Skip to main content

Λιόλιος: «Ο Βασιλακόπουλος αγνοεί τους νόμους, ζητώ πρόσωπο κοινής αποδοχής για διοίκηση πρωτοδικείου και εκλογές στις 10 Απριλίου»

Καταιγιστικές οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του μπάσκετ. Όπως έκανε γνωστό ο Βαγγέλης Λιόλιος, μέσω της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος πρότεινε διοίκηση πρωτοδικείου με το υπάρχον ΔΣ της Ομοσπονδίας, με τον ίδιο πρόεδρο και μέλη,  κάτι το οποίο πήρε αναβολή, μετά από προσωπική του παρέμβαση.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ έκανε έκκληση στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, να συγκαλέσουν άμεσα έκτακτο ΔΣ για την προκήρυξη εκλογών στις 10 Απριλίου, ενώ σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, πρότεινε να υπάρξει κοινής αποδοχής προσωρινή διοίκηση πρωτοδικείου, με επικεφαλής τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Κωστή Ζομπανάκη. Μάλιστα, τόνισε αρκετές φορές πως κάτι τέτοιο θα γίνει από κοινού με τον έτερο υποψήφιο για τον προεδρικό θώκο της ΕΟΚ, Παναγιώτη Φασούλα, μετά από επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, ξεκαθαρίζοντας πως η επόμενη ημέρα θα τους βρει μονιασμένους, για το καλό του ελληνικού μπάσκετ.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο της ΕΟΚ, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε:

Παράνομο το ΔΣ που πραγματοποίησε η ΕΟΚ, αντί να εγκρίνουν υποψηφιότητες, ο Βασιλακόπουλος και οι συν αυτώ, ανακοίνωσαν ότι δεν θα γίνουν εκλογές, λόγω ομάδων που κέρδισαν, μέσω του Πρωτοδικείου, το δικαίωμα να εγγραφούν στο Μητρώο.

Τρία μέλη είπαν ότι δεν έγινε καν ψηφοφορία, ένα μέλος ζήτησε να επαναληφθεί ξανά το ΔΣ γιατί δεν υπήρχε δημοκρατική απόφαση. Την επόμενη ημέρα, ο  ΕΣΑΚΕ είπε τα ίδια πράγματα, ότι δεν εκλήθησαν τα τρία μέλη, οπότε είναι παράνομο και ζητά νέο ΔΣ για να δουν τι θα συμβεί.

Την Παρασκευή 26/3, στείλαμε εξώδικο, ενημερώνοντας την Ομοσπονδία για την διαδικασία. Στα χέρια μας είχε έρθει και η απόφαση του Πρωτοδικείου, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου έλεγε θα πρέπει να εγγραφούν τα σωματεία για να ψηφίσουν στις 28 του μήνα, ο Βασιλακόπουλος αποφάσισε να μην ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου, τον νόμο του ελληνικού κράτους, αλλά και τα 21 σωματεία που δικαιώθηκαν και ανέβαλε τις εκλογές. Αυτόματα, τα 21 σωματεία χάσανε αυτό που κερδίσανε, να εγγραφούν στον κατάλογο για τις εκλογές της 28/3. Ανέβαλε τις εκλογές αυθαιρετώντας και μη σεβόμενος την απόφαση του πρωτοδικείου. Στην πράξη εκμεταλλεύτηκε τα σωματεία.

