Skip to main content

Λιόλιος για το Προολυμπιακό τουρνουά: «Αν μου ζητούσατε να πω τι πιστεύω ότι θα συμβεί σε 13 μέρες, απλά θα χαμογελάσω»

Για το  παιχνίδι της Εθνική Γυναικών με την Τσεχία και την ανάληψη του Eurobasket 2025 από την Ελλάδα, την περίπτωση ανάληψης ενός προολυμπιακού τουρνουά από την χώρα μας, καθώς και για το πρωτάθλημα της Elite League, μίλησε στο EOK WEB Radio ο Βαγγέλης Λιόλιος.

Αναλυτικά ο πρόεδρο της Ομοσπονδίας μίλησε:

Για την ατμόσφαιρα στο παιχνίδι της Εθνικής Γυναικών με την Τσεχία: «Ήταν μια υπέροχη ατμόσφαιρα, μια υπέροχη μέρα για το μπάσκετ γυναικών, στο οποίο είδαμε ένα γήπεδο γεμάτο με πάρα πολλά παιδιά και πάρα πολλά κορίτσια να είναι εκεί. Είδαμε και μια Εθνική ομάδα η οποία έπαιξε με πάθος, με ορμή και πήρε πολλή ενέργεια απ’ το κόσμο. Ήταν υπέροχη μέρα».

Για την ανάληψη του Ευρωμπάσκετ 2025 απ’ την Ελλάδα: «Η ομάδα έπαιξε καλά στην Χαλκίδα γιατί είναι η ίδια δομή και ο ίδιος “κορμός” ομάδας τα τελευταία 2 χρόνια. Απ’ όταν ανέλαβε ο κύριος Πρέκας, βάλαμε ένα στόχο να μπορέσει να φτιάξει έναν “κορμό”. Από τότε είχαμε σκοπό να πάρουμε το Ευρωμπάσκετ 2025, οπότε από τότε είχαν “χαραχτεί” λίγο τα βήματά μας. Με την ανάληψη του Ευρωμπάσκετ 2025, στο οποίο θα παρευρεθούν στη χώρα μας οι καλύτερες χώρες του μπάσκετ γυναικών στην Ευρώπη, μας έχει δώσει ένα επιπλέον κίνητρο όχι μόνο να φτιάξουμε μια καλή εθνική ομάδα, αλλά και να προετοιμάσουμε όλο το γύρω-γύρω, όλη την ατμόσφαιρα, όλο το event, έτσι ώστε το Ευρωμπάσκετ 2025 να είναι το σημείο ανόδου του μπάσκετ γυναικών. Προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο 1.5 χρόνο που έχουμε μπροστά μας, ώστε να έοχυμε και αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία, αλλά και γεμάτο γήπεδο, για να πάρει μια έξτρα ώθηση στο μπάσκετ γυναικών για τα επόμενα χρόνια. Το ματς στην Χαλκίδα ήταν το… εναρκτήριο ουσιαστικά παιχνίδι για εμάς για να φτάσουμε στο Ευρωμπάσκετ 2025. Ξεκινάει ένα κομμάτι συσπείρωσης όλων των ομάδων, ακαδημιών, προετοιμασίας, ώστε να είναι ουσιαστικό βήμα η ανάληψη του Ευρωμπάσκετ 2025 και όχι απλά τυπικό».

