Skip to main content

U21 Final Four: Οι συνεντεύξεις των προπονητών των τεσσάρων φιναλίστ

Στο ΕΑΚ Βόλου θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13-14 Μαΐου το Final Four του πρωταθλήματος U21 και ενόψει της διοργάνωσης μίλησαν οι προπονητές των τεσσάρων φιναλίστ.

Αλέξης Παναγιωτόπουλος (ΚΑΟΧ):

-Η ομάδα σας εκπροσωπεί μια ολόκληρη περιοχή και σαφώς η παρουσία της στο Final 4 αποτελεί μια επιβράβευση ήδη για τις προσπάθειες των παιδιών και των δικών σας. Πώς δέχθηκαν την όλη διαδικασία, πως ανταποκρίθηκαν τα παιδιά και πώς βλέπετε εσείς την παρουσία ενός τέτοιου πρωταθλήματος για την πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ; 

«Για μία ομάδα της επαρχίας, όπως η δική μας, είναι μεγάλη επιτυχία μόνο που λαμβάνει μέρος σε μία τέτοια διοργάνωση, καθώς οι δυσκολίες είναι περισσότερες από τις απολαβές. Πάντα όμως έχουμε γνώμονα να δίνουμε κίνητρο στα παιδιά να είναι στο γήπεδο και ένα τέτοιο πρωτάθλημα είναι από μόνο του πρόκληση. Την διαδικασία την χαρήκαμε όλοι καθώς προχωρούσαμε και ανέβαινε το επίπεδο του πρωταθλήματος».  

-Ο ΚΑΟΧ εδώ και χρόνια, όπως γνωρίζουμε, θέλει να επενδύσει στην ανάπτυξη από τις μικρές ηλικίες. Μιλήστε μας για την φιλοσοφία του σωματείου σας σχετικά με αυτό…   

«Η φιλοσοφία της ομάδας μας είναι να επενδύσει σε νεαρούς παίχτες, ειδικά της περιοχής, και πιστεύω ότι το έχουμε πετύχει καθώς στην ανδρική ομάδα που σώθηκε στην Γ’ Εθνική 8 από τους 12 παίχτες είναι γεννημένοι από το 2002-2007. Θεωρώ ότι η λειτουργία μας είναι πρότυπο μοντέλο για ανάπτυξη αθλητών καθώς οι ευκαιρίες να δείξουν το ταλέντο τους είναι πολλές και σε πρωταγωνιστικό ρόλο που είναι σημαντικό σε αυτές τις ηλικίες». 

–Παίζετε με μια ιστορική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, που κάνει τη δική της προσπάθεια με τα νέα ταλέντα. Πώς βλέπετε τον αγώνα αυτόν καθ’ αυτόν;   

«Ο αγώνας με την ΧΑΝΘ από μόνος του, χωρίς να γνωρίζεις τους παίχτες, αποτελεί μια πρόκληση, καθώς από πίσω υπάρχει μια τεράστια ιστορία της ομάδας. Είμαι αρκετά χαρούμενος που θα αντιμετωπίσουμε ένα σύλλογο με κοινή φιλοσοφία, και θα παίξουν παιδιά που όλο τον χρόνο έχουν πάρει χρόνο και χώρο να αναπτύξουν τις ικανότητες τους». 

-Είστε έμπειρος προπονητής και παρακολουθείτε τα πρωταθλήματα και τις προσπάθειες από τα μικρά ηλικιακά μέχρι τους Άνδρες στις Εθνικές κατηγορίες. Πού πιστεύετε πρέπει να δώσουν οι ομάδες μεγαλύτερο βάρος για την περαιτέρω ανάπτυξη;   

«Για να φτιάξεις ένα οικοδόμημα θα πρέπει πρώτα να ξεκινάς από έξω προς τα μέσα. Όλοι θα πουν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα μικρά, τα παιδικά και να φτιάξουμε μια φιλοσοφία σαν μπάσκετ. Σωστό είναι και αυτό, αλλά πρώτα πρέπει να βρούμε κίνητρο να έρθουν τα παιδιά στο μπάσκετ. Σε όλο το πανελλήνιο και όχι μόνο στις πόλεις. 