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Μόνο η ΕΟΚ δεν δέχτηκε να κάνει εκλογές. Οι περισσότεροι πήγαν με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο Βασιλακόπουλος πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το εξώδικο που του στείλαμε, που του αναφέραμε πως υπάρχει απόφαση του ΣτΕ (519/2015), η οποία αναφέρει πως η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι έγκυρη και αδιάβλητη.  Ο Βασιλακόπουλος δεν δέχτηκε ούτε το ΣτΕ.  Θεωρεί πως είναι υπεράνω όλων. Λυπάμαι που ένας άνθρωπος που έφτασε το μπάσκετ σε υψηλά επίπεδα, ένας άνθρωπος που τον σέβομαι και έγινε η αιτία να ασχοληθούμε με το μπάσκετ, έμελλε να γράψει μια μαύρη σελίδα, θέλοντας να μην είναι νόμιμος, να μην ακούσει τους νόμους του κράτους, την απόφαση του πρωτοδικείου. Δεν άκουσε την θέληση των ομάδων, τις χρησιμοποίησε για να βρει μια αφορμή να μην κάνει εκλογές, για να μείνει παραπάνω στην καρέκλα.

Πάντα είχα μια απορία. Πάντα έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση, ότι αν μπει η διοίκηση πρωτοδικείου θα επέμβει η FIBA. Και εγώ λέω πως η διοίκηση πρωτοδικείου θα είναι μια μαύρη σελίδα. Ακόμα και τώρα έχουν περιθώριο, γι αυτό μιλάω δημοσίως. Αγνόησε την θέληση τριών μελών του συμβουλίου της ΕΟΚ, τον ΕΣΑΚΕ, τους νόμους, αγνοεί τους πάντες και οδηγεί την Ομοσπονδία σε διοίκηση πρωτοδικείου. Όμως ακόμα υπάρχει χρόνος για να μπορέσει να προχωρήσει, να γίνει έκτακτο Δ.Σ και να προχωρήσουμε σε εκλογές στις 10 Απριλίου. Έχουν προσωπική ευθύνη τα μέλη του ΔΣ να μην οδηγηθούμε σε διοίκηση Πρωτοδικείου. Κάνω έκκληση σε όλους να είμαστε ενωμένοι, να πάμε στην επόμενη ημέρα.  Νόμιζα πως είχαμε περιθώριο 72 ωρών, όμως έχουμε περιθώριο 24 ωρών.

Για ποιον λόγο σε τελευταίες συνεντεύξεις έλεγε ότι ας με πάνε στο πρωτοδικείο, θα επέμβει η FIBA και ότι θέλει να φύγει. Έλεγε ότι έχουν γνώση οι φύλακες και αναρωτιόμουν τι εννοούσε. Σήμερα το πρωί  (29/3), κάποια σωματεία προσέφυγαν στο πρωτοδικείο Αθηνών, εν κρυπτώ, συνεπικουρούμενοι με τον δικηγόρο της ΕΟΚ, για να ζητήσουν διοίκηση Πρωτοδικείου.  Συνειδητοποιήσαμε στις 10 το πρωί είχε οριστεί δίκη για διοίκηση Πρωτοδικείου, ορίζοντας για διοίκηση τους ίδιους τους εαυτούς τους. Ξανά πρόεδρος ο Βασιλακόπουλος.  Γνώριζε ότι πήγαινε σε εκτροπή, ότι πήγαινε να υποκλέψει την διοίκηση της επόμενης ημέρας. Τότε καταλάβαμε γιατί δεν πήγαινε σε εκλογές. Γιατί ήθελε να συνεχίσει με διοίκηση πρωτοδικείου, παραμένοντας στην καρέκλα του, με τους ίδιους ανθρώπους, χωρίς να γνωρίζω αν οι συγκεκριμένοι γνώριζαν κάτι τέτοιο.

