Skip to main content

Φασούλας: Οι προγραμματικές θέσεις της παράταξης «Πρώτα το μπάσκετ» (vid)

Ο Παναγιώτης Φασούλας και η παράταξη του «Πρώτα το μπάσκετ», κάνουν γνωστές τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης τους, ενόψει των επερχόμενων εκλογών της ΕΟΚ, στις 28 Μαρτίου.

Αναλυτικά:

Οργανόγραμμα – Αξιοπιστία – Αποτελεσματικότητα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει τη συνολική ευθύνη για την πρόοδο και ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ, όντας ταυτόχρονα ηγέτιδα δύναμη στον ελληνικό αθλητισμό.  Λειτουργικά σύγχρονη, οργανωτικά άρτια, με διαφανείς διαδικασίες.

Η ΕΟΚ έχει δομημένο οργανόγραμμα, με νέα τμήματα, θέσεις, αρμοδιότητες και στόχους. Τα μη αιρετά στελέχη της Ομοσπονδίας και οι υπεύθυνοι τμημάτων, είναι αμειβόμενοι και επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ενώ αξιολογούνται διαρκώς για το έργο τους.

Η Ομοσπονδία λειτουργεί ως υγιής οργανισμός, με τμήμα Προσωπικού και ξεχωριστές Διευθύνσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις διαρκείς ανάγκες ανάπτυξης του αθλήματος. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, είναι απαραίτητη η δημιουργία των συνθηκών που εξασφαλίζουν τη διάδοχη κατάσταση για τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, με νέα ικανά στελέχη, προερχόμενα από την οικογένεια του μπάσκετ.

  • -

Εκσυγχρονισμός – Διαφάνεια – Συνεργασία

Ο άμεσος στόχος της ΕΟΚ είναι να ψηφιοποιήσει τη λειτουργία της και τις συνεργασίες με τα σωματεία σε όλα τα επίπεδα. Να ακολουθήσει δηλαδή την πρακτική που ισχύει σε όλους τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής. Τα δελτία των αθλητών, οι μεταγραφές και η γενικότερη διοικητική λειτουργία και επικοινωνία των Ενώσεων / Τοπικών Επιτροπών με την ΕΟΚ σε μια εύχρηστη και διαφανή ψηφιακή πλατφόρμα.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία δημιουργεί ψηφιακό μητρώο αθλητών και αθλητριών, όπου ο επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος μπορεί να ενημερώνεται από τους ίδιους τους προπονητές των ομάδων για την πορεία, πρόοδο, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε αθλητή σε όλη την Ελλάδα. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους προπονητές των σωματείων, σε πανελλήνια κλίμακα, να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στην ανάδειξη νέων παικτών.

  • -

Αυτοδύναμες Ενώσεις / Τοπικές Επιτροπές – Ισχυρά Σωματεία

Θέσπιση διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων στη χρηματοδότηση των Ενώσεων, ώστε να ανταποκριθούν στον ρόλο τους για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, αλλά και την ενίσχυση και αναβάθμιση του αναπτυξιακού προγράμματος.

Ιδιαίτερη σημαντική κρίνεται η ύπαρξη Συμβουλίου Ενώσεων, με συμμετοχή των προέδρων τους, που συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την ανταλλαγή απόψεων και λειτουργεί συμβουλευτικά προς τον πρόεδρο της ΕΟΚ.

Αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων με γεωγραφικά και αγωνιστικά κριτήρια, προς όφελος των σωματείων και της οικονομικής βιωσιμότητας τους. Στόχος είναι η μείωση του κόστους διεξαγωγής αγώνων, η αύξηση του ανταγωνισμού και η δημιουργία ενός ελκυστικού «προϊόντος», με υγιή σωματεία.

  • -

Εμπορικές συνεργασίες – Marketing – Rebranding

H οικονομική αυτοτέλεια της Ομοσπονδίας είναι αυτοσκοπός και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ισχυρές εμπορικές συνεργασίες, σεβασμό στη σπουδαία ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και προσαρμογή στις αυξανόμενες απαιτήσεις της εποχής.

Το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται εδώ και δεκαετίες -σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο- στην ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ο εμπορικός διευθυντής της ΕΟΚ, σε συνεργασία με το τμήμα marketing και τον γενικό διευθυντή της Ομοσπονδίας αναλαμβάνουν το χορηγικό πρόγραμμα και αξιολογούνται από το διοικητικό συμβούλιο για την επίτευξη στόχων.

Από τους αγώνες της Εθνικής Ανδρών σε μια παγκόσμια διοργάνωση, ως μια αναμέτρηση σε τοπικό επίπεδο μεταξύ εφήβων, το ελληνικό μπάσκετ αποκτά ενιαία εμπορική πολιτική, με στόχο την ενίσχυση του brand και κατά συνέπεια την αύξηση των εσόδων, προς όφελος των Ενώσεων και των σωματείων.

Στον ίδιο άξονα, βρίσκεται η δημιουργία της “Hellenic Basketball TV”, με live streaming αγώνων υπό την αιγίδα της ΕΟΚ, που αυξάνουν σημαντικά την απήχηση και τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης.

