Skip to main content

Ολυμπιακός - Κάνοντας αυτοκριτική θα βγει μπροστά

Ο Ολυμπιακός έχασε έναν από τους τρεις στόχους της σεζόν και μάλιστα μέσα στην έδρα του, με την ομάδα του Πειραιά να έχει ανάγκη από την... ανατροπή των «κακών συνηθειών» που φαίνεται να επικρατούν αυτή τη στιγμή. 

Οι ερυθρόλευκες βρέθηκαν σε κακή μέρα στο λάθος ματς. Είναι κάτι που συμβαίνει στον πρωταθλητισμό και δεν πρέπει να «τρομάζει» τον κόσμο του Ολυμπιακού, ούτε να τον φτάνει «στα άκρα».

Επίσης χρειάζεται να συμπεριλάβουμε ως δεδομένο ότι όταν τα πράγματα κρίνονται σε ένα και μόνο ματς «ευνοείται» η ομάδα με το θεωρητικά κατώτερο ποιοτικά ρόστερ. Έτσι ήταν και η σχέση Ολυμπιακού - ΠΑΟ πριν το τζάμπολ στο ματς για τους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας. Βέβαια τα ντέρμπι γι' αυτό λέγονται έτσι, καθώς δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να γίνει...

Ήρθαν έτσι τα πράγματα που οι πράσινες μπήκαν με τη σωστή ψυχολογία. Σκέφτηκαν ότι παίρνοντας το Κύπελλο «σώζουν» μια σεζόν και δε μπορούν να θεωρηθούν αποτυχημένες. Βρήκαν τις ερυθρόλευκες κουρασμένες από το ματς με τη Βαλένθια, πάτησαν πάνω στις πολλές λάθος αποφάσεις και τα κακά ποσοστά στο σουτ. Έτσι, παίζοντας ομαδικά και με το δικό τους τρόπο νίκησαν απολύτως δίκαια.

Η κόουτς Καπογιάννη γνωρίζοντας ότι πρέπει να κλείσει το καλάθι τουλάχιστον σε μια από τις δυο ψηλές του Ολυμπιακού, έδωσε το σουτ στις γηπεδούχες και έστειλε στα πλάγια τη Σουκ να παλεύει μόνη της. Μέσα έμεινε η - έτσι κι αλλιώς - ασταμάτητη Γκούσταβσον, αλλά ήταν τόσο μόνη που δεν μπορούσε να κάνει κάτι πολύ καλύτερο από τα όσα ήδη έκανε.

Από την άλλη και τον πάγκο του Ολυμπιακού, δεν υπήρξε καμία απάντηση σε αυτή την τακτική. Η Σουκ δε μπήκε ποτέ πιο μέσα, η Σπυριδοπούλου δε χρησιμοποιήθηκε παρά ελάχιστα, ενώ και τα σουτ ήταν στην πλειοψηφία τους πολύ κακά για να ένα ντέρμπι.

Χρειάζεται αυτοκριτική και όχι καταστροφολογία και μηδενισμός

Σίγουρα είναι αποτυχία το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός με ένα τόσο καλό ρόστερ έχασε τον έναν από τους 3 στόχους του κι έναν τίτλο. Ωστόσο τώρα είναι που με τις κατάλληλες απαντήσεις πρώτα και κύρια στον εαυτό τους οι ερυθρόλευκες.

Η ομάδα του Πειραιά είχε αρκετές Ελληνίδες παίκτριες να μην είναι και στην καλύτερή τους μέρα, αλλά και άλλες να μη χρησιμοποιούνται σωστά. Όσο για τις ξένες δεν υπήρξε ποτέ μέσα στο ματς ένα σχέδιο για την κατάλληλη αξιοποίησή τους. 

Η Αγιούσο έμεινε για αρκετή ώρα στον πάγκο και αυτό γιατί δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στη μεγάλη πίεση. Δεν πέρασε τη μπάλα μέσα κι έτσι οι ψηλές του Ολυμπιακού έμειναν άοπλες. Όταν δεν παίζει καλά η άσος που είναι βασική όλη τη σεζόν, σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα. Ταυτόχρονα από τον πάγκο δεν υπήρξε εναλλακτικό σχέδιο απέναντι σε αυτό.

Στα τελευταία λεπτά, που οι ερυθρόλευκες πήγαν το ματς κοντά στη ρακέτα κόντεψε να οριστικοποιηθεί η ανατροπή. Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα που το τεχνικό επιτελείο πρέπει να εξετάσει.

Μια ομάδα με τόσο καλά γκαρντ έμεινε στις 15 ασίστ κι ενώ μας έχει «συνηθίσει» να προσεγγίζει τις 18 ανά ματς σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα γυναικών. Ακόμα, τα 32 ριμπάουντ όταν είναι τα ίδια με μια ομάδα που δεν έχει το ίδιο ύψος σε γενικό επίπεδο είναι λίγα. Δεν αρκούν και σημαίνει ότι εκτός από τη Γκούσταβσον δεν έγινε ομαδική δουλειά. Τουναντίον ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ πιο μαχητικός και πήγαινε με πολύ μεγαλύτερη ενέργεια στις μπάλες.

Ο Ολυμπιακός έμεινε μακριά και από ένα καλό χαρακτηριστικό που έχει αλλά στο ντέρμπι δε φάνηκε. Δεν έτρεξε καθόλου τον αντίπαλο και δεν έβγαλε ένταση στο παιχνίδι του.

Εν κατακλείδι:

Ο Παναθηναϊκός βρήκε τον Ολυμπιακό ανέτοιμο πνευματικά, έπαιξε καλό και ομαδικό μπάσκετ και έκανε τη ζημιά αφήνοντας εκτός Κυπέλλου την «αιώνια» αντίπαλο. Τα γιατί και πως πολλά, ωστόσο οι ερυθρόλευκες μέσα από σκληρή αυτοκριτική μπορούν να βγουν μπροστά κάνοντας νίκες στην Ευρωλίγκα, αλλά και κατακτώντας το πρωτάθλημα προκειμένου να πιάσουν 2 από τους 3 στόχους της σεζόν.

Υ.Γ: Η Διονυσία Αλεξανδρή έδωσε απαντήσεις με την εμφάνισή της, κυρίως σε όσους επέλεξαν να μην παραμείνει στον Πειραιά, αλλά και η Παυλοπούλου έδειξε για άλλο ένα ματς ότι είναι από τις κορυφαίες Ελληνίδες μπασκετμπολίστριες.