Skip to main content

Ο Γιώργος Σίμος στο Superbasket: «Πολύ περήφανοι που συμμετέχουμε στο Κύπελλο Ελλάδας»

 Ο προπονητής της Ελευθερίας Μοσχάτου, Γιώργος Σίμος μίλησε στο superbasket.gr, για το πώς αξιολογεί την πορεία της ομάδας του που κατετάγη στην τρίτη θέση της Α1 Γυναικών, αλλά και το πώς εκτιμάει το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος στο μπάσκετ γυναικών, ενώ επισήμανε τις απόψεις του και τους στόχους της ομάδας του για το Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας.

 Η Ελευθερία Μοσχάτου κατετάγη στην τρίτη θέση της Α1 Γυναικών με ρεκόρ 13-9, την οποία την εξασφάλισε, μετά την νίκη της στα playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος επί των Εσπερίδων Καλλιθέας με 69-67. Η Ελευθερία Μοσχάτου είναι μια από τις ομάδες που θα συμμετέχουν στο Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ γυναικών, που θα διεξαχθεί στις 24-26 Μαρτίου, στο κλειστό γυμναστήριο της Ζωφριάς. Στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει την Νίκη Λευκάδας, ενώ ο νικητής του ζευγαριού θα βρεθεί στον τελικό αντιμέτωπος με μια ομάδα εκ των ομάδων του Παναθηναικού και του ΠΑΣ Γιάννινα.

 Ο κόουτς Γιώργος Σίμος έχει πολύ μεγάλη εμπειρία με πολλές παραστάσεις στα ελληνικά γήπεδα, ενώ φέτος παράλληλα με την γυναικεία ομάδα στην Α1 Γυναικών, ήταν προπονητής και της ανδρικής ομάδας στον 3ο όμιλο της Γ Εθνικής.

 Διαβάστε για όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Γιώργος Σίμος στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Αναδειχθήκατε στην 3η θέση φέτος στην Α1 Γυναικών μετά την κανονική περίοδο και τα playoffs. Πως κρίνετε την παρουσία σας στην Α1 Γυναικών την φετινή σεζόν και ποια στοιχεία θεωρείτε σας βοήθησαν να κάνετε μια καλή πορεία;
 
Θεωρώ την πορεία μας, κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, πιστεύω ότι δίκαια κατακτήσαμε την 3η θέση που είναι ένα μικρό πρωτάθλημα για εμάς,μιας ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Το στοιχείο που μας βοήθησε να πετύχουμε τους στόχους μας ήταν, όσο και να φανεί παράξενο, η αποχώρηση της Οκογιε, που είναι φυσικά μια πάρα πολύ καλή παίκτρια, αλλά εκεί βγήκαν μπροστά οι Ελληνίδες και μιλήσαμε με όλο το team. Μπορούσαμε έστω και τελευταία στιγμή να κάνουμε μια προσθήκη, αλλά είπαμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στις παίκτριες μας, απλώς θέλαμε λίγο χρόνο να δέσουμε και να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, να αλλάξουμε λίγο τους ρόλους και πιστεύω ότι το πετύχαμε. Εκτός από τα αποτελέσματα και τους στόχους που πετύχαμε, παιξαμε ωραίο και μοντέρνο μπασκετ. Όταν ανέλαβα την ομάδα, είπαμε στα κορίτσια ότι θα αλλάξουμε λίγο τον τρόπο παιχνιδιού, δηλαδή όλες θα τα κάνουν όλα, με μέτρο και πειθαρχία. Για αυτό, μπορείτε να παρατηρήσετε πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, ότι οι Ελληνίδες παίκτριες έχουν μεγαλύτερο σκορ από τις ξένες παίκτριες, οι οποίες βέβαια με την σειρά τους, είναι πρώτες στα κλεψίματα και στα ριμπάουντ. Αυτό πιστεύω ότι ήταν το μυστικό της επιτυχίας μας. Επίσης, ένα άλλο καθοριστικό στοιχείο ήταν το scouting. Ο συνεργάτης μου, Στρατής Νιάνιος έδινε και σε μένα και στις παίκτριες όλες τις πληροφορίες και τις λύσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αντίπαλες ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, γινόταν τα πράγματα πιο εύκολα για εμένα και για τις παίκτριες να αντιμετωπίσουμε την κάθε μια ομάδα. Η γνώση σου δίνει αυτοπεποίθηση και μας την έδινε σε πολύ μεγάλο βαθμό ο κόουτς Νιανιος.
 