Ευτυχώς αυτό αποφεύχθηκε. Όλο το σαββατοκύριακο προετοιμαζόμουν για αυτή την εξέλιξη. Κάναμε παρέμβαση και πήρε αναβολή η διοίκηση πρωτοδικείου που ήθελε να επιβάλει ο Βασιλακόπουλος, για αύριο το πρωί. Δεν πρέπει να πάμε σε διοίκηση πρωτοδικείου, πρέπει σήμερα να γίνει έκτακτο ΔΣ της ΕΟΚ και να προκηρύξει εκλογές για τις 10 Απριλίου. Έχουν μεγάλη ευθύνη όλοι τους.  Ήταν ενήμεροι για αυτή την πράξη ή πήγε μόνος του; Μιλάμε για εκτροπή, για ντροπή και οφείλουμε όλοι μας, όχι μόνο οι υποψήφιοι πρόεδροι ή το ΔΣ, αλλά τα σωματεία, ο φίλαθλος κόσμος να αντιδράσει. Πήγε να υποκλέψει και μπήκαμε μπροστά και τον σταματήσαμε. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Δεν πρέπει να πάμε σε διοίκηση πρωτοδικείου, πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως ΔΣ και να προχωρήσουμε σε εκλογές 10 Απριλίου, όπως δίνει δικαίωμα ο νόμος. Αλλιώς ο καθένας είναι υπεύθυνος για την διοίκηση Πρωτοδικείου που θα πάει η Ομοσπονδία.

Κάνω έκκληση, κανείς δεν θέλει διοίκηση Πρωτοδικείου, ούτε τα σωματεία ούτε κανείς. Θέλουν εκλογές. Και να βοηθήσουμε τα σωματεία να μπουν στους καταλόγους.  Ο Βασιλακόπουλος άφησε απροστάτευτα τα σωματεία. Γι αυτή την παράνομη διοίκηση της ΕΟΚ μιλάμε, που θέλει να συνεχίσει να υπάρχει.

Τους καλώ σήμερα να συγκληθεί το νέο ΔΣ της ΕΟΚ. Υπάρχουν ήδη τα 3 μέλη του ΕΣΑΚΕ, ο κος Νικολόπουλος, πιστεύω πως και τα μέλη του κου Φασούλα θα είναι σύμφωνα. Ζητώ ακόμα 4 μέλη για να πάμε σε ΔΣ και να μην πάει το μπάσκετ στα βράχια.

Η δημοκρατία, τα σωματεία, δεν εκβιάζονται. Αν θέλουν να πάνε σε διοίκηση πρωτοδικείου θα είμαστε παρόντες, για να πάμε ενωμένοι στην επόμενη ημέρα, γιατί θα έχει έναν μόνο σκοπό. Άμεσες εκλογές το συντομότερο δυνατό, ακόμα και στις 10 Απριλίου.

Η πρόταση μου είναι να πάμε σε εκλογές στις 10 Απριλίου και όχι σε διοίκηση πρωτοδικείου. Αν επιμείνουν, όμως, δεν θα τους αφήσουμε να πάνε σε εκτροπή.

Προτείνω στους άλλους υποψήφιους αλλά και τα μέλη του ΔΣ, αν θελήσουν διοίκηση πρωτοδικείου, να συμφωνήσουμε σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, με μοναδικό στόχο, η προσωρινή διοίκηση να κάνει το συντομότερο δυνατό εκλογές.

Επικοινώνησα με τον κύριο Φασούλα, είπαμε να πάμε από κοινού στην επόμενη ημέρα, μονιασμένοι, να πάμε σε ένα πρόσωπο το οποίο θα συμφωνήσουμε. Θα επικοινωνήσω με τον κύριο Παπανικολάου. Το μπάσκετ πρέπει να πάει ενωμένο. Δεν πρέπει να το διχάσουμε. Πάμε μονιασμένοι Η επόμενη ημέρα μας θέλει όλους στο μπάσκετ.

Προτείνω να μπει ένας πρόεδρος που θα μας ενώσει, κοινής αποδοχής, βάλσαμο στις πληγές του ελληνικού μπάσκετ. Τα ονόματα που θα προτείνω να μπουν μπροστά είναι ο Παναγιώτη Γιαννάκης και ο Κωστής Ζομπανάκης.

Αυτή τη στιγμή πρέπει κάποιος να μας ενώσει, να φύγουμε από την εκτροπή, να κάνουμε εκλογές, τα μέλη του ΔΣ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αν όμως δεν βγουν μπροστά, τότε είμαστε έτοιμοι, μονιασμένοι, με πρόσωπο κοινής αποδοχής, για να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα, για εκλογές.

