Skip to main content

Νικολόπουλος: «Κορωνίδα των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ η Elite League, νόμος η χορήγηση wild cards»

Για το πρωτάθλημα της Elite League και τις υπόλοιπες Εθνικές κατηγορίες, τον θεσμό του UNICEF Trophy αλλά και την χορήγηση wild cards, μίλησε στο EOK WEB Radio ο Νίκος Νικολόπουλος.

Αναλυτικά ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας μίλησε:

Για την Elite League: «Η κορωνίδα των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ είναι η Elite League. Εκεί τα μηνύματα που παίρνουμε είναι σαφώς ενθαρρυντικά και το βλέπουμε και στις αναμεταδόσεις και παντού. Είναι ένα πρωτάθλημα που έχει δημιουργήσει πολλά ενδιαφέροντα, παρακολουθείται από πολύ κόσμο, πηγαίνει αρκετά καλά και οι ομάδες έχουν προσπαθήσει απ’ τη μεριά τους να το αναβαθμίσουν και να κάνουν ό,τι είναι δυνατό, με τα δικά τους μέσα, για να γίνει καλύτερο. Σαφώς και η είσοδος των δύο ξένων έχει βοηθήσει σ’ αυτό, τα οικονομικά κίνητρα συμμετοχής που έχουμε δώσει έχουν αναβαθμίσει το πρωτάθλημα. Φυσικά και η αναμετάδοση ενός παιχνιδιού και στιγμιότυπα από δύο παιχνίδια απευθείας το Σάββατο έχει κι αυτό συντελέσει σημαντικά στο να «μπει» η Elite League στα σπίτια μας. Θεωρούμε ότι κάθε χρόνο θα πηγαίνει και καλύτερα. Βέβαια, οι ομάδες έχουν κληθεί ν’ αντιμετωπίσουν μια πρόκληση, αλλά κάνουν την προσπάθειά τους να βρεθούν κάπου ψηλότερα και να προσελκύσουν χορηγούς. Όλα όσα προαναφέρθηκαν θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο».

Για τις National League 1 και 2: «Σίγουρα δεν αφήσαμε στην τύχη τους τα υπόλοιπα πρωταθλήματα και σίγουρα δεν έχουν αποκτήσει την αίγλη της Elite League. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι πολλά τα σωματεία και διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, απ’ τη μία άκρη στην άλλη, γι’ αυτό κι εκεί θεσπίσαμε κανόνες, πάμε συντηρητικά βλέπουμε πού πρέπει να σταματήσουμε τον βαθμό των ομάδων, δημιουργήσαμε κι εκεί τα οικονομικά κίνητρα της χρησιμοποίησης των Ελλήνων, γιατί είναι βασικό στοιχείο για ‘μας να παίζουν οι Έλληνες αθλητές. Βλέπουμε κι εκεί μια ποιότητα, όχι στον βαθμό που υπάρχει φέτος στην Elite League, όπου ο καθένας μπορεί να χάσει απ’ τον οποιανδήποτε. Σε αυτές τις κατηγορίες δεν είναι τόσο… απλωμένο αυτό το στοιχείο, ίσως και γιατί υπάρχουν ομάδες που προβιβάστηκαν για πρώτη φορά ή από μικρές περιοχές της Ελλάδας. Όμως, το πρωτάθλημα έχει αποκτήσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον και βλέπεις και κάποιου επιπέδου μπάσκετ εκεί.

Η σταδιακή μείωση των ομάδων, τα κίνητρα που δίνουμε στις ομάδες και κάποιες άλλες σκέψεις που έχουμε θα αποδώσουν, αλλά λίγο αργοπορημένα. Πρώτο μας μέλημα είναι η Elite League, που έχει φτάσει σε ένα επίπεδο και θέλει μικρές “πινελιές” κάθε χρόνο, οι άλλες κατηγορίες θέλουν περισσότερη δουλειά. Ευελπιστούμε, όμως, ότι θα έχουμε αποτελέσματα και ήδη έχουμε, καθώς υπάρχουν ομάδες που ξεχωρίζουν, είναι ανταγωνιστικές ή ανεβαίνουν κατηγορίες και “πατούν” καλά στα πόδια τους».

Για το αν έχουν κατασταλάξει σε κάποιες αλλαγές σε αυτές τις κατηγορίες την επόμενη σεζόν: «Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε επίπεδο συζητήσεων και σκέψεων. Κάθε αγωνιστική που περνάει μάς δίνει “τροφή” για σκέψη. Αυτήν τη στιγμή συζητάμε και δουλεύουμε την τροποποίηση των κανονισμών, τον πειθαρχικό κανονισμό, γιατί ψηφίσαμε κάποιους κανόνες το 2021 όταν εκλέχτηκε η διοίκηση του κύριου Λιόλιου, αλλά είναι δεσμευτική να τηρηθεί για 2 χρόνια. Η 2η χρονιά είναι η φετινή και ήδη δουλεύουμε στο πρωτάθλημα. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αλλαγές, αλλά ήδη έχουμε κάποιες πληροφορίες και σκέψεις. Θέλουμε να δούμε πώς θα πάει, προκειμένου το καλοκαίρι να γίνουν αλλαγές».

