Skip to main content

Eurocup women: H τελική ευθεία στους ομίλους και τι ακολουθεί

Ο Μιχάλης Κυριακάκης γράφει για το πώς εξελίσσεται η ελληνική παρουσία του EuroCup Women.

 Αναλυτικά:

Φτάσαμε αισίως στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Eurocup women με την Ελληνική παρουσία να έχει σημαντική συμμετοχή. 
Πριν μιλήσουμε όμως για αυτή ας κάνουμε μια αναφορά σε κάποιες λεπτομέρειες που δεν γνωρίζει ο κόσμος και φοβάμαι ότι δεν θα τις δούμε κάπου αλλού. 
Είναι γνωστό ότι από τους ομίλους προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες από τις δύο περιφέρειες...σύνολο οκτώ. 
Εδώ ακριβώς είναι το κύριο σημείο. 
Οι τριάντα δύο ομάδες που προκρίνονται για την φάση των πλέι οφς,δηλαδή δεκαέξι ζευγάρια που θα δώσουν διπλούς αγώνες, κατατάσονται σε μια βαθμολογία της FIBA όπου λαμβάνονται υπόψιν πολλοί επιμέρους παράμετροι. 
Όπως νίκες, διαφορές πόντων, εντός εκτός έδρας κλπ.
Αφού λοιπόν γίνει αυτή η κατάταξη δεν υφίστανται πλέον περιφέρειες και τα ζευγάρια προκύπτουν 1-32, 2-31, 3-30, 4-29 κλπ
Άρα όλοι θέλουν την νίκη χωρίς να υπάρχει αδιάφορη ομάδα και τελικός σκοπός να πάρουν όσο ψηλότερη θέση στην πρώτη δεκαεξαδα,  που εκτός των άλλων δίνει και πλεονέκτημα έδρας για την πρόκριση στις δεκαέξι της διοργάνωσης. 
 
image_2_2.jpg
 
Ο Ολυμπιακός λοιπόν την Τετάρτη με την Ναντεζντα στο ΣΕΦ θέλει πρώτα από όλα την νίκη η οποία θα τον οδηγήσει στο ρεκόρ  πέντε νίκες, μία ήττα όσες και η αντίπαλος του .
Να σημειωθεί ότι η Ναντεζντα προχθές υπέστη βαριά ήττα για το Ρωσικό πρωτάθλημα 80-59 από την Εκατερινεμπουργκ. 
Τώρα αν καλύψει και τους δεκαοκτώ πόντους της ήττας στην Ρωσία, θα καταλάβει την πρώτη θέση που θα του δώσει πρόσθετους πόντους και μετά βεβαιότητας θέση στις πρώτες δεκαέξι της βαθμολογίας της FIBA . 
Μπορεί υπό προϋποθέσεις και η δεύτερη καθώς το 5-1 δεν παύει να είναι ένα καλό ρεκόρ ,όμως θα εξαρτηθεί και από τους αντίστοιχους των άλλων ομίλων. 
 
image_1_1.jpg
 
O Παναθηναϊκός την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ έχει από χέρι πολύ δύσκολο έργο απέναντι στην αλλοπρόσαλλη Χαται και θέλει πρώτα από όλα νίκη με διαφορά...32π, κάτι όχι απίθανο αν αναλογιστουμε ότι η Τουρκική ομάδα συνετρίβη την προηγούμενη αγωνιστική εντός έδρας 72-94 από την Πολκοβιτσε, ενώ έχασε και την Κυριακή πάλι στα Αδανα από την Γαλατασεραι.
Βέβαια όλα αυτά δεν θα έχουν νόημα εφόσον την Τετάρτη η Άρτεμις Σπανού με την Πολκοβίτσε κρατήσουν το αήττητο όμιλο και νικήσουν στην Ρωσία την Ενισέι, διότι διαφορετικά θα γίνει ισοβαθμία των τριών όπου το τριφύλλι είναι στο -48 .
Αν νικήσει η Ενισέι τότε ο Παναθηναϊκός με την προσθήκη της Κάιζερ θα πάει για την υπέρβαση του +32 ώστε να βγει τρίτος και να ελπίζει.
 
image_3_4.jpg
 
Τελευταία ελληνική συμμετοχή αφορά την Εστουτιάντες και την Κατερίνα Σωτηρίου. Πάνε στην Σλοβακία για νίκη με πέντε πόντους επί της Ρουζομπέροκ από την οποία είχαν χάσει στην Μαδρίτη 51-55, ώστε να καταλάβουν την δεύτερη θέση πίσω από την Λιόν και να πάρουν το σίγουρο εισιτήριο για τα πλέι οφς του Eurocup women. 
 
Αύριο διεξάγεται η έβδομη αγωνιστική για την Euroleague women με το Ελληνικό ενδιαφέρον νε εντοπίζεται σε δύο μέτωπα. 
Η Αβενιδα της Μαριέλας Φασούλα έχει δυσκολο έργο μέσα στην έδρα της Εκατερινεμπουργκ στην επανάληψη του περσινού τελικού της διοργάνωσης όπου συναντήθηκαν οι δύο ομάδες. 
Τέλος η Σκίο του Τζώρτζη Δικαιουλάκου και του συνεργάτη του Πέτρου Πρέκα, για πρώτη φορά πλήρης καθώς ενσωματώθηκε και η WNBAer φετινή πρωταθλήτρια με τις Σικάγο Σκάι Nτάιμοντ ντε Σιλντς, αντιμετωπίζει στην Ιταλία την Γαλατασεραι.