Skip to main content

Τάκης: «Επιτυχημένες οι διοργανώσεις, όλο το ελληνικό μπάσκετ κινείται στον ρυθμό του Final-8»

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Λάμπρος Τάκης, φιλοξενήθηκε σε εκπομπή τρου EOK WebRadio και μίλησε για την επιτυχημένη διεξαγωγή του Ανδρικού Final 8 και του Γυναικείου Final 4.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕOK:

Για τις δύο διοργανώσεις που διεξήχθησαν παράλληλα: «Ήταν γιορτή όπως και να το κάνουμε. Πάντα σε μια γιορτή συμβαίνουν όμορφα πράγματα. Και οι αγώνες για το Final-8 ήταν ενδιαφέροντες, με έναν πάρα πολύ ωραίο τελικό, με πάρα πολλή ένταση, με κόσμο, με παραλειπόμενα. Είχε έκβαση, όλα πήγαν καλά στα πλαίσια που θέλαμε και προσβλέπαμε. Το ίδιο συνέβη και με τις γυναίκες, με λιγότερο κόσμο βέβαια. Το χάρηκαν και οι τέσσερις συμμετέχουσες ομάδες. Για πρώτη φορά έγινε Final-4, αφού πέρυσι έγινε μόνο ο τελικός. Δώσαμε την ευκαιρία και στις τέσσερις ομάδες να νιώσουν την αίσθηση της γιορτής, οπότε ήταν πετυχημένη όλη η βδομάδα που μας πέρασε».

Για την ανταπόκριση του κόσμου: «Μπορεί τις πρώτες μέρες να μην είχε τόσο κόσμο λόγω του ότι οι φίλαθλοι ίσως, ενδεχομένως, να δυσκολεύονται να έρθουν στο Ηράκλειο, παρ’ όλα αυτά είχε κόσμο και στους προημιτελικούς. Είχε ενδιαφέρον. Η Κρήτη και όσοι ταξίδεψαν σαν εκδρομή το πλαισίωσαν αρκετά καλά. Φτάσαμε στους ημιτελικούς που ήταν πολύ έντονοι και πολύ ωραίοι και στην τελευταία μέρα με τους δύο τελικούς».

Για την παρουσία του Νίκου Γκάλη στον τελικό: «Σε συλλογικό επίπεδο ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε. Το χάρηκε και ο ίδιος πάρα πολύ. Μάλιστα, αστειευόμενος στην απονομή του Κυπέλου είπε “Το κύπελλο είναι πολύ μεγάλο, εμάς δε μας δίνατε τόσο μεγάλα κύπελλα”».

Για τις βραβεύσεις στον τελικό: «Δεν είναι μόνο αγωνιστικό το κομμάτι. Πρέπει να δίνουμε σημασία και στα σύμβολα, στους ανθρώπους, στα σωματεία που έχουν “γράψει” ιστορία και διαχρονικά πλαισιώνουν τους θεσμούς αυτούς. Έπρεπε να βραβεύσουμε και τον Παναθηναϊκό για τις πολλές συμμετοχές του σε τελικούς στα 50 αυτά χρόνια και τα τρόπαια που έχει κερδίσει, το ίδιο και τον Ολυμπιακό ως δεύτερη ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές και κατακτήσεις. Ο Διαμαντίδης και ο Τσαρτσαρής είναι δύο θρύλοι του ελληνικού μπάσκετ, που πρέπει να τους τιμάμε. Είναι και στην Ομοσπονδία, παρέχουν έργο στο αναπτυξιακό μπάσκετ, όπως και ο Δήμος Ντικούδης που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Η σύνδεση που προσπαθεί να έχει η ΕΟΚ με το παρελθόν και να εμπνεύσει τους νέους στο μέλλον είναι πετυχημένη».

