Μάλτση: «Πάρα πολύ σημαντικό να οριοθετήσουμε και να εξαλείψουμε τη βία»
Για την παρουσίαση του προγράμματος GBV και τα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στον αθλητισμό, μίλησε στο EOK WEB Radio η Εβίνα Μάλτση.
Αναλυτικά η Μάλτση μίλησε:
Για το πρόγραμμα GBV: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και γίνεται και αρωγός για την ενημέρωση και την εκπαίδευση πάνω σε ένα θέμα που αφορά όλους, την έμφυλη βία. Στην Ελλάδα στατιστικά παρατηρούμε αυτό το φαινόμενο να φορά περισσότερο γυναίκες, αλλά δεν είναι έτσι. Αφορά και άνδρες και αγόρια και παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου. Είμαστε ξεκάθαρα υποστηρικτές της μη βίας και θέλουμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ενημέρωση μέσα από το πρόγραμμα σχετικά με το τι είναι βία, γιατί κι εμείς δε γνωρίζουμε ακριβώς όλες της τις μορφές. Είναι ένα αρκετά ευρύ φάσμα για το οποίο δεν έχουμε αρκετή ενημέρωση και επίγνωση. Θα πρέπει να ενημερωθούμε όλοι από πάνω προς τα κάτω για να φτάσει αυτό και στους αθλητές, να μπορέσουν να μάθουν ποια είναι τα δικαιώματά τους, ποια είναι τα όριά τους και πώς μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους όταν αισθάνονται ότι απειλούνται».
Για την παρουσία της ίδιας και της Άννης Κωνσταντινίδου στην παρουσίαση του προγράμματος: «Η παρουσία μας εκεί, πέρα απ’ τον συμβολισμό που μπορεί κάποιος να θεωρήσει και να δώσει, είναι ουσιαστική, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα θέμα. Πραγματικά θέλουμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ενημέρωση και πραγματικά θέλουμε να λάβουμε μέτρα. Είναι κάτι που το πιστεύουμε, δεν είναι κάτι στο οποίο παρευρεθήκαμε χωρίς να γνωρίζουμε τι είναι».
Για την όλη διαδικασία του προγράμματος: «Υπάρχει μια πλατφόρμα που φτιάχτηκε στα πλαίσια αυτού του προγράμματος απ’ τις Ομοσπονδίες που συμμετείχαν απ’ την Ευρώπη, την οποία μπορεί ο κόσμος να παρακολουθήσει. Όλο αυτό το υλικό που υπάρχει σε αυτήν την πλατφόρμα, το οποίο είναι μακροσκελές, στην επόμενη φάση η ΕΟΚ θα το μεταφράσει, θα το συρρικνώσει και στη συνέχεια θα υπάρξει η διανομή προς τα κάτω, στα σωματεία, στους παράγοντες, στους προπονητές, στους αθλητές. Μέσα σε αυτό θέλουμε να φτιαχτεί μια ομάδα που θα μπορεί να παρέχει το υποστηρικτικό δίκτυο αυτού του προγράμματος, έτσι ώστε να μπορέσει να εκπαιδεύσει και να επιμορφώσει περαιτέρω. Αυτό είναι το μεγάλο όραμα της Ομοσπονδίας. Εγώ πιστεύω πως είναι αναγκαίο, γιατί στις μέρες μας δυστυχώς βλέπουμε τη βία να πολλαπλασιάζεται. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε στον δικό μας χώρο να οριοθετήσουμε και να εξαλείψουμε κάποια πράγματα».
Για το αν το trash talk κατά τη διάρκεια των αγώνων μπορεί να περιοριστεί: «Η αλήθεια είναι πως όλων το ενδιαφέρον έχει στραφεί στη συμπεριφορά των προπονητών προς τους αθλητές ή των μεγαλύτερων προς τους μικρότερους, γιατί εκεί έχεις εξουσία και δύναμη. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί. Αν ο διαιτητής σε ακούσει να κάνεις και βρίζεις τον άλλον, θα τιμωρηθείς. Ένας παίκτης αυτό το γνωρίζει. Φυσικά υπάρχουν παραβατικοί χαρακτήρες ή άνθρωποι που θα μπουν σε διαδικασία να κάνουν trash talking. Αυτό είναι μέρος της κουλτούρας ή κομμάτι επιβολής και να σου δημιουργήσει ένα ψυχολογικό μειονέκτημα. Κι εκεί πρέπει να αναγνωρίζεις τα όρια. Το σημαντικό είναι να μπορέσει να αναγνωρίσει αυτός που δέχεται το trash talk ποια είναι τα όριά του, έτσι ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και φυσικά να δημιουργήσει μια τέτοια κουλτούρα. Χρειάζεται οι γονείς και οι προπονητές πρέπει να εκπαιδεύουν τα παιδιά πάνω σε αυτό. Προφανώς θέλουμε να μάθουμε στους αθλητές και τις αθλήτριες πρώτα απ’ όλα να υπερασπίζονται στον εαυτό τους και, δεύτερον, να εκπαιδευτούν σε ένα fair play, τον σεβασμό, την εκτίμηση».