Οι «μικρές» εθνικές κατηγορίες θα πρέπει να είναι μόνο για ανάπτυξη αθλητών και τίποτα άλλο. Και το πιο σημαντικό από όλα είναι να υπάρχει αξιοκρατία στις επιλογές των εθνικών ομάδων καθώς ήταν και είναι, για πολλούς, η μεγάλη μάστιγα του ελληνικού μπάσκετ. Είναι ένα θέμα που εμάς στην επαρχία μας δυσκολεύει πολύ στο έργο που κάνουμε, γιατί ένα παιδί για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να πάει στις πόλεις». 

-Είναι χρήσιμο ένα πρωτάθλημα U21 για το ελληνικό μπάσκετ κι αν ναι, πως πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί;   

«Το πρωτάθλημα αυτό επιβάλλεται να υπάρχει. Οι ηλικίες αυτές πάσχουν από παιχνίδια απλά θα πρέπει να βελτιώσουμε την διεξαγωγή του, όπως να έχει αντίκτυπο μία ομάδα που αποσύρεται, με αφαίρεση βαθμών, για παράδειγμα, από το ανδρικό της. Για να έχει κύρος το πρωτάθλημα». 

 

Ανδρέας Καραπιπερίδης (ΧΑΝΘ):

-Η ομάδα σας έκανε μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει σε αυτή την τελική φάση. Μιλήστε μας για τη διαδικασία, για το πως ανταποκρίθηκαν τα παιδιά και πώς βλέπετε εσείς την παρουσία ενός τέτοιου πρωταθλήματος για την πρόοδο του ελληνικού μπάσκετ.   

«Κατ’αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία σας και διαδικτυακά. Πράγματι, η ομάδα μας έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει στο Final 4 του Πρωταθλήματος.  Πρώτον γιατί κατάφεραν οι παίκτες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής, όπου ως στόχο είχαμε την σωτηρία της ομάδας, και δεύτερον για τη συγκέντρωση και προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι μαζί για να παρουσιαστούν έτοιμοι σε κάθε παιχνίδι της U21, δίνοντας την ίδια ημέρα το καλύτερο τους εαυτό τόσο στη προπόνηση της ανδρικής ομάδας, όσο και στην αγωνιστική τους παρουσία στα παιχνίδια της U21. Ήταν μια επίπονη δοκιμασία αλλά η θέληση και η δίψα των παικτών ξεπέρασαν τις όποιες δυσκολίες και κατάφεραν να φτάσει η ομάδα αλώβητη στο Final 4». 

-Η ΧΑΝΘ όπως είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα είναι η πρωτοπόρος του μπάσκετ και είναι προφανές ότι θέλει να επενδύσει στην ανάπτυξη από τις μικρές ηλικίες. Μιλήστε μας για την φιλοσοφία του σωματείου σας σχετικά με αυτό…   

«Από την πρώτη μέρα που ήρθα στη ΧΑΝΘ δήλωσα ότι η ομάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου στο αναπτυξιακό κομμάτι. Και αυτό αποδεικνύεται στη πράξη, καθώς πέρα της ομάδας U21, η εφηβική ομάδα οριακά δεν πέρασε στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και αυτές τις ημέρες η παιδική ομάδα της ΧΑΝΘ διεκδικεί την είσοδο της στο Final 4 της Θεσσαλονίκης. Πέραν όλων των επιτυχιών, αρκετοί παίκτες της ΧΑΝΘ στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες, όπως οι Νίκος Χιτικούδης, Γιάννης Κομνιανίδης Γιάννης, Επαμεινώνδας Επαμεινώνδας και Σάββας Μανασής.  Η άποψη μου είναι ότι η ομάδα στο σύνολο της έχει μπει σε μια σταθερή ανοδική τροχιά όπου με επικεφαλής τον coach Σερέτη Νίκο, και όλο το υπάρχον προπονητικό team, προπονεί και εκπαιδεύει με το καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους αθλητές που στελεχώνουν τη ΧΑΝΘ, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο». 