Για την ιδέα με την χρονοκάψουλα: «Ήταν επετειακό το φετινό Final-8. Ήταν 50 χρόνια απ’ την έναρξη της διεξαγωγής του Κυπέλου Ελλάδος, οπότε έπρεπε να το σηματοδοτήσουμε, να το οριοθετήσουμε και να δώσουμε ένα στίγμα για να μπορέσει να μεγαλώσει και να γίνει καλύτερο στο μέλλον. Είδαμε τα συμμετέχοντα σωματεία να βάζουν τα δικά τους αντικείμενα και, μάλιστα, η ΑΕΚ έβαλε διάφορα αντικείμενα από πολύ παλιά, απ’ το 1920, τα οποία ήτανε ενδιαφέροντα για να δείξουμε την ιστορία του μπάσκετ διαχρονικά. Και οι υπόλοιπες ομάδες με μικρότερη ιστορία έβαλαν τα δικά τους σύμβολα. Ήταν ένα ιδιαίτερο σημάδι να δείξουμε ότι το μπάσκετ έχει ιστορία, και πρέπει να τη θυμόμαστε, δεν είναι μόνο στο “τώρα”. Όταν θα ανοίξει στο μέλλον θα έχει ενδιαφέρον για τις επόμενες γενιές. Έχει εξαγγελθεί και το Μουσείο και σιγά-σιγά θα υλοποιηθεί. Δεν είναι εύκολο να συλλέξεις, να αξιολογήσεις, να αρχειοθετήσεις. Μαζεύονται όσα πρέπει να εκτεθούν και σε μερικά χρόνια, το 2027, θα έχουμε και μια εικόνα για το Μουσείο μπάσκετ».

Για το αν υπάρχει σκέψη να γίνεται το Final-8 και εκτός Κρήτης: «Πάντα υπάρχει σκέψη. Με βάση τον νέο αθλητικό νόμο θα πρέπει τα διαθέσιμα γήπεδα να πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλιώς δε μπορούμε να πάρουμε άδεια. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν πολύ πιο εύκολο να γίνει εδώ, με κάποιες διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν και ήταν εύκολες, αλλά πάντα βλέπουμε και το να πάει στην περιφέρεια και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Θέλουμε να δει όλη η Ελλάδα αυτήν τη διοργάνωση που είναι τόσο μεγάλη και να υπάρχει πρόσβαση από πολλούς περισσότερους φιλάθλους. Και με την Εθνική ομάδα βλέπουμε στα “παράθυρα” που έχει αποκεντρωθεί. Και η περιφέρεια θέλει να δει μπάσκετ, “διψάει” για μπάσκετ».

Για το αν οι απαιτήσεις μεγαλώνουν κάθε χρόνο: «Φυσικά και μεγαλώνουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε όλες τα προκλήσεις που έχει μια τέτοια διοργάνωση. Και οι ομάδες πλέον το βλέπουν διαφορετικά και είναι ένα κίνητρο να φτάσουν στις τελική φάση. Έχουμε βάλει και την Κυπελλούχο του UNICEF Trophy. Η ΝΕΜ χάρηκε πάρα πολύ τη συμμετοχή της και αγωνιστικά δεν πήγε άσχημα. Και στο Final-4 που κάναμε για το UNICEF Trophy το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο για το ποιος θα πλαισιώσει τις 7 ομάδες της GBL. Όλο το μπάσκετ, επαγγελματικό και ερασιτεχνικό, κινείται στον ρυθμό του Final-8».

Για την Εθνική ομάδα: «Μπαίνουμε σε mood εθνικών ομάδων πλέον. Μένει ένα τελευταίο “παράθυρο”, πρώτα στην Τσεχία και μετά στην Πάτρα. Νομίζω ότι θα είμαστε επιτυχημένοι μετά τους δύο αυτούς αγώνες. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στην ανάπτυξη του μπάσκετ γυναικών, γιατί βρισκόμαστε σε ένα… έτος γυναικών με το Ευρωμπάσκετ. Πρέπει και το μπάσκετ γυναικών να πάρει την αίγλη που πρέπει, γιατί τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότερα κορίτσια ασχολούνται με το άθλημα και σε αυτό έχουμε εντρυφήσει ιδιαίτερα ώστε να το εξαλείψουμε».