Skip to main content

Βανβλιτ: Από undrafted... έγινε ο πιο περιζήτητος free agent

Ο Φρεντ ΒανΒλιτ ήταν τις τελευταίες εβδομάδες ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στο NBA σχετικά με το που θα συνεχίσει την καριέρα τους. Ο 26χρονος Αμερικανός γκαρντ με δικό του πείσμα, επιμονή, σκληρή δουλειά, προσήλωση στον στόχο και υπομονή κατάφερε όχι μόνο να οδηγήσει τους Ράπτορς στο πρωτάθλημα του 2019, αλλά και να γίνει από undrafted... ένας από τους πιο περιζήτητους free agent της κορυφαίας λίγκας στον κόσμο, με την ομάδα από το Τορόντο όπως όλα δείχνουν να τον... δένει με τετραετές συμβόλαιο 85 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πίσω στο 2016, ο Φρεντ Βανβλιτ θα έμπαινε στο draft του NBA μετά από εντυπωσιακή σεζόν στο NCAA με το Wichita State Shockers, με το οποίο φτάσανε και στο  Final Four, με τον Βανβλιτ να παίρνει τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της περιφέρειας της κοιλάδας του Μιζούρι το 2014 αλλά και το 2016. Βέβαια στο draft του έγιναν προτάσεις για το δεύτερο γύρο και για θέσεις για την G League, κάτι που δεν το ενδιέφερε, ενώ υπήρχε και η εναλλακτική να παίξει και στην Ευρώπη.  Ιδιαίτερα, είχε την ελπίδα ότι θα γίνει draft και είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ότι στο σπίτι με την οικογένεια και τα αδέρφια του είχαν ανοίξει μια σαμπάνια και έβλεπαν τις επιλογές των ομάδων.

Ο ΒανΒλιτ επέλεξε να παίξει στο  Summer League, οπού έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και υπέγραψε ένα διετές συμβόλαιο ύψους 1.9 εκατομμυρίων δολαρίων με τους Τορόντο Ράπτορς ως αναπληρωματικός. Για δύο σεζόν δεν ξεκίνησε κανένα ματς, αλλά έδειξε και με το παραπάνω τις δεξιότητες, τις ικανότητες και το πόσο μπορεί να συνεισφέρει στην ομάδα, κάνοντας ρεκόρ καριέρας, 41 πόντους.

Μετά από αυτές τις δύο σεζόν, ο ΒανΒλιτ ανανέωσε για ακόμη δύο χρόνια με 18 εκατομμύρια δολάρια, παρότι είχε πολύ καλύτερες προτάσεις από μεγαλύτερες ομάδες, αλλά πάντα κάτι τον έδενε με την ομάδα από το Τορόντο. Οι Ράπτορς ξαφνικά όμως έγιναν ανταγωνιστές του τίτλου αφού μεταξύ άλλων απέκτησαν τον Καγουάι Λέοναρντ και με τον ΒανΒλιτ να αποκτάει μεγαλύτερο ρόλο και να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του, έχοντας κατά μέσο όρο 11 πόντους, 4.8 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ.

 Ο 26χρονος πια Αμερικανός γκαρντ έβαλε κάποια κομβικά σουτ στα playoffs και στα finals, με αποτέλεσμα τη σεζόν 2018-2019 οι Ράπτορς να κατακτήσουν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους, νικώντας του Γουόριορς με 4-2 στην σειρά των τελικών. 

Την σεζόν 2019-20, ο ΒανΒλιτ ανέβασε περισσότερο τα ποσοστά του σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού, έχοντας κατά μέσο όρο στα playoffs 19.6 πόντους, 6.9 ασίστ και 3.9 ριμπάουντ, με αποτέλεσμα πολλές ομάδες να τον δελεάσουν και να προσπαθήσουν να τον αποκτήσουν, αλλά όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στους Ράπτορς, με τετραετές συμβόλαιο αξίας 85 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ΒανΒλιτ είναι 26 χρονών, έχει ακόμη πολλά να δώσει, αλλά έχει καταφέρει και πάρα πολλά. Πέρα από τον τίτλο του NBA, κατάφερε από το να είναι ένας undrafted παίκτης στο να γίνει ένας πολύτιμος παίκτης για κάθε ρόστερ, που λαμβάνει πλουσιοπάροχα συμβόλαια ύψους 80 και 100 εκατομμυρίων και αυτό είναι κάτι που όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, το ήθελε από παιδί.