Καλογερόπουλος στο Superbasket: «Υπηρετούμε με συνέπεια και αρχές το αναπτυξιακό πλάνο του συλλόγου» (pic)
Ο ΚΑΟ Μελισσίων κατέκτησε το Κύπελλο γυναικών της ΕΣΚΑ καθώς επικράτησε του Άρη Χολαργού στον τελικό 55-46 και ο προπονητής των τροπαιούχων μίλησε στο Superbasket τόσο για την κατάκτηση του τίτλου, όσο και για τη νοοτροπία των πορτοκαλί γενικότερα.
Ο Παντελής Καλογερόπουλος έχει διατελέσει βοηθός στην ομάδα γυναικών του Αγίου Νικολάου Παλλήνης (2011-20), προπονητής στα τμήματα παίδων/παμπαίδων/ακαδημιών (2015-18) και βοηθός στην ομάδα νέων (2016-17) του ΚΑΟ Μελισσίων, καθώς και προπονητής στις ακαδημίες του ΑΣ Παπάγου (2013-14). Τέλος, ήταν προπονητής στα τμήματα κορασίδων, παγκορασίδων και νεανίδων στον Άρη Χολαργού και υπεύθυνος αναπτυξιακού ακαδημιών.
Τα Μελίσσια έγραψαν ιστορία καθώς την τρέχουσα σεζόν το τμήμα U23 που κατέκτησε το Κύπελλο γυναικών αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Β’ ΕΣΚΑ γυναικών, όπου αναδείχθηκε πρωταθλήρια ομάδα με 20 νίκες και μόλις 2 ήττες.
Το έργο των νικητριών μόνο εύκολο δεν ήταν. Στον τελικό βρήκαν τον Άρη Χολαργού που κατά κοινή ομολογία είναι καλύτερη ομάδα της Α’ ΕΣΚΑ γυναικών και μάλιστα στο πρωτάθλημα είναι αήττητη σε 20 αγώνες.
Το τμήμα U23 των Μελισσίων ιδρύθηκε με στόχο να εξυπηρετήσει το αναπτυξιακό πλάνο του συλλόγου όπως μας εξηγεί ο κόουτς Καλογερόπουλος που βρίσκεται στο τμήμα από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του το 2021.
1)Κόουτς, ανέλαβες την ομάδα από την αρχή που βρισκόταν στη Γ’ ΕΣΚΑ γυναικών. Ποιοι ήταν οι στόχοι της διοίκησης τότε; Με τι χαρακτηριστικά άνοιξε αυτό το τμήμα;
1) «Όταν δόθηκε το δικαίωμα από την ομοσπονδία να φτιάξουμε μια ομάδα u23 εμείς κάναμε το αυτονόητο. Υποστηρίξαμε το αναπτυξιακό πλάνο του συλλόγου και φτιάξαμε μια ομάδα την οποία βάσει προκήρυξης την ξεκινάμε από την Γ’ ΕΣΚΑ αποτελούμενη κυρίως από νεάνιδες.
Στόχος τότε ήταν να φτάσουμε την ομάδα στην Α’ ΕΣΚΑ γυναικών έτσι ώστε να έχουμε δύο κορυφές στην αναπτυξιακή μας πυραμίδα. Μια κορυφή την Α2 γυναικών και μια κορυφή την Α ΕΣΚΑ γυναικών . Τα Μελίσσια έχουν ένα τρομερό περιβάλλον και συνθήκες το οποίο το βλέπουν τόσο τα δικά μας παιδιά όσο και παιδιά τα οποία έρχονται στον σύλλογο. Φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο κάποιος εντός συλλόγου μπορεί να το καταλάβει και να το αισθανθεί.