Για τη χορήγηση των wild cards: «Το έχουμε θεσπίσει, είναι… νόμος. Αυτό έχει να κάνει ακριβώς με την ποιότητα των πρωταθλημάτων. Μπορεί κάποιος να νιώθει αδικημένος ή μειονεκτικά, αλλά υπάρχουν κριτήρια για τις wild cards. Καταρχάς, έγιναν ζουμ με παρουσία όλων των ομάδων και ατόμων της ΕΟΚ προκειμένου να συζητήσουμε με αυτές τις ομάδες, να μας πουν το πλάνο τους, να δούμε το ενδιαφέρον τους, τι έχουν να κάνουν. Πιθανόν, κάποια ομάδα που δώσαμε wild card πέρυσι να αποτύχει φέτος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η wild card δόθηκε λάθος. Σημαίνει ότι πειστήκαμε απ’ την ομάδα και χορηγήσαμε μια wild card σε αυτήν. Η wild card έχει πολλές φορές το κριτήριο της γεωγραφικότητας και της προοπτικής που εμείς διαβλέπουμε ή μας εξηγούν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν υπάρχει… αλλοίωση πρωταθλήματος, γιατί δε γίνεται ούτε μεσούσης της σεζόν ούτε τίποτα».

Για τα οικονομικά κίνητρα της Ομοσπονδίας: «Είχαμε την ατυχία με τις ομάδες της Λάρισας και της περιοχής της Θεσσαλίας, στις οποίες συνδράμαμε και οικονομικά. Οι ομάδες αυτές δεν έχουν καμία δαπάνη να επιφορτιστούν φέτος, τους προσφέραμε υλικό. Σταθήκαμε δίπλα τους και θέλουμε να τις βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Θέλουμε να είμαστε αρωγοί προκειμένου να γίνει το μπάσκετ καλύτερο. Μην ξεχνάμε και τα οικονομικά κίνητρα που, ενώ πέρυσι ήταν μόνο στην Elite League, φέτος επεκτάθηκαν σε όλες τις κατηγορίες. Είναι ένα πολύ μεγάλο κονδύλι. Μαζί με το 1.5 εκατομμύριο που είναι για τα αναπτυξιακά, είναι ποσά που δεν υπήρχαν μέχρι πριν από λίγο καιρό. Αυτό δείχνει ότι εφόσον η Ομοσπονδία έχει την δυνατότητα και την οικονομική ευρωστία, αυτά τα χρήματα θα τα γυρίσει στις ομάδες».

Για το UNICEF Trophy: «Αυτός ήταν ένας θεσμός που βάλαμε πέρυσι για 1η φορά και η συμμετοχή στο Κύπελλο ήταν ελεύθερη. Την περσινή σεζόν δήλωσαν παραπάνω ομάδες απ’ ό,τι φέτος, αλλά στην πορεία αποχωρούσαν λόγω προβλημάτων ή δυσμενών κληρώσεων. Βρήκαμε τη UNICEF συμπαραστάτρια σ’ αυτό. Το όνομά της δεν έχει μπει πουθενά παγκοσμίως δίπλα σε μια τέτοια διοργάνωση ή Ομοσπονδία. Αυτή είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και οφείλεται καθαρά στις ενέργειες του Προέδρου της ΕΟΚ, κύριου Λιόλιου, που έπεισε αυτόν τον τεράστιο οργανισμό ότι εκεί γίνεται δουλειά για το παιδί. Οι σχέσεις που έχουμε αναπτύξει είναι πάρα πολύ καλές και κυρίως η UNICEF πείστηκε ότι αυτό που κάνουμε αφορά τις ίδιες ιδέες και τον ίδιο προσανατολισμό που έχει η εκείνη.

Πέρυσι είχε την εξέλιξη που είχε, έβγαλε τον κυπελλούχο Ελλάδας UNICEF, ο οποίος συμμετείχε στο Final-8 της Κρήτης και με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και φέτος. Πιστεύουμε ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία και περιμένουμε να δούμε αρκετό κόσμο στο γήπεδο της ΑΕΚ την επόμενη βδομάδα.

Τροποποιήσαμε κάτι σχετικά με την κλήρωση, την Κυπελλούχο του UNICEF την τοποθετήσαμε μετά την 5η ομάδα της βαθμολογίας της Basket League, ενώ πέρυσι ήταν γενικώς απ’ το 1 μέχρι το 8. Φέτος θα κληρωθεί ανάμεσα στο 5 και το 8 και, όπου βγει, η ομάδα εκείνης της θέσης θα πέσει μια θέση κάτω. Είναι μια αλλαγή προκειμένου να δώσουμε κάτι σε αυτούς που τερμάτισαν στην πρώτη 4άδα».