Skip to main content

Τζωρτζίνα Τσιχλάκη στο superbasket: «Φαβορί η Μπιντγκόζ - Θαυμάζω τον Τόνι Κούκοτς» (pic)

Το superbasket κλείνει τον κύκλο  συνεντεύξεων με αθλήτριες από τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στα προκριματικά του Eurocup γυναικών, με τον ΟΑ Χανίων να παίρνει τη σκυτάλη, μέσω της Τζωρτζίνας Τσιχλάκη. 

 Η 23χρονη παίκτρια θα αγωνίζεται για άλλη μια σεζόν στον ΟΑ Χανίων και μάλιστα θα έχει την ευκαιρία να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς η κρητική ομάδα θα παίξει για πρώτη φορά στα προκριματικά του Eurocup γυναικών. 

Η ταλαντούχα αθλήτρια μίλησε στο superbasket τόσο για την ευρωπαϊκή… πρόκληση που είναι μπροστά στις Κρητικιές, όσο και για την επερχόμενη σεζόν σε πρωτάθλημα και κύπελλο. 

Αρχικά η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την παραμονή της Τσιχλάκη στα Χανιά, αλλά και την περασμένη (επιτυχημένη) σεζόν της κρητικής ομάδας. 

Πριν λίγες ημέρες ανανέωσες τη συνεργασία σου με τα Χανιά. Είσαι από εκεί κιόλας... Τι είναι αυτό που σε έκανε να παραμείνεις στον ΟΑΧ; 

«Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσω την χαρά μου για την ανανέωση μου στην ομάδα των Χανίων για ακόμα μία χρονιά.  

Γενικότερα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που με δένουν με αυτή την πόλη, με πρώτο και κύριο την οικογένειά μου που μένει στα Χανιά.  

Παράλληλα, η ομάδα μου έδωσε μεγάλο κίνητρο για την παραμονή μου με την απόφαση που πάρθηκε για την συμμετοχή μας στην Ευρώπη.  

Ασχέτως αποτελέσματος, πιστεύω θα είναι μια σημαντική εμπειρία, καθώς μία τέτοια διοργάνωση θα μας χαρίσει ξεχωριστές στιγμές και γνώσεις, σχετικά με διαφορετικές νοοτροπίες παιχνιδιού, ένταση και άλλα». 

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε τα Χανιά πάλεψαν στα πλέι οφ και κατέκτησαν την 3η θέση και έφτασαν στο Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας γυναικών.  

Όπως περιγράφει η 23χρονη παίκτρια, το περιβάλλον στον ΟΑΧ είναι ιδανικό για εκείνη, το σε αγωνιστικό, όσο και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. 

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας για τη νέα σεζόν; Τι πιστεύεις ότι θα αποτελούσε επίτευξη των στόχων και τι «υπέρβαση»; 

«Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ επιτυχημένη και ξεχωριστή, καθώς καταφέραμε να κατακτήσουμε την 3η θέση στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος και στο Final 4, κάτι που μπορεί να φανεί δύσκολο για μία επαρχιακή ομάδα.  

Παράλληλα όμως, μια ακόμη επιτυχία μας ήταν οι φιλίες ζωής που δημιουργήθηκαν μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε μέσα στην χρονιά, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομαδικότητα και πολύ καλή συνεργασία που είχαμε ως συμπαίκτριες.  

Γενικότερα, οι στόχοι της ομάδας είναι να έχουμε μια αξιοπρεπή πορεία στο πρωτάθλημα, καθώς και στην Ευρώπη, και να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά γίνεται.  

Η ομάδα είναι ανανεωμένη, με καινούργιο προπονητή και πολλές νέες παίκτριες, και μέσω της συνεργασίας θα οριστούν ξεκάθαρα οι στόχοι μας για φέτος.  

Από την άλλη, η υπέρβαση θα μπορούσε να είναι να φτάσει η φετινή ομάδα τα αποτελέσματα της περσινής, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία». 

Ακολούθως η κουβέντα πήγε στο Eurocup γυναικών, στα προκριματικά του οποίου ο ΟΑΧ θα τεθεί αντιμέτωπος με την έμπειρη Μπιντγκόζ, με την πολωνική ομάδα να… γνωρίζει καλά τις ελληνικές καθώς την περασμένη σεζόν ήταν στον Όμιλο του Ολυμπιακού για την ίδια διοργάνωση. 

Όπως υπογραμμίζει η Τσιχλάκη θα είναι μια σημαντική εμπειρία για όλες τις αθλήτριες της κρητικής ομάδας, ενώ παράλληλα δίνει στις Πολωνές το χαρακτηρισμό του φαβορί. 

Όσον αφορά τη μάχη στο Eurocup γυναικών, τί πιστεύεις ότι μπορεί να καταφέρει ο ΟΑΧ;  

Η Μπιντγκόζ πέρσι ήταν στους ομίλους της διοργάνωσης και γενικά έχει εμπειρία, καθώς συμμετέχει και σε καλύτερο πρωτάθλημα από το ελληνικό.  

