πολύ καλές ξένες απο την αρχή, που τις έκανε τρεις με την προσθήκη μιας εξαιρετικής αμερικανίδας σέντερ την Στεφανι Μάντεν, πρώτη σκόρερ στο δύσκολο τουρκικό πρωτάθλημα με την Κάνικ .

Το μεγάλο τεστ για αυτόν είναι το Σάββατο με τον Ολυμπιακό τον οποίο είχε δυσκόλέψει πολύ μέσα στο ΣΕΦ στο πρώτο ματς της Μάντεν στην Ελλάδα.

FB IMG 1619006265369

Από κει και πέρα οι υπόλοιπες τρεις ομάδες θα διεκδικήσουν την τετράδα, ώστε να αγωνιστούν για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην τελική βαθμολογία. 

FB IMG 1619006258522

Ο ΟΑ Χανίων δείχνει φαβορί καθώς απέχει δύο βαθμούς από τον ΠΑΣ Γιάννινα που ο Νίκος Δουβιτσας είδε το αρχικό ρόστερ με το οποίο πέτυχε νε είναι η ομάδα πρώτη και αήττητη μέχρι την διακοπή, να αναπροσαρμόζεται συν τα πολλά ταξίδια του 2ου γύρου, να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη του στόχου. 

FB IMG 1619006409741

Ειδική μνεία τέλος στην τελείως νέα  ΕΦΑΟΖ της Στέλλας Καλτσιδου, η οποία στο πρώτο της βήμα εκτός των γραμμών με αμιγώς Ελληνικό σχήμα μετα την διακοπή, με βαση τιε παίκτριες που ανέβασαν την ομάδα στην μεγάλη κατηγορία, οδηγεί την ομάδα στην πρώτη εξάδα γεγονός που από  μόνο του είναι μεγάλη επιτυχία. 

Υγεία σε όλους και ένα μεγάλο μπράβο για την συμβολή τους στην αξιοπρεπή παρουσία του μπάσκετ γυναικών σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

Ευχές για μια πραγματική  αναβάθμιση του χώρου ειδικά με την οικονομική ενίσχυση που υποσχέθηκε ο αρμόδιος υπουργός προς τα σωματεία και τις επαγγελματικές συνθήκες ύπαρξης τους.