  • -

Επαγγελματική Οργάνωση – Συμβούλιο Προπονητών – Ισχυρό Αναπτυξιακό

Η Εθνική Ελλάδας οργανώνεται επαγγελματικά και αντιμετωπίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του παγκόσμιου μπάσκετ. Με Γενικό Αρχηγό Εθνικών ομάδων και οργανωτικό επιτελείο, επιστημονική ομάδα, συμβούλιο προπονητών και βετεράνων αθλητών, με στόχο την επαναφορά του ελληνικού μπάσκετ στην κορυφή. 

Η Εθνική ομάδα ήταν, είναι και θα είναι η «ατμομηχανή» του ελληνικού μπάσκετ και η αφορμή για κάθε παιδί να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το άθλημα. Είναι απαραίτητο να επαναφέρουμε τον ενθουσιασμό στους αθλητές της Εθνικής και τη νοοτροπία -που έχει οδηγήσει ανεπανάληπτους θριάμβους- ότι «παίζουν για κάτι μεγαλύτερο από τους εαυτούς τους». 

Ο στόχος του αναπτυξιακού προγράμματος είναι να αξιολογεί τα νέα ταλέντα και να παράγει αθλητές που να μπορούν να σταδιοδρομήσουν στην Εθνική ανδρών και να αποτελέσουν την επόμενη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ. Οι επιτυχίες στις «μικρές» Εθνικές ομάδες έχουν ακόμα μεγαλύτερη άξια όταν «εξελίσσονται» σε μετάλλια στην Εθνική Ανδρών. 

Αυτονόητα, ο ρόλος του Επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος είναι εξαιρετικά σημαντικός, ενώ η συνεργασία του με τους προπονητές αναπτυξιακού των Ενώσεων και τον Γενικό Αρχηγό των εθνικών ομάδων είναι διαρκής.

  • -

Αναβάθμιση – Μετονομασία – Διευθυντής Πρωταθλήματος

Η Α2 «ξανασυστήνεται» στο μπασκετικό κοινό, με νέο όνομα και οργανωτική δομή, ενώ η ΕΟΚ ιδρύει επιτροπή εντός της Ομοσπονδίας, με αποκλειστικό στόχο την ανάπτυξη και το rebranding της λίγκας.

Ο Υπεύθυνος Συντονιστής του πρωταθλήματος αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, σε διαρκή συνεργασία με τους προέδρους των ομάδων της Α2, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πρωτάθλημα, με υγιείς ομάδες, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Η τηλεοπτική κάλυψη, με την ταυτόχρονη εμπορική εκμετάλλευση της διοργάνωσης, καθιστούν την Α2 ελκυστική για ομάδες και φιλάθλους, ως ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με σεβασμό των κανονισμών, που αποτελεί τον «προθάλαμο» για την Basket League, με αγωνιστικά κριτήρια ανόδου.

  • -

Ισότιμη Αντιμετώπιση – Ανασυγκρότηση – Προβολή

Το μπάσκετ γυναικών αναβαθμίζεται και παίρνει τη θέση που του αξίζει στο οικοσύστημα της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, όπως άλλωστε επιτάσσει η FIBA. Η ΕΟΚ συστήνει επιτροπή, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη της Ομοσπονδίας, που εργάζονται για την ανασυγκρότηση Εθνικών ομάδων και πρωταθλημάτων και τη γενικότερη προβολή του μπάσκετ γυναικών.

Οι Εθνικές ομάδες λειτουργούν σε επαγγελματικά πρότυπα και αντιμετωπίζονται ισότιμα από την Ομοσπονδία ως προς τους προπονητές, το οργανωτικό επιτελείο, την επιστημονική ομάδα και όλες τις παροχές που αφορούν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα.

Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Α1 γυναικών είναι η προβολή των αγώνων, μέσω τηλεοπτικού καναλιού και της “Hellenic Basketball TV”, που αναδεικνύει την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος και ενισχύει το ενδιαφέρον φιλάθλων και χορηγών.

  • -

Ανεξάρτητη ΚΕΔ – Αξιολόγηση διαιτητών – Βιντεοσκόπηση Αγώνων

Η ελληνική διαιτησία εκσυγχρονίζεται και λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, με την ΚΕΔ να αναδιαμορφώνεται, με ολιγομελή σύνθεση και αρχιδιαιτητή, σε έμμισθες θέσεις.

Είναι απαραίτητη η σταθερή συνεργασία με καθηγητές διαιτησίας, συνδέσμους διαιτητών και τη FIBA, έτσι ώστε να διαμορφωθεί νέα μέθοδος αξιολόγησης, στηριζόμενη σε αξιοκρατικές διαδικασίες.

Σημαντική καινοτομία αποτελεί η βιντεοσκόπηση των αναμετρήσεων σε όλες τις κατηγορίες (μέσω κλειστού κυκλώματος), που εξασφαλίζει τη διαφάνεια και εξυπηρετεί στην αξιολόγηση όλων των παραγόντων του αγώνα.