Για το αν υπάρχει στα πλάνα της Ομοσπονδίας μια νατουραλιζέ παίκτρια στην Εθνική Γυναικών: «Όλες οι εθνικές ομάδες έχουν μια νατουραλιζέ παίκτρια. Βέβαια, το μπάσκετ γυναικών εδώ δεν είχε μπει στο προσκήνιο τα προηγούμενα χρόνια, οπότε ίσως γι’ αυτό να μην είχε το ανάλογο ενδιαφέρον. Απ’ τη μεριά μας, έχει μπει στο προσκήνιο, έχουμε βάλει στόχους και για να έχεις και αγωνιστικούς στόχους θα πρέπει να κινηθείς με όλους τους σύγχρονους τρόπους ανάπτυξης. Σίγουρα το 2025 πρέπει να είμαστε στα ίδια μέτρα και σταθμά με τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες. Για να έχουμε τα ίδια, θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να οργανωθούμε καλύτερα και σε αγωνιστικό επίπεδο. Ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει με πάρα πολλή προσοχή, να κρατηθούν ισορροπίες και να γίνει κάτι που θα ξέρουμε ότι δε θα δημιουργήσει προβλήματα, αλλά θα βοηθήσει πραγματικά την Εθνική ομάδα. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ενέργειες που θα βοηθούν τις εθνικές ομάδες και το μπάσκετ γενικότερα. Όπως έγινε και στην περίπτωση της Εθνικής Ανδρών, παρ’ ότι στην αρχή υπήρξαν ενστάσεις, είδαμε ότι αυτό ήταν ένα κομμάτι που εν τέλει ο κόσμος καταλαβαίνει το για ποιον λόγο γίνονται αυτά και πώς προχωράμε».

Για την περίπτωση ανάληψης ενός ομίλου Προολυμπιακού απ’ την Ελλάδα: «Feedback ή εσωτερική πληροφόρηση δεν έχουμε απ’ τη FIBA, γιατί τηρούν απόλυτα τις εσωτερικές διαδικασίες και είναι απόλυτα ορθό αυτό που κάνουν. Αν μου ζητούσατε να πω, όμως, τι πιστεύω ότι θα συμβεί σε 13 μέρες, απλά θα χαμογελάσω».

Για το ενδιαφέρον του κόσμου για την Elite League: «Έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές στην Ομοσπονδία. Τρεις αλλαγές είναι αυτές που έχουν ενθουσιάσει γενικά τον φίλαθλο κόσμο. Το ένα είναι η ψηφιοποίηση, το οποίο είναι “τρομακτικό” εργαλείο για εμάς. Το δεύτερο είναι το αναπτυξιακό και κυρίως το Rising Stars. Το τρίτο είναι η Elite League. Και στα τρία υπήρχαν προβληματισμοί στην αρχή. Μετά δεν υπήρχε απλά αποδοχή, υπήρξε… οπαδισμός. Πλέον έχουμε οπαδούς της Elite League. Άλλωστε, στην έρευνα του ποιο θεωρούν πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα ήταν πρώτη με διαφορά η Elite League. Χρόνο με τον χρόνο γίνεται καλύτερη και θα γίνεται καλύτερη η Elite League».

Για τη φετινή Elite League: «Ο συνδυασμός πραγμάτων που έχουν γίνει στην Elite League με τους ξένους, τον χρόνο συμμετοχής, τους νέους παίκτες, το format, είναι οδηγός για το πώς πρέπει να κινηθούμε στις υπόλοιπες κατηγορίες. Πέρα απ’ το ενδιαφέρον του κόσμου, βλέπουμε γεμάτα γήπεδα. Όταν οι ομάδες έχουν μικρότερο μέσο όρο ηλικίας, είναι ψηλότερα απ’ αυτές που έχουν μεγαλύτερο. Αυτό είναι και το στοίχημα που θέλουμε να πετύχουμε κάποια στιγμή. Να μη χρειάζεται μια ομάδα να έχει οικονομικό κίνητρο για να βάλει νεαρούς παίκτες, αλλά το πρωτάθλημα να είναι τέτοιο που να είναι πιο γρήγορο, να έχει μεγαλύτερη αντοχή και ο συνδυασμός νέων παικτών με ξένους να σου δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι θα μπορέσει να γίνει ένας προθάλαμος Ελλήνων παικτών, να κάνουν το επόμενο βήμα στο επαγγελματικό μπάσκετ».