Έτσι λοιπόν για να απορροφήσουμε όλα τα παιδιά σκεφτήκαμε την δημιουργία αυτής της ομάδας, για να έχουν χώρο και χρόνο όλα τα παιδιά στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Σε αυτήν εδώ την ερώτηση θέλω να πω κλείνοντας ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά που έχουν συμμετάσχει από την Γ’ ΕΣΚΑ έως και σήμερα δίνοντας χρόνο από διάβασμα κάνοντας πάρα πολλά χιλιόμετρα σε μακρινά γήπεδα και στηρίζοντας όλη αυτήν την προσπάθεια, όπως επίσης τους γονείς αυτών των παιδιών που είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες της επιτυχίας των 2 τελευταίων χρόνων».
2)Από τη Γ’ ανεβήκατε χωρίς ήττα, ενώ στη Β’ τελειώσατε τη σεζόν με μόλις 2 ήττες. Πώς γίνεται να μένεις συγκεντρωμένος για τόσα πολλά παιχνίδια; Είναι επιζήμιο ή επικερδές για τη νοοτροπία τόσο νεαρών αθλητριών ο μεγάλος αριθμός νικών;
2) «Η νοοτροπία των παιδιών είναι κάτι που δουλεύουμε καθημερινά έχοντας διάφορες αρχές για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται τόσο εντός όσο και εκτός των γραμμών. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν ότι ζούμε στον ελληνικό αθλητισμό και ότι δεν πρόκειται να βγάλουν λεφτά από το μπάσκετ, πρέπει να μείνουν δηλαδή με τα πόδια στην γη και εντός ελληνικής πραγματικότητας. Σίγουρα το να κερδίζεις συνέχεια είναι δύσκολο στην διαχείριση καθώς όπως είναι γνωστό η νίκη είναι σαν ένα μεγάλο πάπλωμα, σκεπάζει τα πάντα.
Εμείς προσπαθούμε να μένουμε συγκεντρωμένοι στον στόχο που πρώτα είναι τα παιδιά να πετύχουν τον στόχο που έχουν στο μαθησιακό κομμάτι και μετά τον αγωνιστικό. Όπως πάντα λέω το μπάσκετ πρέπει να τους περαστεί στο μυαλό σαν ένα κομμάτι διασκέδασης και όχι επαγγέλματος.
Αν τώρα έχουμε στις τάξεις μας κάποιο παιδί που θα μπορέσει να γράψει μια λαμπρή καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο όπως η Όλγα Χατζηνικολάου ή η Πελαγία Παπαμιχαήλ αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία».
Στην ερώτησή μας για το ποιο ήταν εκείνο το σημείο που έκρινε την έκβαση του τελικού με τον Άρη Χολαργού, ο κόουτς Καλογερόπουλος έκανε ειδική μνεία στον αντίπαλο προπονητή, Νίκο Βερροιόπουλο, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά το κλειδί ήταν ότι η ομάδα του έμεινε κοντά στο σκορ μέχρι την τέταρτη περίοδο.
3)Ποιο σημείο μεταξύ των δυο ομάδων πιστεύεις ότι έκρινε την έκβαση του τελικού Κυπέλλου με τον Άρη Χολαργού;
3) «Καταρχάς θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην ομάδα του Άρη Χολαργού και κυρίως για την συμπεριφορά όλων των παικτριών προπονητών και παραγόντων. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και θεωρώ ότι θα στεφθεί με επιτυχία και η ομάδα θα είναι του χρόνου στην Α2 γυναικών.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον coach Βερροιόπουλο καθώς όταν έφυγα από τον Άρη για να κάνω ένα μεγάλο για εμένα βήμα τότε ερχόμενος στα Μελίσσια μιλάγαμε καθημερινά με συμβούλευε και με βοήθησε πολύ ψυχολογικά, είναι ένας εξαιρετικός προπονητής και είναι ο ιδανικός για αυτό που θέλει να κάνει ο Άρης.
