Skip to main content

Ολυμπιακός: Σημείωμα σε Μητσοτάκη για τα όσα συνέβησαν στους τελικούς με Παναθηναϊκό

Το… τρίτο ημίχρονο των τελικών του πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών συνεχίζεται, με τον Ολυμπιακό, όπως είχε προαναγγείλει, να συνεχίζει τις ενέργειες του, φτάνοντας μέχρι και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Πειραιά, με αναλυτικό σημείωμα που έστειλε στον Πρωθυπουργό, το οποίο παράλληλα κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και στον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, κατέγραψε το ιστορικό των παρατυπιών και παρανομιών, που ισχυρίζεται πως σημειώθηκαν, στην σειρά των τελικών της Α1 Γυναικών.

Οι «ερυθρόλευκοι» επισημαίνουν ότι κατατέθηκαν νομότυπα και εμπρόθεσμα, τέσσερις ενστάσεις για την αντικανονική συμμετοχή της Όλγας Χατζηνικολάου στους τελικούς, με τις οποίες υποστηρίζουν οτι:

Υπάρχει παραβίαση του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ, με την ΕΟΚ να εκδίδει καθώς δελτίο στην Χατζηνικολάου, στηριζόμενη σε πρόσφατη απαλλακτική απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντοπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν) και της Επιτροπής Φιλάθλου Πναύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας (Ε.ΦΙ.Π.Η.Δ. της Ε.Ο.Ε).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ (art. 27.3), αρμόδιος Οργανισμός για την άρση της ποινής του τετραετούς αποκλεισμού του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS) είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA), ο οποίος είχε την ευθύνη διαχείρισης του αποτελέσματος μετά την άσκηση έφεσης ενώπιον του CAS και όχι ο ΕΟΚΑΝ, ο οποίος δεν παρέστη καν στην εκδίκαση ενώπιον του CAS.

Επίσης, εντελώς καταχρηστικά και καθ΄πέρβαση των αρχών της χρηστής Διοίκησης, ο ΕΟΚΑΝ αρνήθηκε να χορηγήσει στον Ολυμπιακό τα σχετικά αντίγραφα του φακέλου περί απαλλαγής της Χατζηνικολάου, λέγοντας πως δεν δικαιούται να ασκήσει έφεση. Κάτι τέτοιο υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ΕΟΚΑΝ καθώς αποκλειστικά αρμόδιο για τέτοια απόφαση είναι το Δικαιοδοτικό όργανο στο οποίο και θα προσφύγει ο Ολυμπιακός (ΑΣΕΑΔ ή CAS).

Παράλληλα,  όπως και εξηγήθηκε στην αίτηση των Πειραιωτών προς τον ΕΟΚΑΝ, στερείται από τον Ολυμπιακό η δυνατότητα άσκησης και άλλων νόμιμων δικαιωμάτων του,  όπως  της υποχρέωσης ενημέρωσης της WADA αλλά και της νόμιμης και επαρκούς υποστήριξης των ενστάσεών, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικασθεί από το αρμόδιο όργανο της ΕΟΚ, κάτι το οποίο, όπως αναφέρουν οι «ερυθρόλευκοι», είναι πρωτόγνωρο!   Αντίθετα, η ένσταση του Παναθηναϊκού, η οποία έφερε και την επανάληψη του πρώτου αγώνα του ΕΦ, εκδικάσθηκε τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό!

Όλες αυτές οι παραβάσεις οδηγούν τον Ολυμπιακό σε προσφυγή στο CAS, με προσεπίκληση της WADA.

Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να επιφέρει αρνητική αντιμετώπιση της Ελλάδας στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, ενόψει και των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι κάτι που επιθυμεί ο Ολυμπιακός, όπως ισχυρίζονται οι ιθύνοντες του συλλόγου, οι οποίοι αυτό που επιζητούν είναι αποκλειστικά η ορθή εφαρμογή των διεθνών κανόνων και όχι ο διασυρμός της χώρας.