Skip to main content

Φασούλας: «Σταδιακή επανέναρξη των εθνικών πρωταθλημάτων»

Επιστολή στην ΕΟΚ απέστειλε ο Παναγιώτης Φασούλας, με τον υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές της Ομοσπονδίας, να παρουσιάζει την άποψη του για την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων, καθώς και την έναρξη των προπονήσεων των Εθνικών ομάδων, για την σωστή προετοιμασία τους ενόψει των επερχόμενων διεθνών διοργανώσεων.

Αναλυτικά:

Προς: Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Πρόεδρο κο Βασιλακόπουλο και ΔΣ Ε.Ο.Κ.

Κοινοποίηση: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,

Υφυπουργό κο Λευτέρη Αυγενάκη

Αθήνα 9 Δεκεμβρίου 2020

Κύριε Πρόεδρε και Μέλη του ΔΣ της Ε.Ο.Κ.,

Έπειτα από την επιστολή που αποστείλαμε στις 29/11/2020 προς το Υπουργείο Υγείας (ΕΕΔΥ & ΕΟΔΥ), το Υφυπουργείο Αθλητισμού και την ΕΟΚ, με σκοπό να πραγματοποιηθεί μια κοινή τηλεδιάσκεψη των φορέων αυτών, ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση και σύμφωνη με τους υγειονομικούς κανονισμούς που αφορούν την επανέναρξη των αγώνων και προπονήσεων των μικρότερων Εθνικών κατηγοριών και των Εθνικών ομάδων, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτικά προτείνουμε τα εξής:

Α. Έναρξη των προπονήσεων των Εθνικών Ομάδων U-16, U-18, U-20 αγοριών και κοριτσιών καθώς και της Εθνικής Ομάδας Γυναικών εν όψει των αγώνων που θα διοργανωθούν τη νέα χρονιά.

Πρώτιστο είναι να διασφαλιστεί το θέμα της προστασίας της υγείας των αθλητών, αθλητριών αλλά και προπονητών, ενόψει των ειδικών συνθηκών λόγω πανδημίας.

Προτείνουμε να δημιουργηθεί το κατάλληλο υγειονομικό περιβάλλον τύπου "φούσκας - bubble" ώστε να μπορέσουν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες των Εθνικών ομάδων να προπονούνται σταδιακά και χρονολογικά σύμφωνα με το πρόγραμμα προπονήσεων.

Παράλληλα να ελέγχονται σύμφωνα με τις οδηγίες των Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας, με τη χρήση των διαγνωστικών τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time - PCR και των τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (Rapid Test).

Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει άμεσα καθώς οι αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν απέχουν πολύ από την καινούργια χρονιά.

Θα μπορούσε ενδεικτικά η Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει και να διαμορφώσει κατάλληλα ένα χώρο (bubble) σε ένα ξενοδοχείο για να μπορούν εκεί να προπονηθούν εναλλακτικά οι Εθνικές ομάδες. Αυτό έχει ήδη δοκιμαστεί στους πρόσφατους αγώνες που έγιναν στο Ηράκλειο και στο Σεράγεβο σε ασφαλές περιβάλλον για την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ 2022, με τη συμμετοχή των Εθνικών μας ομάδων, αλλά και θα συνεχιστεί στους επερχόμενους αγώνες τον Φεβρουάριο του 2021 που θα διεξαχθούν με το ίδιο σενάριο.

Β. Προτείνουμε τη σταδιακή επανέναρξη των Πρωταθλημάτων των μικρότερων κατηγοριών Α2, Β’ και Γ’ κατηγορίας (ανδρών – γυναικών), ώστε πέρα από την αθλητική δραστηριότητα, να λειτουργήσει συνολικά η διαδικασία που βοηθά την οικονομική βιωσιμότητα των Σωματείων και των Αθλητών – Αθλητριών τους.

Είναι σημαντικό να υπάρξει συνεχόμενη ροή στις διαδικασίες των πρωταθλημάτων, γιατί η απώλεια αγώνων ισοδυναμεί με καταστροφή σε όλα τα επίπεδα.

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι σημαντικό το μπάσκετ να λειτουργήσει ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες.

Οι αγωνιστικές δραστηριότητες ακολουθώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Θεωρούμε ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ακολουθώντας και τα επιτυχή παραδείγματα άλλων χωρών, επανεξετάζοντας όλα τα στοιχεία, θα αποφασίσει σε επικοινωνία με την πολιτεία και τις υγειονομικές αρχές, την έναρξη των προπονητικών δραστηριοτήτων των Εθνικών ομάδων που αναφέραμε και την επανέναρξη των πρωταθλημάτων μικρότερων κατηγοριών, ώστε τα σωματεία και οι αθλητές να επανέλθουν σε μια σταδιακή κανονικότητα.

Εγώ προσωπικά και οι συνυποψήφιοι μου είμαστε εδώ ώστε να συνδράμουμε στην όποια απόφαση πάρετε, αλλά και να συμμετέχουμε σε συνάντηση για να συζητήσουμε αυτή ακριβώς τη διαδικασία που περιγράφουμε.

Είναι σημαντικό να βρεθεί μία αξιόπιστη και λειτουργική διέξοδος, βασισμένη σε οδηγίες των Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας, για να περάσουμε πλέον στην επόμενη ημέρα του Ελληνικού μπάσκετ και να αφήσουμε πίσω μας αυτή την παρατεταμένη διακοπή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων και προπονήσεων, ώστε με την αρωγή μας να στηρίξουμε έμπρακτα τις προσπάθειες των Σωματείων, των Ενώσεων και πάνω από όλα των αθλητών και αθλητριών που αγωνίζονται για το μέλλον του αθλήματος.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Φασούλας

Υποψήφιος Πρόεδρος για την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

"ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ με τον Παναγιώτη Φασούλα"

Θεωρώ ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να δοθεί λύση στην παρατεταμένη διακοπή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων και προπονήσεων...

Posted by Παναγιώτης Φασούλας on Wednesday, December 9, 2020