-Παίζετε με μια ομάδα απ’ το Βορρά, απ’ την κοντινή Χαλκιδική, που κάνει τη δική της προσπάθεια με τα νέα ταλέντα. Πώς προσεγγίζετε τον αγώνα;   

«Όσον αφορά στον αγώνα απέναντι στην ομάδα της Χαλκιδικής νομίζω ότι θα είναι ένας ιδιαίτερος και αμφίρροπος αγώνας. Σέβομαι απόλυτα την αντίπαλο ομάδα και τον προπονητή της. Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και πιστεύω αυτός που θα είναι πιο προετοιμασμένος πνευματικά, θα έχει και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Ελπίζω να γίνει ένα όμορφο παιχνίδι και το μπασκετικό κοινό του Βόλου να αγκαλιάσει την διοργάνωση». 

-Είστε έμπειρος προπονητής και παρακολουθείτε τα πρωταθλήματα και τις προσπάθειες από τα μικρά ηλικιακά μέχρι τους Άνδρες στις Εθνικές κατηγορίες. Πού πιστεύετε πρέπει να δώσουν οι ομάδες μεγαλύτερο βάρος για την περαιτέρω ανάπτυξη;   

«Πιστεύω ότι είναι πλέον κοινό μυστικό ότι ομάδες οι οποίες δεν επενδύουν στις υποδομές δεν είναι πλέον βιώσιμες. Θεωρώ ότι οργανωτικά και προπονητικά πρέπει να κινηθούμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών. Για να συμβεί αυτό οι ομάδες θα πρέπει να επενδύσουν στη συγκρότηση έμπειρων και αφοσιωμένων στο άθλημα προπονητικών ομάδων δίνοντας τους κίνητρα και ιδανικές συνθήκες εργασίας». 

-Είναι χρήσιμο ένα πρωτάθλημα U21 για το ελληνικό μπάσκετ κι αν ναι, πως πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί;   

«Χαίρομαι πάρα πολύ που με την νέα διοίκηση της ομοσπονδίας η κατηγορία της Κ21 πήρε πανελλήνια μορφή. Η καταγραφή των δυσκολιών του πρωταθλήματος και η παροχή επιπλέον κινήτρων, τόσο στις ομάδες όσο και στους αθλητές, θα βοηθήσει στη γρήγορη ανάπτυξη του πρωταθλήματος της U21». 

 

Άρης Καλούδης (Πανιώνιος):

-Στην πρώτη του χρονιά το Πρωτάθλημα U21 έδειξε πως είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος ως την τελική φάση;

«Ήταν δύσκολος ο δρόμος, γιατί εμείς και λόγω των κανονισμών που επέτρεπε έως έξι εφήβους, παίξαμε παιχνίδια με εννέα παίκτες, καθώς είχαμε μόλις τρεις στην ηλικία των Νέων Ανδρών. Τα παιδιά είχαν και παιχνίδια με το εφηβικό, κάποια έκαναν προπονήσεις με το αντρικό. Το επίπεδο του πρωταθλήματος συνολικά ήταν πολύ καλό, όλα τα παιχνίδια ήταν πολύ δυνατά, αντιμετωπίσαμε ομάδες που είχαν παίκτες από το αντρικό τους τμήμα. Εμείς είχαμε ένα νεανικό ρόστερ και αυτό δεν έκανε το δρόμο μας εύκολο».

-Πιστεύετε ότι αυτή η διαδικασία έκανε καλό στους παίκτες;

«Υπήρχε ένα δίλημμα στην αρχή ακριβώς εξαιτίας του περιορισμού του αριθμού εφήβων παικτών, αλλά αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος και ήταν κάτι που δεν το μετανιώσαμε. Το συζητήσαμε και είπαμε πως θα κάνει καλό στα παιδιά να παίζουν με μεγαλύτερους σε ηλικία αντιπάλους, πως θα τους βελτιώσει και έτσι ακριβώς έγινε. Βλέπαμε τους παίκτες να βελτιώνονται στη διάρκεια της σεζόν. Ήταν κάτι που τα βοήθησε».