Επίσης πιστεύεις ότι ο κόσμος των Χανίων θα είναι δίπλα σας σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την πόλη και την ομάδα; 

 «Είναι η πρώτη χρονιά που θα λάβουμε μέρος σε μια τέτοια διοργάνωση, οπότε σαφώς και θα υπάρχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την αντίπαλη ομάδα, εφόσον έχει ξανά λάβει μέρος κι έχει εμπειρία.  

Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι, καθώς όλα θα φανούν μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου.  

Ευελπιστώ ότι ο κόσμος των Χανίων θα μας στηρίξει και θα είναι δίπλα μας, όχι μόνο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, αλλά κι όλη την χρονιά, σε πρωτάθλημα και κύπελλο.  

Χρειαζόμαστε τον κόσμο δίπλα μας, να μας δίνει δύναμη κι εμείς να του το ανταποδίδουμε με την αξιοπρεπή παρουσία μας στα παιχνίδια και ένα ευχάριστο θέαμα». 

Για το τέλος αφήσαμε τρεις ερωτήσεις επί διάφορων μπασκετικών πραγμάτων και η Τσιχλάκη κλήθηκε να πει τη γνώμη της για την προκήρυξη της ΕΟΚ, ενώ η Ελληνίδα αθλήτρια λίγο μετά αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς ότι της αρέσει ο Τόνι Κούκοτς. 

Όπως περιγράφει μάλιστα, τα καλοκαίρια εκτός από WNBA ανατρέχει σε παλαιότερες διοργανώσει και βλέπει την εξέλιξη των μετέπειτα μεγάλων αθλητών, με τον πάλαι ποτέ αστέρα της Γιουγκοσλαβίας να είναι ο πιο απολαυστικός για εκείνη. 

Η προκήρυξη της ΕΟΚ προβλέπει τρεις ξένες αθλήτριες στη 12αδα αλλά και δύο παίκτριες κάτω των 21 και  κάτω των 18.  

Πώς βλέπεις  αυτά τα μέτρα; Πιστεύεις ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν το μπάσκετ γυναικών; 

«Η μείωση των ξένων αθλητριών νομίζω ότι έπρεπε να γίνει ώστε οι Ελληνίδες παίκτριες να μπορέσουν να πάρουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής στην Α1.  

Πιο σημαντικό βέβαια είναι το ότι επιβάλλεται να βρίσκονται νεαρές παίκτριες στο ρόστερ με στόχο την ενσωμάτωση τους σε μεγαλύτερο επίπεδο και την ανάδειξη τους.  

Πιστεύω ότι αν οι ομάδες κι οι προπονητές διαχειριστούν σωστά αυτές τις νεαρές αθλήτριες θα ύπαρξη κίνητρο και για άλλα κορίτσια ηλικιακά μικρότερα, είτε να ξεκινήσουν να αθλούνται είτε να συνεχίσουν να παλεύουν για αυτό που τους αρέσει άρα ναι πιστεύω θα βοηθήσει να ανακάμψει το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα». 

 Ας πούμε και κάτι για εσένα επί προσωπικού… 

 Όπως είναι γνωστό πάντα θέτεις στόχους αυτοβελτίωσης και μάλιστα δουλεύεις και το καλοκαίρι για αυτό.  

Φέτος τι στόχο έχεις; Δηλαδή μετά το πέρας της επόμενης σεζόν με τι θα είσαι ευχαριστημένη από τον εαυτό σου σε μπασκετικό επίπεδο; 

 «Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να εκπληρώσουμε τους στόχους μας σαν ομάδα και να έχω ενεργό ρόλο σε αυτό.  

Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο στοχεύω στο να γίνομαι καλύτερη μέσα στο παιχνίδι μου, να διαβάζω διαφορετικά τον κάθε αγώνα έχοντας ερεθίσματα από μεγαλύτερες διοργανώσεις που το επίπεδο είναι σαφώς καλύτερο, ώστε να μπορέσω να κάνω την υπέρβαση και να μπορέσω να πω στο τέλος της χρονιάς ότι ήρθε η ώρα μου να φύγω στο εξωτερικό». 

Το καλοκαίρι που δεν έχει πρωταθλήματα βλέπεις καθόλου WNBA; Γενικά τώρα που δεν παίζετε τι παρακολουθείς από μπάσκετ; 

«Μιας και το καλοκαίρι είναι η σεζόν του WNBA, όταν αγωνίζονται κάποιες ομάδες που θαυμάζω την φιλοσοφία και την νοοτροπία τους, προσπαθώ να παρακολουθώ τους αγώνες τους.  

Επίσης, με ενδιαφέρει πολύ η αναζήτηση και παρακολούθηση παλαιότερων παιχνιδιών, έτσι ώστε να βλέπω καταξιωμένους παίκτες στα ξεκινήματα τους και πώς με τον καιρό αυτοί βελτιώθηκαν (πχ. Τόνι Κούκοτς! τι άλλο θα έλεγα χαχα)».