Skip to main content

Με την άμυνα θα ξαναβρεί το δρόμο (vids)

O coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού στο Μόναχο και τονίζει ότι οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να βελτιωθούν στα μετόπισθεν.

Βλέποντας το παιχνίδι θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με τη στόχευση που είχε η Μπάγερν του coach Τρινκιέρι. Να χτυπήσει τον Ολυμπιακό σε δύο τομείς που δείχνει να είναι ευάλωτος έως τώρα και δεν είναι άλλοι από την pick-n-roll άμυνα και τις επιστροφές του.

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίστηκαν από το πρώτο παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις και συνεχίζουν έως σήμερα, άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό. Αυτό βέβαια που έδειξε ο Ολυμπιακός είναι ότι αναζητούσε το ρυθμό από το σκορ και όχι από την άμυνα, την οποία έπαιξε επιτυχημένα στο τέλος του παιχνιδιού. Σε εκείνο το σημείο βέβαια, λίγο-πολύ όλα είχαν ήδη πάρει το δρόμο τους...

Το σημείο κλειδί για τους Γερμανούς ήταν ότι μπήκαν στο μυαλό του Ολυμπιακού πιέζοντας και βγάζοντας τους playmaker του εκτός ομάδας και παιχνιδιού. Η επιθετική άμυνα πάνω στον Σλούκα δεν είχε αντίδοτο, ενώ κανείς άλλος δεν μπορούσε να μπει δημιουργικά στα παπούτσια του. Όταν τελειώνει το παιχνίδι με 13 ασίστ για 15 λάθη, τότε σίγουρα δεν μπορείς να ελπίζεις σε κάτι καλό.

5173603

Τρανζίσιον άμυνα

Ο Ολυμπιακός για ένα ακόμη παιχνίδι έδειξε ευάλωτος στο αμυντικό τρανζίσιον. Οι ερυθρόλευκοι είχαν κακές επιστροφές, τις οποίες τιμώρησε η Μπάγερν είτε μετά από ριμπάουντ, είτε μέσα από την επιθετική της άμυνα, με αποτέλεσμα να απλώνεται γρήγορα στο ανοιχτό γήπεδο. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να καλύψουν αυτό το κομμάτι που έδωσε ρυθμό και ένταση στην επίθεση της ομάδας του Τρινκιέρι.

5173585

Pick-n-roll άμυνα

Όποιος διάβασε το pre-game θα θυμάται ότι είχαμε εστιάσει στο pick-n-roll του Τρινκιέρι, το οποίο είναι ιδιαίτερα παραγωγικό και ανταποκρίνεται πλήρως στα "θέλω" του Ιταλού. Υπομονή, καλές αποστάσεις και οι αποφάσεις στα γκαρντ των Γερμανών, τα οποία χτύπησαν σε κάθε αδυναμία της άμυνας του Ολυμπιακού.

Οι φιλοξενούμενοι δεν πίεζαν τον παίκτη με τη μπάλα και όλα ξεκινούσαν από εκεί. Ως εκ τούτου δεν είναι τυχαίο πως ο Τζένκινς πήρε αρκετό χρόνο στο παρκέ, αφού κέρδισε σχεδόν κάθε pick-n-roll κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να παίξει hedge out και αλλαγές στον Μπόλντουιν. Σε πρώτη κατάσταση η άμυνα δεν ήταν επιθετική πράγμα που έδινε την ευκαιρία στον Αμερικανό είτε να επιτεθεί, είτε να βρει το, ψηλό ο οποίος δημιουργούσε.

Στις επόμενες καταστάσεις ο coach Τρινκιέρι έπαιξε screen στη μπάλα με τα γκαρντ που μάρκαραν οι Σπανούλης και Σλούκας, ώστε να αλλάξουν και να μπορέσει ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού να χτυπήσει πάνω τους επιτυχημένα. Από εκεί και πέρα τόσο ο Μακίσικ, όσο και ο Έλις δεν έδειξαν την κλασσική τους ενέργεια στην άμυνα και δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την συγκεκριμένη κατάσταση.

 

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός δεν είχε τον παίκτη που θα μπορέσει να σκοράρει με συνέπεια σε καταστάσεις 1v1 είτε από το post (Πρίντεζης), είτε με πρόσωπο, από τη στιγμή που η επίθεση στο μισό γήπεδο είχε βραχυκυκλώσει ελέω της πίεσης στο βασικό δημιουργό. Αυτός που κατάφερε να βοηθήσει σε αυτό το τομέα ήταν ο Μακίσικ, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, με τους Γερμανούς να παραμένουν σε γενικές γραμμές ψύχραιμοι και πιστοί στο πλάνο τους.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει στη συνέχεια να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά του στάνταρ στα μετόπισθεν. Βγάζοντας περισσότερη ενέργεια όταν αμύνεται κι εξασφαλίζοντας το εύκολο ριμπάουντ θα βρει ρυθμό και στην επίθεση, αφού θα καταφέρει να παίξει πιο γρήγορα και με πιο καθαρό μυαλο. Η άμυνα θα του δείξει τον δρόμο...