Skip to main content

Κωνσταντινίδου: «Τιμή, χαρά, αλλά και ευθύνη η θέση μου στη FIBA Europe»

Για την θέση της στην επιτροπή γυναικών του FIBA Europe, μίλησε, μεταξύ άλλων, στο ΕΟΚ WEB Radio η Άννυ Κωνσταντινίδου.

Αναλυτικά η Κωνσταντινίδου μίλησε:

Για το στόχους της FIBA Europe στο μπάσκετ γυναικών: «Το μπάσκετ γυναικών είναι ένα κομμάτι που συμπεριλαμβάνεται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της FIBA Europe. Θέλουν να δώσουν έμφαση στο μπάσκετ γυναικών και έχουν βάλει κάποιους στόχους μπροστά τους. Ο σκοπός και το κύριο μέλημά τους είναι να πετύχουν αυτούς τους στόχους που ήδη έχουν οριοθετηθεί απ’ τη FIBA. Ένας απ’ τους στόχους είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών που συμμετέχουν στο μπάσκετ, είτε από μικρές, είτε από αθλήτριες του μπάσκετ που σταματούν τον αθλητισμό. Ο δεύτερος στόχος είναι να μη μείνουμε μόνο στις αθλήτριες, αλλά να μπορέσουμε να έχουμε έναν αυξημένο αριθμό προπονητριών, όπως και διαιτητών, γιατί όντως το χρειαζόμαστε. Ο τρίτος στόχος είναι να έχουμε δυνατούς αγώνες και πρωταθλήματα γυναικών μέσα απ’ τη FIBA Europe. Ένα απ’ αυτά τα κομμάτια είναι επίσης και η ενίσχυση των γυναικών και το 3×3. Πρόσφατά έγινε το Παγκόσμιο γυναικών, τώρα το Ευρωμπάσκετ, οπότε μετά έχουμε αντίστοιχες δυνατές διοργανώσεις για τις γυναίκες. Θέλουμε, επίσης, ν’ αυξήσουμε τη βάση όσον αφορά τους θεατές, να τους προσελκύσουμε και για τους μεγάλους αγώνες. Τέλος, σε οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο θέλουμε να υπάρχουν αρκετές γυναίκες».

Για το ποιος θεωρεί ότι είναι ο σημαντικότερος των στόχων: «Καταρχάς, για τη χώρα μας πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο να έρθουν περισσότερα κορίτσια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα προσπαθήσουμε για τα υπόλοιπα. Όσο μεγαλώνει η βάση, τόσο περισσότερες επιτύχεις και πιο εύκολα θα πετύχουμε τους άλλους στόχους. Και στην Ευρώπη ισχύει η ίδια εικόνα, να φέρουμε περισσότερα κορίτσια. Μεγαλώνοντας τη βάση θα έχουμε αργότερα και περισσότερες αθλήτριες που παίζουν σε συλλόγους και κατ’ επέκταση από ‘κει θα βγουν περισσότερες προπονήτριες και διαιτητές, καθώς και ακόμα περισσότερες γυναίκες που θα εμπλέκονται με την οργάνωση του μπάσκετ γυναικών».

Για το ότι δεν έχουν πολύ κόσμο στις κερκίδες οι μεγάλες διοργανώσεις: «Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει φύλο, θέλει και κόπο και τρόπο στο να γίνει κάτι καλύτερο. Όλη η χρονιά είναι φορτωμένη με αθλητισμό, με μπάσκετ, οπότε αυτό ίσως να παίζει ένα μικρό ρόλο στο να μη συνεχίζουν οι θεατές να δίνουν το παρών σε κάποια events. Θεωρώ ότι ένα καλύτερο ή πιο aggressive marketing στο να φέρουμε περισσότερο κόσμο μπορεί πάντα να γίνεται και ίσως βοηθήσει. Θέλει δουλειά όμως».

Για την αύξηση της προβολής στο μπάσκετ γυναικών εντός συνόρων: «Αυτό είναι μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει απ’ όλους, δεν είναι κάτι που θα το λύσει ένα κομμάτι του «παζλ». Αυτό μπορεί να ξεκινήσει απ’ τους συλλόγους, τις αθλήτριες, τους γονείς. Πρέπει να υπάρχει μια ενημέρωση και προς το κοινό. Τώρα και με τα social media είναι λίγο πιο εύκολο να δώσεις την πληροφορία. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να βοηθήσουν και αυτοί στο να υπάρχει κάθε μέρα μια προβολή για το μπάσκετ γυναικών. Το μπάσκετ γυναικών είναι αρκετά ανεπτυγμένο και θα πρέπει να προσπαθήσουμε ν’ αυξήσουμε τα νούμερα που έχουμε στην Ελλάδα. Όλα αυτά που έχουν μπει και η προσπάθεια που γίνεται οδηγούν στο να υπάρχει μια καλύτερη μέρα. Τα αποτελέσματα μπορεί να μη φανούν σύντομα, αλλά σε βάθος χρόνου, δεν αλλάζει κάτι σε μια νύχτα. Πιστεύω ότι έοχυμε πάρει καλές αποφάσεις όσον αφορά και τα πρωταθλήματα και νομίζω ότι τα καλύτερα θα έρθουν, αρκεί να έοχυμε την υπομονή».

Για το τι σημαίνει για την ίδια αυτή η θέση: «Καταρχάς, είναι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σ’ αυτήν τη θέση, μαζί με άλλες πρώην αθλήτριες ή καταξιωμένες κυρίες που έχουν προσφέρει στο μπάσκετ γυναικών. Από ‘κει και πέρα, είναι κάτι που μού δίνει ακόμα περισσότερη ενέργεια στο να βοηθήσω όσο μπορώ στους πολύπλευρους στόχους και τη στρατηγική της FIBA. Θεωρώ ότι αυτά τα θέματα που βιώνουμε εμείς στην Ελλάδα τα βιώνουν και άλλες χώρες που θέλουν να κάνουν το κάτι καλύτερο για το μπάσκετ γυναικών. Οπότε με γεμίζει χαρά, αλλά και μια ιδιαίτερη ευθύνη όσον αφορά το “λιθαράκι” που θα μπει σιγά-σιγά και εκτός Ελλάδας».

Για την παρουσία της Εθνικής Γυναικών στο Ευρωμπάσκετ: «Η ομάδα κατέθεσε ψυχή και σώμα. Πάλεψε μέχρι το τέλος και νομίζω ότι στις λεπτομέρειες χάθηκε η πρόκριση στα προημιτελικά. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και για το επόμενο Ευρωμπάσκετ, αλλά και για τις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις. Βήμα-βήμα θα πάμε ακόμα πιο ψηλά».