Skip to main content

Νεοκλής Αβδάλας: «Προσπαθώ να πάρω τα πάντα από τους συμπαίκτες μου»

Για το παιδικό του όνειρο που έγινε πραγματικότητα, τη συνεργασία με τους έμπειρους αθλητές της Εθνικής Ανδρών, αλλά και τις πρώτες συμβουλές που άκουσε από τον προπονητή της ομάδας, Βασίλη Σπανούλη , μίλησε ο Νεοκλής Αβδάλας.

Αναλυτικά όσα είπε:

Πώς είναι η πρώτη φορά για έναν παίκτη που καλείται στην Εθνική Ανδρών;

«Είναι τρομερό συναίσθημα για εμένα. Μία απίστευτη εμπειρία. Ήταν ένα όνειρο που έκανα από την παιδική ηλικία. Από την πρώτη στιγμή που έπιασα την μπάλα του μπάσκετ στα χέρια μου. Ονειρευόμουν να βρεθώ ανάμεσα σε όλους αυτούς τους παίκτες, και τώρα που είμαι μεταξύ τους, προσπαθώ να παίρνω όσο πιο πολλά πράγματα μπορώ».

Βλέποντας, λοιπόν, ένας αθλητής της ηλικίας σου πώς δουλεύουν και συνεργάζονται οι παίκτες με τους οποίους μοιράζεσαι το τελευταίο διάστημα την μπασκετική καθημερινότητά σου, τι μπορεί να αποκομίσει;

«Τα πάντα. Οτιδήποτε θετικό. Από τις συζητήσεις μέσα στα αποδυτήρια, μέχρι όλα όσα συμβαίνουν στις προπονήσεις. Έχουν περάσει ήδη κάποιες ημέρες και βλέπω, παράδειγμα, τον Νικ (Καλάθη) και τις απίστευτες πάσες που κάνει ή την ενέργεια που βγάζει ο «Λάρυ» (Λαρεντζάκης ) μέσα στο παρκέ όπου δεν αφήνει καμία φάση».

Και από τον κόουτς Σπανούλη;

«Ο κόουτς είναι ένας θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Μου φαίνεται απίστευτο που με επέλεξε και έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι κοντά του και να με προπονεί. Ήδη, όσο είμαι στο γήπεδο, μού έχει δώσει και κάποιες συμβουλές».

Όπως;

«Να παίζω με αυτοπεποίθηση, που είναι το πιο σημαντικό, και να “παίρνω” τα σουτ. Επίσης, μου λέει ότι το μπάσκετ δεν έχει ηλικία».

Συμπληρώνεται περίπου μία εβδομάδα προπονήσεων και, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, η ομάδα θα προσπαθήσει μέσω των φιλικών αγώνων να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Τι είναι αυτό που σκέφτεστε περισσότερο αυτές τις ημέρες;

«Για να είμαι ειλικρινής, αυτή την στιγμή δεν σκεφτόμαστε κάτι συγκεκριμένο. Έχουμε μπροστά μας κάποιους φιλικούς αγώνες και είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ αυτούς. Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα έχοντας ως στόχο να “δέσουμε” ακόμα περισσότερο, ώστε όταν έρθει η στιγμή του Τουρνουά, η ομάδα να διεκδικήσει την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Θεωρείς ότι είναι εφικτό για την Εθνική ομάδα να παρουσιαστεί πανέτοιμη στην πρεμιέρα του Προολυμπιακού Τουρνουά, δεδομένου του γεγονότος ότι τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της για να προετοιμαστεί είναι «στενά»;

«Ναι. Πιστεύω είναι εφικτό. Ειδικά γι’ αυτήν την ομάδα γιατί έχει στη σύνθεσή της παίκτες με πολύ σημαντική εμπειρία. Κάποιοι εξ αυτών είναι ή ήταν συμπαίκτες σε συλλόγους, έχουν αγωνιστεί ξανά στην Εθνική ομάδα, επομένως ξέρουν πώς και πόσο πρέπει να δουλέψουν προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εννοείται βέβαια ότι στον πάγκο υπάρχει κι ένας κόουτς που έχει περάσει από τη συγκεκριμένη διαδικασία, έχοντας κατακτήσει σχεδόν τα πάντα με την Εθνική Ανδρών».

Θα παίξετε σ’ ένα γήπεδο όπου πριν πολλά χρόνια η Εθνική Ανδρών είχε γράψει Ιστορία. Τι ρόλο θα έχουν οι φίλαθλοι στη προσπάθεια να προσθέσει η ομάδα ακόμα ένα κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία της;

«Υποστηρικτικό, όπως πάντα! Προσωπικά πιστεύω ότι θα γεμίσει το γήπεδο γιατί οι Έλληνες φίλαθλοι διψάνε για μια επιτυχία της Εθνικής Ανδρών».