Ελευθερία Μοσχάτου Archives - Basketblog
 
Ποια στοιχεία στο στατιστικό κομμάτι θεωρείτε ότι έκαναν την ομάδα σας να ξεχωρίσει φέτος στην Α1 Γυναικών;
 
Ένα και μόνο, το ότι για να μας νικήσει κάποιος έπρεπε να "κλείσει" 6 παίκτριες, γιατί όλες θα μπορούσαν να σκοράρουν. Συνήθως, στο γυναικείο μπάσκετ, "κλείνεις" κυρίως τις ξένες αντίπαλες παίκτριες, ενώ αν "κλείσεις" τις πιο πολλές φορές τις 2 από τις 3 ξένες, τότε σχεδόν έχεις καταφέρει να σταματήσεις το 80% των επιθέσεων. Σε εμάς δεν μπορούσε να το κάνει κάποιος αυτό μιας και είχαμε ένα σύνολο παικτριών που θα μπορούσε να κάνει ζημιά στον οποιονδήποτε. Είχα την τύχη να έχω δύο Αμερικανίδες παίκτριες, οι οποίες είναι πολύ καλά κορίτσια, με εξαιρετικό χαρακτήρα και έχουν πολύ μπάσκετ μέσα τους. Τις θεωρώ άψογες συμπαίκτριες. Επίσης, είχαμε την καλύτερη Ελληνίδα playmaker, την Λίλυ Καρακασιδου, ώριμη και έτοιμη να ηγηθεί της ομάδας μας. Αλλά, και την Γωγω Σταμάτη, που είναι μια από τις καλύτερες αμυντικούς που έχω δει, συγκρινόμενη ακόμη και με το ανδρικό επίπεδο. Είναι πανέξυπνη , φοβερό κορίτσι και η εμπειρία της, την βοηθάει στο παιχνίδι να διαβάζει τους αντιπάλους, κάτι που της δίνει μεγάλο πλεονέκτημα. Η Νεφέλη Στούπα αποτελεί το πιο φορμαρισμένο 4αρι του πρωταθλήματος και μια από τις καλύτερες σουτέρ ψηλές. Η Νεφέλη ήθελε αυτοπεποίθηση και μόλις την πήρε...κάνει παπάδες. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω να έχει τόσο μεγάλη πρόοδο στο παιχνίδι της. Η Ευαγγελία Νάτσου είναι μια παίκτρια που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει, είναι ένα κορίτσι πολύ εκρηκτικό που έρχεται από το πάγκο και αλλάζει όλο τον ρυθμό του αγώνα, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Ακόμη, πρέπει να κάνουμε αναφορά και στο μικρό μας. την Τζόανα Ταμπάκου,  που είναι το επόμενο next big thing του Ελληνικού Γυναικείου μπάσκετ. Είναι ένα κορίτσι που έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου και πιστεύουμε όλοι πολύ σε αυτήν. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει στατιστικό στοιχείο που μας έκανε να ξεχωρίσουμε αλλά η προσωπικότητα των παικτριών μας.
 
 
 
Είστε μια από τις ομάδες του Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ γυναικών. Θα ήθελα να μας πείτε για το πώς εκτιμάτε αυτήν την διοργάνωση και τους στόχους σας για αυτό.
 
Το Κύπελλο Ελλάδας είμαι μια γιορτή του μπάσκετ, είμαστε πολύ περήφανοι που συμμετέχουμε και το βλέπουμε σαν το κερασάκι στην τούρτα της φετινής μας πορείας. Μακάρι, όμως να γινόταν λίγο διαφορετικά, δηλαδή να είχε τηλεοπτική μετάδοση από το κρατικό κανάλι. Η ώρα που είναι ο τελικός είναι λίγο περίεργη, αλλά το σεβόμαστε όλοι αυτό. Το κρατικό κανάλι θα παίζει εκείνη την ώρα τις συνταγές της γιαγιάς ή ένα ντοκιμαντέρ ή κάτι παρεμφερές,θα μπορούσε λοιπόν να το δείξει ζωντανά,  να το παρακολουθήσει ο κόσμος και ίσως με αυτή την μετάδοση κάποια νέα παιδιά θα ήθελαν να ασχοληθούν με το μπασκετ, όπως και έγινε με το βόλεϊ, στο οποίο έγινε μια τρομερή μετάδοση και ένα πανέμορφο Final Four..
 