Από κει και πέρα ένας τελικός είναι ένα παιχνίδι. Είχα πει στα κορίτσια ότι αν είμαστε στο παιχνίδι στην τελευταία περίοδο με την ένταση που παίζουμε θα έχουμε πλεονέκτημα και έτσι έγινε. Είχαμε πολύ μεγάλη συγκέντρωση στην άμυνα, παλέψαμε πήγαμε σε όλα τα ριμπάουντ και τα κορίτσια έβγαλαν τεράστια ψυχικά αποθέματα και μεγάλη προσωπικότητα. Ξέρετε είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις την Κατσούλη ένα παιδί γεννημένο το 2007 να μάχεται με την Χατζηνικολάου όλο το παιχνίδι, όπως και όλα τα παιδιά!
Τους βγάζω το καπέλο και τις ευχαριστώ για αυτές τις στιγμές που μου χάρισαν και έζησα στο κλειστό μας».
Οι νεαρές… μέλισσες θα αγωνίζονται στην Α’ ΕΣΚΑ από την επόμενη σεζόν κι έτσι επιτυγχάνεται ένας στόχος όπως μας λέει ο Έλληνας τεχνικός καθώς η πρώτη ομάδα θα αγωνίζεται στην Α2 γυναικών και η ομάδα των υποδομών στην πρώτη τοπική κατηγορία των γυναικών.
4)Είστε το τμήμα U23. Με το τμήμα γυναικών που αγωνίζεται στην Α2 ποια είναι η επικοινωνία σας; Το ρωτώ τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παικτριών. Υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία που σας δείχνουν αν κάτι πάει σωστά ή λάθος και ποια είναι αυτά;
4) «Επί της ουσίας φέτος με εξαίρεση την εμβληματική αρχηγό μας Άννυ Κοιλιαρίδη και την Ειρήνη Κούκη όλα τα υπόλοιπα παιδιά των γυναικών στην Α2 είναι U23 .
Σαν ρόστερ στο U23 όλη μας την χρονιά έχουμε ουσιαστικά τις νεάνιδες και 2 παιδιά των γυναικών που βρίσκονται πιο πίσω στο rotation συν την Χριστίνα Παρθενίου που είναι η μόνη ενεργή παίκτρια των γυναικών που μας έχει βοηθήσει στα πιο δύσκολα παιχνίδια τόσο της Β ΕΣΚΑ όσο και του final four. Τεχνικά προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο τα 2 τμήματα και θέλουμε να αποτυπώσουμε την ίδια ελκυστική και σύγχρονη εικόνα».
5)Από τον πατέρα σου τι προπονητικές αρχές πήρες;
5) «Από τον πατέρα μου πάνω από όλα έχω πάρει το ανθρώπινο κομμάτι. Είναι ένας άνθρωπος με τρομερές ηθικές αρχές. Στην ζωή του δεν παρακάλεσε ποτέ κανέναν για τίποτα και ότι κατάφερε το πέτυχε με την αξία του και τις δυνάμεις του πατώντας στα δικά του πόδια.
Ξέρεις, τους γονείς δεν τους διαλέγεις αλλά εγώ μεγαλώνοντας δίπλα του έμαθα από νωρίς να προσπαθώ με όλη μου την δύναμη και να είμαι χαρούμενος μόνο όταν ξέρω ότι τα έχω δώσει όλα.
Φυσικά θέλω να ευχαριστήσω και την μητέρα μου η οποία είναι εκεί σε κάθε παιχνίδι όλων των τμημάτων, κορασίδων, νεανίδων,u23 , γυναικών πάντα διακριτική σαν μια βουβή δύναμη».
6)Σαν προπονητής θα μπορούσες να μας περιγράψεις τη φιλοσοφία σου;
6)« Η φιλοσοφία μου είναι η ταχύτητα και οι πολλές κατοχές μέσα σε ένα παιχνίδι. Θέλουμε να οδηγούμε τον αντίπαλο σε γρήγορες κατοχές μέσα από επιθετικές άμυνες. Βασιζόμαστε στο 1vs1 και στις απλές μετακινήσεις μέσα στο παιχνίδι. Έχουμε σαν προτεραιότητα την ελεύθερη επιλογή του παίκτη μέσα από την ταχύτητα εκτέλεσης και κυκλοφορίας της μπάλας, αυτή είναι η αγωνιστική φιλοσοφία σε όλα τα τμήματα και αυτός είναι και ο τρόπος προπόνησης μας.
Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα μου σαν προπονητής αυτά θα τα εκφράσουν οι παίκτριες μου η οι αντίπαλοι προπονητές, το σίγουρο είναι ότι προσπαθώ να εξελίσσω καθημερινά κάτι βλέποντας πολλά παιχνίδια, κυρίως κολεγιακά. Στα αρνητικά μου σίγουρα είναι το γεγονός ότι είμαι πολύ έντονος συναισθηματικά και καμιά φορά αφήνω το συναίσθημα μου να με παρασύρει, πράγμα όμως που αναγνωρίζω το δουλεύω και προσπαθώ να το βελτιώσω».
Όπως είναι γνωστό τόσο στα social media, όσο και στην ιστοσελίδα τους, τα Μελίσσια δίνουν στη δημοσιότητα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και βίντεο με τα παιχνίδια όλων των τμημάτων. Όπως πιστεύει ο κόουτς Καλογερόπουλος αυτό είναι κάτι που εξελίσσει το μπάσκετ και δεν φοβίζει τον σύλλογό του.
7)Τα Μελίσσια δίνουν στη δημοσιότητα τους αγώνες των τμημάτων. Δε φοβάστε μήπως σας «διαβάσουν» οι αντίπαλοι προπονητές;
7) «Εγώ όπως έχω πει ξανά θεωρώ ότι όλοι οι παράγοντες του μπάσκετ, προπονητές, διοίκηση, παίκτριες, διαιτητές, γραμματεία πρέπει να θέλουμε την εξέλιξη του. Ο μόνος τρόπος να εξελιχθεί είναι μέσα από την συνεργασία και τον υγιή ανταγωνισμό των παραπάνω.
Το κομμάτι του βίντεο λοιπόν δεν με προβληματίζει. Ίσα ίσα που θεωρώ τεράστιο πλεονέκτημα το πλούσιο υλικό σε βίντεο και φωτογραφίες που έχει αυτή η ομάδα.
Εδώ λοιπόν θέλω να ευχαριστήσω έναν αφανή ήρωα την Κωνσταντίνα Κλητοράκη η οποία σε κάθε παιχνίδι είναι με την κάμερα της και τραβάει φωτογραφίες. Μακάρι να το δούμε αυτό σιγά σιγά από όλες τις ομάδες.
Όσον αφορά το κομμάτι scouting κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό οπότε ένα βίντεο δεν μπορεί να σε κάνει να κερδίσεις η να χάσεις ένα παιχνίδι. Το θέμα είναι πως εντός της φιλοσοφίας σου θα βγάλεις την άλλη ομάδα από το DNA της».
Λίγο πριν κλείσει η ενδιαφέρουσα κουβέντα μας, ο Παντελής Καλογερόπουλος θέλησε να αφιερώσει το Κύπελλο γυναικών της ΕΣΚΑ σε κάποιους ανθρώπους που δεν ήθελε με τίποτα να ξεχάσει.
«Θέλω να αφιερώσω αυτόν τον τίτλο σε όλη την διοίκηση των Μελισσίων για το πλαίσιο και τις συνθήκες που μας παρέχει. Στον κόσμο που κατέκλυσε το κλειστό και μακάρι να τους έχουμε μαζί μας και στα υπόλοιπα παιχνίδια.
Στις Ντάνι Μεσίνι, Μάγια Κωνσταντινίδου, Βάλια Κασιμάτη, Μαίρη Φαραζόγλου και Σοφία Σοφιανού, πέντε κορίτσια που δεν κατάφεραν να αγωνιστούν στο final four λόγω τραυματισμού ή ασθένειας, σε όλους τους συνεργάτες μου τα τελευταία 4 χρόνια».
photo credits: Το φωτογραφικό υλικό είναι από τα social media του ΚΑΟ Μελισσίων.