Skip to main content

Αποκλεισμός των Ρωσικών ομάδων, ο Ολυμπιακός και οι αλλαγές στα προημιτελικά

Ο Μιχάλης Κυριακάκης γράφει:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών και όλο το κακό ...πρώτα από όλα ευχή να σταματήσει το συντομότερο. 

Ο παραλογισμός αυτός έχει τις προεκτάσεις του και στον αθλητισμό, με την FIBA στο μπάσκετ να αποφασίζει τον αποκλεισμό των Ρωσικών ομάδων από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ανάμεσα τους φυσικά η πρωταθλήτρια Ευρώπης Εκατερινεμπουργκ. 

Ήθελα πριν προχωρήσω στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στα προημιτελικά των δύο Ευρωπαϊκών διοργανώσεων να πω δύο λόγια για τον εκπρόσωπο της χώρας μας στις οκτώ του Eurocup women. Τον Ολυμπιακό.

Έφτασε στο ταβάνι όταν μιλάμε για μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα. 

Όσοι είδαν την μετάδοση και αντιλήφθηκαν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο γήπεδο και για τις οποίες μόνο από εδώ ασχοληθήκαμε, θα κατάλαβαν ότι μιλάμε για δύο άλλους κόσμους.

Το γυναικείο υπάρχει και λειτουργεί σε επίπεδο ανδρικού στην Γαλλία, την στιγμή που στην Ελλάδα ακόμη χθες τα σάιτ όσα θυμήθηκαν να γράψουν, μιλάνε για αποκλεισμό από...τα ημιτελικά!!!

Να επιμένουν ακόμα και το σάιτ του ερασιτέχνη Ολυμπιακού ότι η ομάδα αγωνίζεται στα προημιτελικά της διοργάνωσης. 

Από τον Οκτώβρη γράφω πως διεξάγεται η διοργάνωση, όλες τις πτυχές της, όμως...άργησαν πολλοί να το καταλάβουν ενώ άλλοι όχι ακόμα!

Είμαστε μακριά. 

Δυστυχώς το μπάσκετ γυναικών εδώ συνεχίζει να περνάει στα ψηλά. 

Θέλω να πω λοιπόν ότι για τα Ελληνικά δεδομένα ο Ολυμπιακός μπορεί να θεωρεί την πορεία του πετυχημένη. 

Έφτασε για πρώτη φορά στις οκτώ, κάτι που μόνο ο Αθηναϊκός έχει πετύχει, αφού πρωτα πέρασε δύο φάσεις με νοκ άουτ αγώνες. 

Ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο Παναθηναϊκός με τις συνθήκες οι οποίες υφίσταται το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα είναι δυνατόν να κάνουν κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη. 

Ο καθένας βέβαια αυτό το βλέπει από την δική του σκοπιά και μπορεί να θεωρήσει ότι η ελληνική ομάδα απέτυχε...πάλι. 

Σε μία σεζόν που πρώτη φορά στα χρονικά είχαμε συμμετοχή πέντε ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη...καταλήγουμε στα γνωστά τα δικά μας.  

Στις μονομαχίες των αιωνίων που σίγουρα θα έχουν πολύ ενδιαφέρον.

Πάμε λοιπόν στα σοβαρά που δυστυχώς γίνονται χωρίς εμάς, με μόνο κάποιες ελληνικές παρουσίες στα προημιτελικά. 

Ο αποκλεισμός Εκατερινεμπουργκ και Ντυναμο Κούρσκ που ήταν μάλιστα το ένα ζευγάρι των προημιτελικών της Euroleague women έφερε σημαντικές ανακατατάξεις και στις δύο διοργανώσεις. 

Στην κορυφαία διοργάνωση ήρθαν οι Ρίγα και Τζιρόνα, ενώ την θέση τους στα προημιτελικά του Eurocup women πήραν η Ουγγρική Σεκζαρντ και η Γαλατασαράι, οι οποίες με τα προ πολέμου δεδομένα είχαν αποκλειστεί. 

Έτσι δεν θα δούμε την...ελληνική σύγκρουση Αβενίδα της Μαριέλας Φασούλα με την Σκίο του Τζώρτζη Δικαιουλάκου και του συνεργάτη του ομοσπονδιακού μας προπονητή τής εθνικής γυναικών Πέτρου Πρέκα. 

Η Ισπανική ομάδα πάει πάνω στην συμπατριώτισσα Τζιρόνα και η Ιταλική στην USK Πράγα της κορυφαίας γυναίκας κόουτς Ναταλίας Χεικοβα. 

Πολύ ενδιαφέροντα ζευγάρια στα οποία η πρόκριση στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης θα κριθεί στις δύο νίκες με πλεονέκτημα έδρας να έχει η πάνω ομάδα στο γράφημα. 

Ας δούμε τί γίνεται στα προημιτελικά του Eurocup women, που εδώ στην Ελλάδα ήταν αδύνατον μέχρι χθεές σε πολλούς να καταλάβουν ότι ο Ολυμπιακός δεν αγωνιζόταν σε αυτά. 

Έχει όπως γράψαμε πολλές φορές μια ιδιαιτερότητα η διοργάνωση καθώς μπαίνουν και τέσσερις ομάδες της Ευρωλιγκας. 

Εκτός Βαλένθια και Μπουρζ λοιπόν πέρασε όπως αναμενόταν η Τσουκουρόβα απέναντι στην βασανισμένοη Ουκρανική Προμετέι όπου από τον χθεσινό αγώνα στην Μερσίν ή φωτογραφία και η Γαλλική Λιόν αποκλείοντας την Πολωνική Λιουμπλιν. 

Ήρθαν δε από την Euroleague women oι Λάντ, Ρέγερ Βενέτσια, Σεκζαρντ και Γαλατασαράι ώστε να συμπληρωθεί η οκτάδα. 

Έτσι στα προημιτελικά του Eurocup women μπήκαν  στην κληρωτίδα για να προκύψουν τα τέσσερα ζευγάρια, τρείς Γαλλικές ομάδες, δύο Τουρκικές και από μία Ισπανική, Ιταλική, Ουγγρική. 

Επίσης λόγω των πολλών αναβολών η FIBA αποφάσισε να μην γίνουν διπλοί ημιτελικοί και τελικοί όπως γινόταν πάντα, αλλά φάιναλ φορ προφανώς για εξοικονόμηση χρόνου.

Με την ευχή να τελειώσει ο πόλεμος το ταχύτερο δυνατό, θα συνεχίσουμε από την φιλόξενη αυτή γωνιά να γράφουμε θέματα γυναικείου μπάσκετ έξω από τα κλασικά, με την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλοι, όσο και να αυξηθεί το ενδιαφέρον του φίλαθλο κόσμου για τον χώρο.