Ε.Σ.Α.Κ.Ε. (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών)

Η ΚΕΔ διαθέτει για τις ανάγκες της επαγγελματικής κατηγορίας Basket League του ΕΣΑΚΕ, τον απαραίτητο αριθμό διαιτητών τους οποίους αξιολογεί στη διάρκεια της σεζόν. H λίστα των διαιτητών, με αυστηρά κριτήρια επιλογής, ανανεώνεται κάθε χρόνο σε αξιοκρατική βάση.

  • -

3οn3 – Μπάσκετ στα σχολεία – Μουσείο Ελληνικού Μπάσκετ

Το “3on3” αποτελεί βασικό πυλώνα προώθησης του μπάσκετ, καθώς σύμφωνα με την FIBA, είναι το δημοφιλέστερο «αστικό ομαδικό σπορ» στον πλανήτη. Παράλληλα, αποτελεί ιδανική ευκαιρία «επαφής» με το μπάσκετ για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η ΕΟΚ συνεργάζεται με τις Ενώσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα για τη διοργάνωση τουρνουά “3on3”, με σκοπό την περαιτέρω διάδοση του αθλήματος, αλλά και την οικονομική ενίσχυση των Ενώσεων.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αναβαθμίζεται το πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα, ενισχύεται η γυναικεία καλαθοσφαίριση, ενώ το “3on3” εντάσσεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο την περαιτέρω διάδοση του αθλήματος, αλλά και την προώθησή του σε τοπικό επίπεδο, σε κοινές δράσεις με τα σωματεία και τους “Ambassadors” του ελληνικού μπάσκετ. 

Πρωτοβουλία για τη διοργάνωση στην Ελλάδα ετήσιου διεθνούς τουρνουά “3on3”, σε συνεργασία με ευρωπαϊκές Ομοσπονδίας, με στόχο την ένταξή του στο καλεντάρι της FIBA.

Το Μουσείο του Ελληνικού Μπάσκετ είναι ένα «όνειρο» πολλών ετών, που γίνεται πράξη. Ένα σύγχρονο μουσείο, βασισμένο σε αντίστοιχα προγράμματα σε Ευρώπη και Αμερική, που αναδεικνύει την ιστορία της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, τις ανεπανάληπτες στιγμές και τις μεγάλες προσωπικότητες, βασισμένο στην τεχνολογία και τη διάδραση.

  • -

Έμπρακτη βοήθεια – Επιστημονική Μέριμνα

Η Ελληνική Ομοσπονδία, ως οργανισμός με κοινωνικό προσανατολισμό, δημιουργεί τμήμα κοινωνικής πολιτικής, που αναπτύσσει πρωτοβουλίες για επίκαιρα ζητήματα. Στόχος, η έμπρακτη ενίσχυση περιοχών (με ίδιους οικονομικούς πόρους και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης), κοινωνικών ομάδων και ανθρώπων που έχουν την ανάγκη της φροντίδας και της προσοχής μας.

Οι ευθύνες της Ομοσπονδίας δεν σταματούν στα στενά όρια ενός γηπέδου. Η ΕΟΚ δημιουργεί συμβουλευτική διεπιστημονική ομάδα για όλους τους αθλητές και αθλήτριες, είτε μόλις ξεκινούν την καριέρα τους, είτε βρίσκονται κοντά στο τέλος της.

Επιμόρφωση σε θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης, επαφής με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και social media, διατροφής και ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και προγράμματα εκπαίδευσης, με έμφαση στην εργασιακή εμπειρία για την ομαλή «προσαρμογή» κάθε βετεράνου αθλητή και αθλήτριας επαγγελματικών κατηγοριών σε ένα νέο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

  • -

Συνεργασία με FIBA & NBA – Τεχνογνωσία – Ambassadors

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης γίνεται οδηγός των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο. Η διαρκής συνεργασία με τις Ομοσπονδίες των άλλων χωρών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η απρόσκοπτη επικοινωνία πάνω στα σημαντικά ζητήματα του παγκόσμιου μπάσκετ είναι οι άξονες δράσης της ΕΟΚ.

Η FIBA, ως «θεματοφύλακας» του παγκόσμιου μπάσκετ, το ΝΒΑ, ως το δημοφιλέστερο πρωτάθλημα του πλανήτη, αλλά και οι διεθνείς αθλητικοί και επιστημονικοί οργανισμοί είναι συνομιλητές μιας Ομοσπονδίας, που επιδιώκει να είναι εξωστρεφής, σύγχρονη και προσαρμοσμένη σε ένα μπασκετικό στερέωμα που διαρκώς αλλάζει και εξελίσσεται.

Η μεγάλη κληρονομιά του ελληνικού μπάσκετ είναι οι σπουδαίες προσωπικότητες, που το έχουν δοξάσει στα γήπεδα ολόκληρης της γης. Το πρόγραμμα των “Ambassadors” φέρνει τους ανθρώπους αυτούς, παίκτες, προπονητές και παράγοντες, στο προσκήνιο, με παρουσία σε εκδηλώσεις και διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όπως αξίζει σε αυτούς που έμαθαν στους Έλληνες φιλάθλους να ονειρεύονται με… μάτια ανοιχτά!