Λιόλιος: «Σε αυτό το παράθυρο είδαμε εξωφρενικά γεγονότα, θα γίνουν και άλλες προσθήκες στην ΕΟΚ»
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ3 "Ο κόσμος των σπορ", υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη μιας κοινής γραμμής πλεύσης μεταξύ της FIBA και της EuroLeague.
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, κ. Βαγγέλης Λιόλιος ανέφερε ότι:
Για το λόγο που πανηγυρίστηκε τόσο έντονα η νίκη επί του Βελγίου και η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: "Είναι μια επιτυχία δεν την πανηγυρίσαμε μόνο εμείς, αλλά όλη η Ελλάδα. Η πρόκριση αυτή δεν αφορά μόνο την ομοσπονδία, τους παίκτες, τους προπονητές, αλλά όλη την Ελλάδα. Τίποτα δεν σου είναι δεδομένη στη ζωή, πρέπει πάντα να αγωνίζεσαι. Όποιος θεωρεί ότι μια θέση είναι δεδομένη, εκεί είναι η αρχή της πτώσης.
Πρέπει να βλέπουμε που είμαστε κάθε φορά και ποιες συνθήκες μας περιβάλλον. Άλλες οι συνθήκες στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο μπάσκετ πριν από 20 χρόνια, άλλες πριν από 10, άλλες σήμερα και αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Αν δεν καταλάβουμε τη θέση μας μέσα σε αυτόν τον χάρτη και το τι κινήσεις πρέπει να κάνουμε τότε θα χάσουμε το τραίνο".
Για το αν είναι αισιόδοξος ότι FIBA και EuroLeague θα βρουν μια λύση: "Σε αυτό το παράθυρο είδαμε εξωφρενικά γεγονότα. Είδαμε ουσιαστικά ισχυρούς συλλόγους να καθορίζουν εμμέσως ποιες εθνικές ομάδες θα πάνε στο Παγκόσμιο, αυτό είναι τραγικό, αυτό ξεπερνάει τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουν FIBA και EuroLeague.
Και επειδή βαριέμαι τα ευχολόγια, πρέπει να κάνουμε πράξεις και ο καθένας να κάνει το δικό του βήμα. Αυτός ο διαχωρισμός FIBA και EuroLeague, ενός παγκόσμιου δηλαδή θεσμού και των ισχυρών brand του ευρωπαϊκού μπάσκετ, το μόνο σίγουρο είναι πως κάνει κακό και στους δύο. Μεταξύ μας θεωρώ χαζό το να μην κάτσουμε σε ένα τραπέζι να τα βρούμε και να προβάλουμε διάφορες δικαιολογίες γιατί δεν γίνεται αυτό.
Οτιδήποτε δεν είναι ενιαίο χάνει τη δυναμική του. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι το αύριο. Το μπάσκετ δεν είναι ενιαίο, είναι διχασμένο. Είναι σαν να βλέπουμε ένα βάζο με γλυκό και να λέμε γιατί δεν το δοκιμάζουμε".
Για την αξιοποίηση παλαίμαχων αθλητών σε κομβικά πόστα της ΕΟΚ: "Είναι κομμάτι ενός πλάνου που εξελίσσεται. Είναι αθλητές που έχουν αγαπήσει, έχουν τιμηθεί, έχουν ήθος και αξίες. Θα υπάρξουν και άλλες προσθήκες που θα δώσουν το μήνυμα, στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι το μπάσκετ μόνο ενωμένο μπορεί να πάει μπροστά. Το μπάσκετ έχει αλλάξει. Χώρες που δεν τις βλέπαμε παλιά, ειδικά στις μικρές ηλικίες, μας έχουν προσπεράσει.
Αν θεωρήσουμε ότι έχουμε το μπασκετικό DNA και προχωράμε, τότε θα κάνουμε λάθος. Ήδη έχουμε κάνει λάθος, ήδη έχουμε χάσει 10 χρόνια στο αναπτυξιακό. Για να προχωρήσουμε μπροστά χρειάζονται τουλάχιστον 5 χρόνια δουλειάς και οργάνωσης για να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα. Μην περιμένει κανείς ότι οι φετινές ενέργειες θα έχουν αποτέλεσμα σε 6 μήνες και έναν χρόνο. Αυτό που έλεγα πάντα είναι ότι ερχόμενος στην Ομοσπονδία βρήκα μια πολύ ισχυρή Εθνική Ανδρών. Τη βρήκα έτοιμη, αυτό δεν είναι δικό μου δημιούργημα σε καμία περίπτωση.
Όμως παράλληλα, βρήκα αναπτυξιακό σε άσχημη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή κερδίζουμε χρόνο από την ανδρική ομάδα για να χτίσουμε τα θεμέλια του αναπτυξιακού που θέλουν χρόνια. Να μην ξεχνάμε όμως και το μπάσκετ γυναικών που γίνονται κι εκεί ενέργειες και έχει πρωτεύοντα ρόλο για εμάς".