Αν διαφωνούν στο πρόσωπο, ας αναφέρουν όποιον θέλουν αυτοί, Θα συμφωνήσω, αρκεί να μην είναι άτομο από την τωρινή διοίκηση της ΕΟΚ. Όμως θεωρώ πως τα πρόσωπα που ανέφερα θα είναι η κόλλα μεταξύ μας και το βάλσαμο για τις πληγές που περνάμε. Το μπάσκετ μας θέλει ενωμένους  και όχι διχασμένους. Είμαστε εδώ για να τηρήσουμε την νόμιμη διαδικασία και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Να μιλήσουμε με όλα τα σωματεία, αλλά πρέπει να γίνουν εκλογές. Δεν μπορεί όλες οι Ομοσπονδίες να κάνουν εκλογές, να προχωράνε στην επόμενη ημέρα και εμείς να παραμένουμε πίσω.

10/4/1970 η ΕΟΚ ενεγράφη στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων. 51 χρόνια μετά, θέλω να πιστεύω πως η 10η Απριλίου 2021 θα είναι και πάλι η ώρα τη αναγέννησης του ελληνικού μπάσκετ. Αυτό προσδοκώ, αυτό θα επιδιώξω, όλοι μαζί, ενωμένοι.  

Για ποιον λόγο το κάνει ο Βασιλακόπουλος:

Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι, παραμένοντας ο ίδιος και οι δικοί του άνθρωποι μέχρι τις 23 Μαϊου, είχε σχεδιάσει να πάει σε διοίκηση πρωτοδικείου, αλλιώς θα έβαζε εκλογές στις 9 Μάιου.  Όταν είναι στην εξουσία και θέλει να ελέγχει την εκλογική διαδικασία, ποιος μας εγγυάται πως θα γίνει τότε και δεν θα βρει και άλλα σωματεία για να το τραβήξει περισσότερο. 

Τώρα που πηγαίνει ο Βασιλακόπουλος στο Πρωτοδικείο, δεν φοβάται τον κίνδυνο της FIBA;

Το σαββατοκύριακο ο Βασιλακόπουλος έλεγε ψέματα. Όσα έλεγε ήταν προφάσεις. Έχουμε ακόμα το περιθώριο για εκλογές, όμως αν δεν γίνει, τότε το πρόσωπο που θέλω να εγγυηθεί στην προσωρινή διοίκηση πρωτοδικείου μέχρι τις εκλογές, είναι οι Γιαννάκης και Ζομπανάκης. Θα μιλήσω και με τον Παναγιώτη Φασούλα, ίσως προτείνει και άλλα ονόματα, θα συμφωνήσουμε, είναι σίγουρο. Θα μιλήσω και με τον Άγγελο Παπανικολάου να βρούμε την λύση. Όμως  πρέπει άμεσα να συγκληθεί έκτακτο ΔΣ για να πάμε κανονικά σε εκλογές, τηρώντας τον νόμο. Σεβόμενοι θεσμούς και νόμους. Την απλή λογική λέω, αυτό που λένε όλα τα σωματεία.  

Η πρόταση για το πρόσωπο κοινής αποδοχής, αν γίνει αποδεκτή, υπάρχει πιθανότητα να ισχύει και για την επόμενη ημέρα;

Το πρόσωπο κοινής αποδοχή θα είναι μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών. Ελπίζω να μην πάμε σε διοίκηση πρωτοδικείου. Αν όμως πάμε, να κάνουμε πρόταση, μέχρι τις εκλογές, να ηγηθεί  ένας άνθρωπος που θα εγγυηθεί πως η διαδικασία των εκλογών θα είναι σωστή. Να βοηθήσει τα εκτός μητρώου σωματεία σε ότι χρειάζονται. Όχι να τα στέλνουν στο δικαστήριο, γιατί τα σωματεία έχουν ανάγκη να βοηθηθούν. Να τα βοηθήσουμε, όχι να τα εκμεταλλευτούμε.