-Η εντύπωση ήταν πως βγήκαν παιδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία, πως κάποιοι νέοι αθλητές έκαναν ένα βήμα μπροστά. Είναι όντως έτσι;

«Έτσι ακριβώς… Βγήκαν παιδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ομάδες που μπορεί να μην έχουν σε υψηλό επίπεδο ομάδες Παίδων και Εφήβων, που μπορεί να μην είναι στο προσκήνιο σε αυτό το ηλικιακό επίπεδο, είχαν παιδιά που βγήκαν μπροστά και ξεχώρισαν μέσα από το Πρωτάθλημα U21».

-Μπροστά σας έχετε ένα… γειτονικό ντέρμπι, αφού θα αντιμετωπίσετε στον ημιτελικό την μικτή ομάδα Μίλωνα – Ικάρου Καλλιθέας. Τι πιστεύετε ότι θα δούμε στο παρκέ;

«Θα είναι όντως ένα ντέρμπι… γειτονιάς, αφού αντιμετωπίζουμε στον ημιτελικό μια ομάδα μικτή από παίκτες του Μίλωνα και του Ικάρου Καλλιθέας. Είναι δύο ομάδες από την ίδια… .γειτονιά στο Final 4. Θα γίνει πιστεύω ένας δυνατός αγώνας και ας νικήσει ο καλύτερος».

-Η συμμετοχή αυτή έχει και μια ξεχωριστή σημασία για εσάς…

«Ναι… Είναι κάτι που θα ήθελα να προσθέσω. Φέτος χάσαμε τον κόουτς Ίκαρο Φατούρο, ο οποίος είχε γράψει τη δική του ιστορία στις ακαδημίες του Πανιωνίου. Η συγκεκριμένη πρόκριση είναι αφιερωμένη σ’ αυτόν και στο φάιναλ φορ θα παίξουμε γι’ αυτόν».

 

Βαγγέλης Βασιλόπουλος (Μίλων / Ίκαρος Καλλιθέας):

-Πόσο βλέπετε να έχει βοηθήσει αυτή η πορεία τους παίκτες σας, παρά αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη που δημιουργήθηκε;

«Τους βοήθησε αρκετά το πρωτάθλημα U21. Ειδικά κάποια παιδιά που δεν είχαν χρόνο συμμετοχής στο ανδρικό. Τους έδωσε ευκαιρία να πάρουν χρόνο και να πάρουν περισσότερα παιχνίδια. Όπως βοήθησε και κάποιους έφηβους που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά. Γενικότερα και σε άλλες ομάδες υπάρχει ταλέντο, παιδιά έκαναν ένα βήμα μπροστά. Παιδιά τα οποία δεν τα γνωρίζαμε ουσιαστικά άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις».

-Και τώρα έχετε το… γειτονικό ντέρμπι με τον Πανιώνιο στον ημιτελικό. Τι βλέπετε για το παιχνίδι αυτό;

«Είναι ένα ντέρμπι και ένα παιχνίδι στο οποίο όλα μπορεί να συμβούν. Ο καλύτερος ας κερδίσει. Το ζητούμενο είναι να το ευχαριστηθούν τα παιδιά. Είναι ένα Final 4, προσπάθησαν για να φτάσουν ως εδώ και αυτό που θα ήθελα είναι να το χαρούν».

-Είστε και τρεις ομάδες οι οποίες παραδοσιακά δίνουν σημασία στις υποδομές. Έπαιξε κι αυτό το ρόλο του;

«Ναι, έτσι ακριβώς. Τα τμήματα υποδομής είναι πολύ σημαντικά και οι ομάδες, ο Πανιώνιος, ο Μίλωνας, ο Ίκαρος δίνουν βαρύτητα στο κομμάτι αυτό. Εμείς για παράδειγμα μπορεί να είχαμε ομάδα U21, αλλά είχαμε πέντε έφηβους σε αυτήν. Οπότε είναι σημαντικό κυρίως για τα παιδιά».