Ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα, Πέτρος Γκαϊτατζής, “φιλοξενήθηκε” στο ΕΟΚ WebRadio και στην εκπομπή της Αθηνάς Πατρινού
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Πέτρος Γκαϊτατζής:
Για τις δράσεις τους απ’ το Δεκέμβριο:
«Η δουλειά έχει ξεκινήσει απ’ το Δεκέμβριο και αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στο τέλος της εργασίας που είχαμε αναλάβει. Ο ρόλος ήταν διπλός. Ο πρώτος ήταν να ξεκινήσουμε μια επικοινωνία με τα σωματεία, κάτι που ήταν μια απαίτηση της Ομοσπονδίας που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, ν’ ακούσουμε τη φωνή τους και τις ιδές που έχουν σχετικά με την ανάπτυξη του μπάσκετ.
Ο δεύτερος είχε να κάνει με την εύρεση των παιδιών που θα στελεχώσουν τις εθνικές Παμπαίδων, Παίδων και Εφήβων. Ήταν ένας «κύκλος» εργασίας που περιείχε τρεις επισκέψεις στα σωματεία. Βλέποντας αγώνες, προπονήσεις παιδιών σε ακαδημίες, συνεργαζόμασταν με τους προπονητές, έτσι ώστε να καταλήξουμε στα ονόματα που θέλουμε».
Για τις εντυπώσεις που έχουν από τη Βόρεια Ελλάδα:
«Σίγουρα τα σωματεία έχουν φωνή, υπάρχουν προπονητές έμπειροι που έχουν ιδέες, έχουν δουλέψει χρόνια, έχουν εμπειρία να καταθέσουν που μπορεί να βοηθήσει στο οικοδόμημα που θέλουμε να «χτίσουμε» απ’ την αρχή.
Υπάρχουν πολλά παιδιά στις ομάδες, στα οποία, μέσω του τρόπου που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε, δίνεται μια μεγαλύτερη ευκαιρία να δείξουν την ικανότητά τους και να πάρουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στο ψηλό επίπεδο».
Για τα προβλήματα που κατέγραψαν:
«Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακαδημίες και αφορούν διάφορα κομμάτια. Το κυριότερο κομμάτι αποτελεί τη στέγαση των ομάδων, δεν υπάρχουν γήπεδα να τις φιλοξενήσουν και ώρες προπονήσεων, έτσι ώστε οι ομάδες να μη μπορούν να δώσουν πολλά περισσότερα παιδιά. Υπάρχει γενικά τεχνογνωσία, ομάδες που δουλεύουν πάρα πολύ καλά και ομάδες που χρειάζονται τη βοήθεια της Ομοσπονδίας για να μπορέσουν να φτάσουν στο ψηλότερο επίπεδο.
Υπάρχει επίσης μια έλλειψη στους ανθρώπους γύρω απ’ τις ομάδες. Χρειάζονται άνθρωποι που θα μπορούν να βοηθήσουν τις ομάδες, να τις χρηματοδοτήσουν, να τις «θρέψουν». Όσον αφορά την υλικο-τεχνική υποστήριξη των σωματείων, νομίζω οι περισσότερες ομάδες μπορούν λίγο-πολύ να κάνουν τη δουλειά τους, ωστόσο δεν υπάρχει ιδιαίτερη εξειδίκευση στον υλικο-τεχνικό εξοπλισμό».
Για την αντιμετώπισή τους απ’ τα σωματεία:
«Υπήρχαν πολλά σωματεία που αισθάνονταν τιμητικό να βρεθεί ένας άνθρωπος της Ομοσπονδίας κοντά τους, να μιλήσει για τα προβλήματά τους και να δει τα παιδιά. Ήταν κάτι που το ήθελαν πάρα πολύ.
Αντιληφθήκαμε πολλές φορές ότι η παρουσία μας άγχωνε και τα ίδια παιδιά στην ώρα της προπόνησης για να δείξουν κάτι όσο το δυνατόν καλύτερο. Γενικά σε πρώτη φάση η επικοινωνία μας ήταν αρκετά εύκολη με το μεγαλύτερο αριθμό των σωματείων».