Skip to main content

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και η συνέχεια στο μπάσκετ γυναικών

Ο Μιχάλης Κυριακάκης γράφει...

Αναλυτικά:

Με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει στην κορυφή της Α1 γυναικών μετά από ένα χρόνο, ολοκληρώθηκε μια ιδιαίτερη σεζόν στην οποία για πρώτη φορά διεξήχθη πρωτάθλημα με μόλις εννέα ομάδες, χωρίς καμία να υποβιβάζεται.

Η δική μου οπτική ως γνωστόν αφορά τον γυναικείο χώρο και το κέρδος για αυτόν εντοπίζεται στο ότι ο τίτλος πλέον παίζεται μεταξύ δύο ομάδων και δεν είναι μονοπώλιο του ενός... να τον κατακτά χωρίς καμία αντίσταση.

Πέρυσι ο Παναθηναϊκός, φέτος ο Ολυμπιακός.

Υπάρχει θέμα γηπέδων διεξαγωγής των αγώνων με ευχή μου μεγάλη...την επόμενη χρονιά να το δουν αλλιώς οι δύο κορυφαίες ομάδες τής χώρας και να επιλέξουν αυτά που θα αγωνίζονται και στην Ευρώπη τα οποία πληρούν τις ανάλογες προδιαγραφές.

🏀

Δυστυχώς εκτός του φάιναλ φορ του κυπέλλου και ενός εκ των τελικών, δεν υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη αγώνων με τα σωματεία να αναλαμβάνουν εκείνα την μετάδοση και κάποια μάλιστα να το κάνουν υποχρεωνοντας σε συνδρομή.

Η μετά την πανδημία εποχή θα βρει την Α1 γυναικών πάλι με δώδεκα ομάδες καθώς ανέβηκαν τρείς με ιστορία στον χώρο του γυναικείου.

Σημαντική απόφαση ότι με νόμο του κράτους τα σωματεία ενισχύονται με επιχορήγηση από την φορολογία τού στοιχήματος, κάτι που αποτελεί σημαντική ανάσα στη προσπάθεια τους.

Η ομοσπονδία ετοιμάζει μια ολοκαίνουρια προκήρυξη απαλλαγμένη από κατάλοιπα προηγούμενων, επίσης επιστροφή στις τρείς ξένες, δύο Αμερικανίδες και μια κοινοτική.

🏀

Δύο λόγια για τούς μονομάχους του τίτλου, όπου και στο γυναικείο μπάσκετ αφορά τους δύο αιώνιους, με τα γνωστά θέματα μεταξύ οπαδών και λοιπών.

🏀

Ο Ολυμπιακός έχει την τεχνογνωσία μετά την σταθερή πορεία στην κορυφή όσο και την συνεχή παρουσία του στην Ευρώπη με κορυφαία στιγμή φέτος την πρόκριση στην οκτάδα του Eurocup για πρώτη φορά στην ιστορία του!

Ανέθεσε την ομάδα στον έμπειρο στον γυναικείο χώρο του μπάσκετ Λετονό Ζιμπαρτς ενώ σπουδαία κίνηση αποτέλεσε η πρόσληψη της Στέλλας Καλτσίδου ως συνεργάτη.

Το όπλο των ερυθρόλευκων είναι αυτά τα χρόνια που πρωταγωνιστεί η παρουσία στο ροστερ της μισής εθνικής ομάδας, ειδικά φέτος με την προσθήκη μετά τον σοβαρό τραυματισμό και της Άννας Σπυριδοπούλου.

Η επιλογή των τεσσάρων ξένων ήταν η σωστή αφού χρειάστηκαν μόνο μια αλλαγή με την Πλουφ να δίνει πρόσθετη ποιότητα.

Άρα υπήρξε δεδομένη σταθερότητα.

Ακόμα και χωρίς την Τολφρι στο φινάλε η πληρότητα της ομάδας κάλυψε το κενό.

Για την επόμενη χρονιά μαθαίνω, και είναι εξαιρετικά ευχάριστο, επιστρέφει ενεργά ο Γιώργος Λεριώτης κάτι που σημαίνει οτι ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα και οσμιζομαι επιθυμία συμμετοχής στην Ευρωλίγκα.

Προς την FIBA δε...έχω την άποψη πως δικαιούται να τοποθετηθεί η πρωταθλήτρια ομάδα τής Ελλάδας κατευθείαν στους ομίλους, κάτι που αξίζει μετά την αξιοπρεπή παρουσία στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια.

🏀

Ο μεγάλος αντίπαλος περσινός πρωταθλητής Παναθηναϊκός, μετά από περιπετειες τα προηγουμενα χρονια, επέστρεψε δυνατος όπως αρμόζει στην ένδοξη ιστορία του.

Νομίζω πλήρωσε την έλλειψη έμπειρου βάθους στον πάγκο και κυρίως την έλλειψη κλασικής σέντερ.

Ένα λάθος που φάνηκε από την αρχή καθώς στην Ευρώπη έπαιζε με τις τρείς από τις τέσσερις ξένες.

Παρόλα αυτά η Ελένη Καπογιάννη έχοντας στο πλάι της τούς ικανότατους Τσεμπέρη και Ζιάκα πήγε να επαναλάβει το περσινό θαύμα πετυχαίνοντας δύο νίκες στους δύο πρώτους αγώνες της τελικής φάσης. Ήξερε όμως ότι το να κερδίσεις τέσσερις φορές τον Ολυμπιακό με το ισχύον σύστημα ήταν απίθανο.

Οι πράσινες με την Λολίτα Λυμουρα στην θέση της τιμ μάνατζερ, έχουν αρχίσει τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά ξεκινώντας από την σέντερ.

Μαθαίνω ότι έχουν συμφωνήσει με την κορυφαία σέντερ της σεζόν στην Ελλάδα την Καναδεζα Εμιλυ Πότερ των Εσπερίδων, ενώ παράλληλα κινούνται για την ενίσχυση του ελληνικού κορμού.

🏀

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι ξεκινά λοιπόν για το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ τόσο για τα σωματεία όσο και τις εθνικές ομάδες.

Επιστρέφουν τα Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα εθνικών ομάδων μικρών ηλικιών μετά από τρία χρόνια και η ΕΟΚ έχει τοποθετήσει νέους προπονητές σε αυτές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ήδη δουλειά.

🏀

Το κυριότερο όμως αφορά την εθνική γυναικών όπου ο κόουτς Πέτρος Πρέκας μαζεύει τελος του μήνα τις αθλήτριες για προετοιμασία εν όψει των δύο κρίσιμων προκριματικών αγώνων του Eurobasket 2023, με αντιπάλους την Εσθονία εκτός και την Μ.Βρετανία εντός.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας μάλιστα θα δώσει δύο φιλικά στο Μάριμπορ με Σλοβενία και Κροατία, ενώ η σπουδαία είδηση είναι ότι θεσπίζεται τουρνουά στην μνήμη της αξέχαστης Βάσως Μπεσκάκη που θα φέρει το όνομά της, όπου φέτος θα φιλοξενηθεί στο ανακαινισμένο κλειστό της Γλυφάδας τον Ιούνιο!!!

,💙

Τα αισιόδοξα μηνύματα άρχισαν από νωρίς και μένουν να υλοποιηθούν.

🌹🌹🌹

Καλό καλοκαίρι.