Επίσης μιας και δεν θα υπάρχουν ταυτόχρονα, οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ώστε να δικαιολογήσω την μη ελεύθερη είσοδο όλων όσων αγαπάνε το μπάσκετ να έρθουν, βλέπουμε να κλείνουν οι πόρτες και να δίνονται λίγες προσκλήσεις, λες και οι σκληροπυρηνικοι της Ελευθεριας Μοσχατου έχουν ραντεβού στις κερκίδες να πλακωθουν με τους σκληροπυρηνικούς της Λευκάδας. Το πιο πιθανό και μάλλον έτσι θα γίνει, μετά τον ημιτελικό να πάμε να φάμε όλοι μαζί κάπου. Δεν είμαι Παναθηναϊκός, αλλά θα ήθελα να δω τον κόσμο του Παναθηναϊκού να γεμίζει το γήπεδο και να δίνει παλμό και τόνο στον αγώνα. Ο στόχος μας είναι ο τελικός, δεν το κρύβουμε και πως θα μπορούσαμε να κάνουμε, όντας η 3η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Παίζουμε κόντρα σε με μια σπουδαία ομάδα, την Νίκη Λευκάδας, που έχει πάρα πολύ καλές παίκτριες και έναν πολύ καλό προπονητή, τον Σταύρο Νανάκο, που είναι και φίλος μου εδώ και 30 χρόνια, διότι έχουμε μεγαλώσει στην ίδια γειτονιά. Είναι ένας καταπληκτικός προπονητής, με πολύ καλή δουλειά όπου και να έχει πάει και έχει καταφέρει πολλές επιτυχίες
 
 Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για το πώς αξιολογείτε το επίπεδο της φετινής χρονιάς στην Α1 Γυναικών.
 
Δεν είμαι ικανός εγώ για να κρίνω το επίπεδο, μιας και δεν ήμουν σε αυτό τον χώρο και δεν ξέρω πρόσωπα και πράγματα. Παρατήρησα ότι θέλουμε όλοι πολύ δουλειά, δηλαδή και οι προπονητές και οι παίκτριες και οι παράγοντες και η ΕΟΚ πρέπει όλοι να προσέξουν περισσότερο αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο, στον οποίο υπάρχει ταλέντο. Από αυτό που πάσχει είναι οι ομάδες να συμπεριφέρονται συλλογικά. Είδα πολλά πράγματα παράξενα και κανέναν να διαμαρτύρεται. Θέλουμε από την ομοσπονδια να βοηθήσει, αλλά το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε, δηλαδή οι ίδιες οι ομάδες για να καλυτερέψουμε το προϊόν. Αν θέλουμε όλοι να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο πρέπει να δουλεύουμε όλοι συλλογικά και όχι η κάθε μία ομάδα, να βάζει τα μικροσυμφεροντα της πάνω από το γενικό καλό. Αν και οι Ελληνίδες παίκτριες έχουν απίστευτο ταλέντο, είναι λες και έχουν αποδεχτεί αυτά που συμβαίνουν, δηλαδή  με θυμώνει να βλέπω μια Ελληνίδα να αποδέχεται τον ρόλο της σαν αλλαγή της ξένης παίκτριας ή να παίζει μόνο άμυνα ή μόνο να πασάρει. Παραγωγική διαδικασία Ελληνίδων παικτριών έχουμε. Το θέμα είναι να δώσουμε ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά στο ανώτατο επίπεδο, και να είναι προετοιμασμένα  για να κάνουν τις θυσίες που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν σε αυτό το επίπεδο. Συνοψίζοντας, προπονητικα είδα πολύ καλούς συναδέλφους,με ωραίες ιδέες,νέα παιδιά στον χώρο που δίνανε όλο τους το είναι για να τα καταφέρουν και με χαροποίησε πολύ αυτό.